Je hebt vast wel eens gehoord dat er door 1 alcoholisch drankje, 1000 hersencellen afsterven. Dus is alcohol slecht voor je hersenen?
KORT ANTWOORD
Langdurig overmatig alcoholgebruik kan leiden tot ernstige en blijvende hersenveranderingen. Het kan ook angststoornissen, depressie en dementie veroorzaken.
De hersenschade kan een direct gevolg zijn van alcohol of indirect door ernstige leverziekte of een algemene slechte gezondheid.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zal alcohol geen hersencellen laten afsterven.
Anderzijds hebben onderzoeken aangetoond dat kleine hoeveelheden alcohol een positief effect op de hersenen kunnen hebben en geheugenverlies kunnen voorkomen.
Dit artikel vertelt je of alcohol slecht is voor je hersenen, de korte en langetermijneffecten en de complicaties.

Wat doet alcohol met je hersenen
Het is je vast wel eens opgevallen dat alcohol verschillende hersenfuncties belemmert zoals het evenwicht, de spraak, het geheugen, en het beoordelingsvermogen.
Alcohol remt de activiteit van je hersenen en beïnvloedt:
- zintuigen
- reflexen
- cognitieve vermogens
- beoordelingsvermogen
- inzicht
- gevoelens
De remmende effecten die je kunt ervaren:
- trager reactievermogen
- onduidelijke spraak
- slechte coördinatie
- mindere motorische vaardigheden
- sedatie
- minder remmingen
- vervorming van de perceptie
- onvast lopen
- cognitieve stoornissen
- verstoord beoordelingsvermogen
De stimulerende effecten van alcohol:
- betere stemming
- euforie
- overmoed
- spraakzaamheid
- hogere bloeddruk
- hogere hartslag
Kortom, alcohol verstoort de communicatie, werking en uiterlijk van je hersenen.
Korte en lange termijn effecten van alcohol
Alcohol is een sociaal geaccepteerde drug, maar jaarlijks gaan er 3 miljoen mensen dood aan alcohol. Alcohol kan op zowel de korte als lange termijn slecht zijn.
Korte termijn. Alcohol kan op de korte termijn schadelijk zijn omdat het invloed heeft op je hersenen, gedragingen, zintuigen, inzicht en gevoelens. Hierdoor kun je onvoorspelbaar en gevaarlijk worden.
Lange termijn. Overmatig alcoholgebruik kan op de lange termijn tot verschillende problemen en ziektes leiden zoals spijsverteringsproblemen, hartproblemen, leverproblemen en verschillende soorten kankers.
Verslaving. Je kunt natuurlijk ook verslaafd aan alcohol raken. Bij 10% van de bingedrinkers is er namelijk sprake van alcoholafhankelijkheid. Onder de mensen die maandelijks 10 keer bingedrinkt heeft 30% een alcoholafhankelijkheid.
Alcohol complicaties
Als je grote hoeveelheden alcohol consumeert kun je na verloop van tijd verschillende ziekten ontwikkelen:
- spijsverteringsproblemen
- angststoornissen
- leveraandoeningen
- depressie
- hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, beroerte
- dementie
- kanker: lever, mond, slokdarm, keel, strottenhoofd, borst, dikke darm en rectum
Take home message
Alcohol vertraagt de hersenactiviteit en verandert zowel je lichamelijke als geestelijke toestand. Het beïnvloedt daarmee je hersenen, zintuigen, gedragingen, inzicht en gevoelens.
Dit verklaart waarom je onvoorspelbaar en gevaarlijk kunt worden.
Maar is alcohol slecht voor je hersenen?
Langdurig overmatig alcoholgebruik kan de hersenen permanent veranderen. Het verhoogt ook de kans op angststoornissen, depressie en dementie.
Overmatig alcoholgebruik kan op de lange termijn leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatproblemen, spijsverteringsproblemen, leverproblemen en kanker.
Bovendien kun je er afhankelijk van worden.
Wel kan alcohol in kleine hoeveelheden soms voordelige effecten met zich meebrengen. Zo zou het mogelijk goed voor je hart en bloedtoevoer zijn en bescherming kunnen bieden tegen suikerziekte en galstenen.