Is Ashwagandha Gevaarlijk?

Mensen nemen het medicinale kruid ashwagandha omdat het verschillende gezondheidsvoordelen op kan opleveren zoals minder ontstekingen, angst en stress en verbeterde bloedsuikerspiegels, geheugen en stemming. Het zou zelfs de vruchtbaarheid kunnen verhogen en de spierkracht een boost kunnen geven. 

Ashwaganda is dan wel een natuurlijk middel, dat betekent nog niet dat het 100% veilig is. Dus is er een keerzijde? Kortom, is ashwaganda gevaarlijk?

KORT ANTWOORD

Ashwaganda wordt grotendeels als veilig beschouwd. Echter, de lange termijn veiligheid van ashwaganda is momenteel nog niet bekend, maar als je ashwaganda via de mond inneemt is het tot drie maanden mogelijk veilig. Neem het volgens het voorschrift om problemen te voorkomen. Hoge doseringen van ashwaganda kunnen tot maagklachten, overgeven en diarree leiden. Leverproblemen zijn zeldzaam maar kunnen optreden. Als je een overactieve schildklier hebt, zwanger bent of borstvoeding geeft, wordt ashwaganda afgeraden. Een dosering van 450 milligram tot 2 gram ashwagandha wortelpoeder wordt als veilig beschouwd. Hogere dosis kunnen giftig worden.

Dit artikel vertelt je de gevaarlijke situaties van Ashwaganda inclusief de bijwerkingen die kunnen optreden.

ashwaganda

5 Gevaren Ashwaganda

Als je gezondheidsproblemen hebt moet je eerst met een arts overleggen omdat het kruid met verschillende medicijnen kan interfereren. 

Praat met een arts als je diabetes, kanker, schildklierproblemen, maagzweren, bloedingsstoornissen, lupus, reuma of multiple sclerose (MS) hebt.

  1. Operaties. Narcose en ashwagandhagebruik gaan niet samen omdat het je centrale zenuwstelsel kan vertragen, wat tot een ademhalingsstilstand kan leiden
  2. Schildklier. Ashwaganda kan mogelijk het schildklierhormoon verhogen wat tot angst, vermoeidheid, kortademigheid en andere vervelende klachten kan leiden. Zo kan ashwagandha schildkliertesten verstoren. Er is meer onderzoek nodig naar ashwaganda en de schildklier, maar tot die tijd moet je goed met je arts overleggen.
  3. Auto-immuunziekten. Aangezien het kruid je immuunsysteem stimuleert zou het de de symptomen van auto immuunziekten kunnen versterken.
  4. Bloeddruk. Het kan de bloeddruk beïnvloeden en daarmee voor flauwvallen en bewustzijnsverlies zorgen.

Overige aandachtspunten:

  1. diabetes: het kan je bloedsuiker verlagen
  2. vanwege de maagdarmirritatie moet je voorzichtig zijn met een maagzweer
Weetje

Wist je dat ashwaganda tegen luizenplagen wordt gebruikt? Hoge dosis resulteren namelijk in giftige eigenschappen.

Ashwaganda zwangerschap

Tijdens de zwangerschap en het borstvoeden moet je geen ashwaganda gebruiken. De zorgen die zwangeren hebben met betrekking tot het gebruik van ashwaganda zijn dus gegrond. 

Zo heeft ashwaganda abortieve effecten, oftewel je loopt door ashwagandagebruik risico op een miskraam.

Ook na de bevalling is het belangrijk dat je ashwaganda niet inneemt. Zo kunnen de bestanddelen via de moedermelk aan de baby overgegeven worden. 

Jonge kinderen kunnen ashwagandha ook minder goed verdragen. 

De precieze effecten van ashwaganda tijdens de borstvoeding zijn onbekend, maar uit voorzorg dient het dus vermeden te worden.

Kortom, tijdens de zwangerschap en na de bevalling wordt je geadviseerd geen ashwaganda in te nemen.

Ashwagandha gevoeligheid

Ashwagandha behoort tot de nachtschadeachtigen van de Solanacea-familie. Je kunt echter allergisch zijn voor deze plantenfamilie, dit wordt ook wel solanaceagevoeligheid genoemd.

In dat geval is het dus belangrijk dat je ashwagandha vermijdt. Kortom, van de zwangerschap tot interacties met medicijnen, je moet met nogal wat dingen rekening houden voordat je aan ashwaganda begint.

Houd ook alle bijwerkingen van ashwaganda in je achterhoofd.

Bijwerkingen ashwaganda

Maagdarmklachten zoals misselijkheid, maagklachten en diarree zijn de meest voorkomende bijwerkingen van ashwaganda. 

Hoge doseringen van ashwaganda:

  1. maagklachten
  2. misselijkheid
  3. overgeven
  4. diarree
  5. slaperigheid
  6. leverproblemen (zeldzaam)

In klinische studies zijn de volgende bijwerkingen van ashwagandha wortelextract opgetreden:

  1. hoofdpijn
  2. koorts
  3. maagdarmaandoeningen
  4. maagpijn
  5. hallucinogene effecten

Take home message

Ashwagandha wordt ook wel Sint-Janskruid of Indiase Ginseng genoemd. Het wordt vaak met vitamine A, B en E ingenomen. 

Ashwagandha beschikt over bijzondere eigenschappen waarmee verschillende aandoeningen behandeld kunnen worden. Het is beschikbaar als pil of als kruidensupplement. 

Ashwagandha laat positieve effecten zien bij de behandeling van:

  1. spijsverteringsproblemen
  2. zure reflux
  3. stress-gerelateerde diarree

Echter, Ashwaganda kan met andere medicijnen interfereren, dus is ashwaganda gevaarlijk?

Grote doses ashwaganda kunnen maagklachten, overgeven en diarree veroorzaken. Voordat je het inneemt moet je dus eerst met een zorgverlener overleggen. 

Gebruik het niet langer dan drie maanden en neem het niet in tijdens de zwangerschap en het borstvoeden.

Dagelijkse doseringen van 250-500 milligram gedurende een maand lijken effectief te zijn. De precieze doseringen zijn uiteraard afhankelijk van jouw specifieke behoeften. 

Gelukkig zal de smaak de kans op een grote dosering kleiner maken. Het ruikt namelijk naar een paard, de letterlijke vertaling van ashwaganda.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Choudhary, D., Bhattacharyya, S., & Bose, S. (2017). Efficacy and safety of Ashwagandha (Withania somnifera (L.) Dunal) root extract in improving memory and cognitive functions. Journal of dietary supplements, 14(6), 599-612.

Mazur, K., Lewicki, M., Mazur, D., & Smoleń, A. (2021). Efficacy and safety of ashwagandha root extract in the treatment of insomnia, anxiety and reducing stress–literature review. Journal of Education, Health and Sport, 11(12), 197-202.