Is Alcohol Slecht voor je Hersenen? 4 Schadelijke Effecten.

Je hebt vast wel eens gehoord dat er door één alcoholisch drankje 1000 hersencellen afsterven.

Betekent dit dat alcohol je hersenen ernstig kan beschadigen? Dus is alcohol slecht voor je hersenen?

KORT ANTWOORD

Langdurig overmatig alcoholgebruik kan leiden tot ernstige en blijvende hersenveranderingen. Het kan eveneens angststoornissen, depressie en dementie veroorzaken. De hersenschade kan een direct gevolg zijn van alcohol, of indirect door ernstige leverziekte of een algemene slechte gezondheid.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zal alcohol geen hersencellen laten afsterven. Anderzijds hebben onderzoeken aangetoond dat kleine hoeveelheden alcohol een positief effect op de hersenen kunnen hebben en geheugenverlies kunnen helpen voorkomen.

Het is essentieel om de mogelijke voordelen van matig alcoholgebruik af te wegen tegen de risico’s, zoals de invloed op geheugen en cognitieve functies.

Dit artikel behandelt de impact van alcohol op de hersenen, zowel op korte als lange termijn, en mogelijke complicaties.

barman schenkt alcohol in

Wat doet alcohol met je hersenen

Alcohol heeft diverse nadelige effecten op verschillende hersenfuncties, wat zich kan uiten in belemmeringen zoals verstoord evenwicht, spraakproblemen, geheugenverlies en een verminderd beoordelingsvermogen. Deze effecten worden veroorzaakt door de remmende invloed van alcohol op verschillende aspecten van de hersenactiviteit, waaronder:

1. Zintuigen. Alcohol beïnvloedt de zintuigen, wat kan leiden tot vervormingen in de waarneming van de omgeving.

2. Reflexen. De snelheid van reflexen kan verminderen, resulterend in een trager reactievermogen.

3. Cognitieve vermogens. Het vermogen om informatie te verwerken en te begrijpen kan aanzienlijk verminderen door de invloed van alcohol.

4. Beoordelingsvermogen. Het beoordelingsvermogen wordt aangetast, waardoor de capaciteit om weloverwogen beslissingen te nemen afneemt.

5. Inzicht. Het inzicht in situaties kan vertroebeld raken, wat kan leiden tot verkeerde inschattingen.

6. Gevoelens. Alcohol kan invloed hebben op emotionele reacties en gevoelens, wat kan variëren van verminderde remmingen tot sedatie.

Fysieke remmende effecten

De fysieke effecten van alcoholgebruik zijn ook merkbaar en omvatten:

 • Trager reactievermogen
 • Onduidelijke spraak
 • Slechte coördinatie
 • Verminderde motorische vaardigheden
 • Sedatie
 • Verminderde remmingen
 • Vervorming van de perceptie
 • Onvast lopen
 • Cognitieve stoornissen
 • Verstoord beoordelingsvermogen

Stimulerende effecten van alcohol

Ondanks de remmende effecten zijn er ook stimulerende reacties die kunnen optreden, waaronder:

 • Verbeterde stemming
 • Euforie
 • Overmoedig gedrag
 • Toegenomen spraakzaamheid
 • Verhoogde bloeddruk
 • Hogere hartslag

Korte en lange termijn effecten van alcohol

Alcohol is een sociaal geaccepteerde drug, maar jaarlijks gaan er 3 miljoen mensen dood aan alcohol. Alcohol kan op zowel de korte als lange termijn slecht zijn. 

Korte termijn. Alcohol kan op de korte termijn schadelijk zijn omdat het invloed heeft op je hersenen, gedragingen, zintuigen, inzicht en gevoelens. Hierdoor kun je onvoorspelbaar en gevaarlijk worden.

Lange termijn. Overmatig alcoholgebruik kan op de lange termijn tot verschillende problemen en ziektes leiden zoals spijsverteringsproblemen, hartproblemen, leverproblemen en verschillende soorten kankers.

Verslaving. Je kunt natuurlijk ook verslaafd aan alcohol raken. Bij 10% van de bingedrinkers is er namelijk sprake van alcoholafhankelijkheid. Onder de mensen die maandelijks 10 keer bingedrinkt heeft 30% een alcoholafhankelijkheid.

Alcohol complicaties

Als je grote hoeveelheden alcohol consumeert kun je na verloop van tijd verschillende ziekten ontwikkelen:

 1. spijsverteringsproblemen
 2. angststoornissen
 3. leveraandoeningen
 4. depressie
 5. hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, beroerte
 6. dementie
 7. kanker: lever, mond, slokdarm, keel, strottenhoofd, borst, dikke darm en rectum

Take home message

Alcohol vertraagt de hersenactiviteit en verandert zowel je lichamelijke als geestelijke toestand. Het beïnvloedt daarmee je hersenen, zintuigen, gedragingen, inzicht en gevoelens.

Dit verklaart waarom je onvoorspelbaar en gevaarlijk kunt worden.

Maar is alcohol slecht voor je hersenen?

Langdurig overmatig alcoholgebruik kan de hersenen permanent veranderen. Het verhoogt ook de kans op angststoornissen, depressie en dementie.

Overmatig alcoholgebruik kan op de lange termijn leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatproblemen, spijsverteringsproblemen, leverproblemen en kanker. 

Bovendien kun je er afhankelijk van worden.

Wel kan alcohol in kleine hoeveelheden soms voordelige effecten met zich meebrengen. Zo zou het mogelijk goed voor je hart en bloedtoevoer zijn en bescherming kunnen bieden tegen suikerziekte en galstenen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen