Is Alcohol Drugs?

Alcohol is sociaal geaccepteerd en veel mensen drinken elke dag een alcoholisch drankje zoals een wijntje. Als je stilstaat bij alle schadelijke effecten van alcohol is dit eigenlijk best wel gek.

Als je mensen een lijstje met drugs laat samenstellen zal alcohol er vaak ook helemaal niet op vermeld staan. Maar is alcohol drugs?

KORT ANTWOORD

Alcohol is drugs. Alcohol vertraagt namelijk de hersenactiviteit. Het is dus een depressivum voor het centrale zenuwstelsel. Als je alcohol drinkt zal de neurale activiteit vertragen waardoor vitale lichaamsfuncties verminderen. Het drinken van alcohol leidt daarom tot een zogeheten alcoholintoxicatie wat dronkenschap, of in ernstige gevallen tot een alcoholvergiftiging kan leiden. Alcohol is net als andere drugs ook zeker verslavend. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter de kans op verslaving is. Maar liefst 10% van de bingedrinkers is afhankelijk van alcohol. En van de mensen die maandelijks 10 keer bingedrinken is 30% alcoholafhankelijk.

Dit artikel vertelt je waarom alcohol drugs is, hoe het precies werkt, waarom alcohol überhaupt legaal is inclusief de schadelijke effecten.

barman schenkt alcohol in

Hoe werkt alcohol?

Alcohol vertraagt je hersenactiviteit. Dit doet alcohol door de productie van het zogeheten gamma-aminoboterzuur (GABA) te verhogen. Dit is een hersenstofje met een remmende werking.

Alcohol kan hiermee dus depressieve effecten veroorzaken:

 1. trager reactievermogen
 2. slechte coördinatie
 3. mindere motorische vaardigheden
 4. onduidelijke spraak
 5. cognitieve stoornissen
 6. onvast lopen
 7. vervorming van de perceptie
 8. verstoord beoordelingsvermogen
 9. minder remmingen
 10. sedatie

Naast de remmende of depressieve effecten heeft alcohol ook stimulerende effecten:

 1. spraakzaamheid
 2. betere stemming
 3. euforie
 4. overmoed
 5. hogere hartslag
 6. hogere bloeddruk

Alcohol past in de definitie van drugs

Drugs veranderen je lichamelijke of geestelijke toestand. Dit doen drugs door hersenen, zintuigen, gevoelens, gedragingen en inzicht te beïnvloeden. 

Als je drugs neemt kun je daarom onvoorspelbaar en gevaarlijk worden. Per persoon zullen de effecten van drugs verschillend zijn.

Weetje

Wist je dat ook cafeïne een drug is? Het stimuleert je centrale zenuwstelsel wat je alerter maakt.

Het is dus duidelijk dat alcohol drugs is. Een drug die heel veel schade heeft veroorzaakt. Jaarlijks gaan er wereldwijd 3 miljoen mensen dood door het schadelijk gebruik van alcohol.

Dit leidt ons naar de volgende vraag.

Waarom is alcohol dan legaal?

Alcohol is een traditie en het verbieden ervan is in het verleden mislukt. Alcohol heeft een geschiedenis van 12.000 jaar en is daarom diep in meerdere culturen verweven. 

De beleidsmakers drinken dus vaak zelf ook alcohol. Alcohol op bruiloften, na een wedstrijd of op de vrijdagmiddagborrel, omdat het zo bekend is, lijkt deze schadelijke drug minder beangstigend.

Een eeuw geleden in 1920 probeerde Amerika alcohol te verbieden. De federale regering verbood zowel het maken als verkopen van alcoholische dranken. Dit is echter mislukt waardoor het tot de dag van vandaag legaal is.

In de volgende landen is alcohol illegaal en geldt een alcoholverbod:

 1. Saoedi-Arabië
 2. Soedan
 3. Pakistan
 4. Koeweit
 5. Iran
 6. Somalië
 7. Libië
 8. Mauritanië
 9. de Maldiven
 10. Bangladesh
 11. Brunei
 12. sommige staten in India

Het is niet verwonderlijk dat veel landen alcohol verbieden, het heeft verwoestende effecten. 

Schadelijkheid alcohol

Gevolgen van overmatig langdurig alcoholgebruik:

 1. spijsverteringsproblemen
 2. leveraandoeningen
 3. hart- en vaatziekten
 4. beroerte
 5. depressie
 6. angststoornissen
 7. hoge bloeddruk
 8. dementie
 9. kanker: lever, mond, keel, slokdarm, strottenhoofd, borst, dikke darm en rectum.

Het drinken van alcohol door zwangere brengt ook verwoestende schade aan.

Take home message

In de huidige samenleving vinden veel mensen het ongezellig als je geen alcohol drinkt. Best gek eigenlijk gezien de schadelijkheid. Dus is alcohol drugs?

Alcohol (ethanol) is drugs omdat het de hersenactiviteit vertraagd. Dat wordt ook wel een depressivum van het centrale zenuwstelsel genoemd.

Kortom, alcohol is de meeste geaccepteerde (psychoactieve) drug.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

McIntosh, C., & Chick, J. (2004). Alcohol and the nervous system. Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, 75(suppl 3), iii16-iii21.