Is Blaarziekte Gevaarlijk? 6 Complicaties.

Blaren worden meestal veroorzaakt door wrijving, hitte of bevriezing. 

In de meeste gevallen zijn blaren onschadelijk en genezen ze vanzelf binnen een paar dagen tot een week.

Echter, in sommige gevallen kan er sprake zijn van blaarziekte, een aandoening die blaren veroorzaakt op de huid en soms ook op de slijmvliezen.

Dit klinkt allemaal wat heftiger. Dus is blaarziekte gevaarlijk?

KORT ANTWOORD

Sommige vormen van blaarziekte zijn mild en hebben weinig tot geen gevolgen voor de gezondheid, terwijl andere vormen levensbedreigend kunnen zijn. De ernst van blaarziekte hangt dus af van de specifieke vorm van de aandoening. 

Een van de meest ernstige vormen van blaarziekte is pemphigus vulgaris, een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de huid en slijmvliezen aanvalt. Deze aandoening kan leiden tot ernstige blaarvorming en zweervorming op de huid en slijmvliezen, waardoor de kans op infecties toeneemt. 

Andere vormen van blaarziekte, zoals bulleus pemfigoïd en epidermolysis bullosa, kunnen ook ernstige complicaties veroorzaken, zoals pijnlijke blaren, littekens en huidinfecties.

Het is dus belangrijk om bij het vermoeden van blaarziekte de hulp van een arts in te schakelen om de aandoening te identificeren en de juiste behandeling te krijgen. Vroege diagnose en behandeling kunnen ernstige complicaties voorkomen en de kans op herstel vergroten.

Dit artikel vertelt je of blaarziekte gevaarlijk is en een aantal complicaties die op kunnen treden.

dokter en verpleegkundigen

Complicaties Blaarziekte 

De ernstige complicaties van blaarziekte zijn afhankelijk van de specifieke vorm van de aandoening. 

Hieronder een van enkele van de meest voorkomende ernstige complicaties van blaarziekte.

 1. Infecties. Wanneer de blaren van blaarziekte barsten, ontstaat er een open wond op de huid of slijmvliezen die vatbaar zijn voor infecties. Een infectie kan de genezing vertragen en leiden tot verdere schade aan de huid of slijmvliezen. In ernstige gevallen kan een infectie leiden tot sepsis, een levensbedreigende aandoening waarbij de infectie zich door het lichaam verspreidt en meerdere organen aantast.
 2. Littekens. Als blaren genezen, kan er littekenweefsel ontstaan ​​op de huid. Littekens kunnen cosmetisch storend zijn en de flexibiliteit van de huid beïnvloeden, wat kan leiden tot bewegingsbeperkingen. In sommige gevallen kunnen littekens leiden tot contracturen, waarbij de huid strakker wordt en de beweging van gewrichten wordt beperkt.
 3. Bloedarmoede. Pemphigus vulgaris, een van de meest ernstige vormen van blaarziekte, kan leiden tot bloedarmoede. De blaren van deze aandoening zijn groot en kunnen leiden tot bloedverlies. Dit kan op zijn beurt leiden tot vermoeidheid, kortademigheid en hartproblemen.
 4. Oogproblemen. Blaarziekte kan ook de ogen aantasten en kan leiden tot littekens op het hoornvlies, wat het zicht kan beïnvloeden. Als de aandoening niet tijdig wordt behandeld, kan dit leiden tot ernstige oogproblemen, zoals blindheid.
 5. Ademhalingsproblemen. In ernstige gevallen kan blaarziekte leiden tot blaren en zweren in de mond, keel en luchtwegen, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen en in sommige gevallen kan het levensbedreigend zijn.
 6. Verlies van mobiliteit. Epidermolysis bullosa is een erfelijke vorm van blaarziekte die blaren veroorzaakt op de handen en voeten. Deze blaren kunnen leiden tot wonden die tot littekenweefsel genezen en de mobiliteit beperken.

6 Aandachtspunten

 1. Risicofactoren. Hoewel blaarziekte in principe iedereen kan treffen, zijn er een aantal risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van de aandoening vergroten. Deze omvatten genetische aanleg, auto-immuunaandoeningen, bepaalde medicijnen, blootstelling aan chemicaliën en bepaalde infecties.
 2. Diagnose. De diagnose van blaarziekte kan lastig zijn, omdat de symptomen kunnen lijken op die van andere huidaandoeningen. Een dermatoloog zal doorgaans een huidbiopsie uitvoeren om een ​​monster van de aangetaste huid te nemen voor laboratoriumtests. Deze tests kunnen helpen bepalen welke vorm van blaarziekte aanwezig is en welke behandeling het meest effectief is.
 3. Behandeling. De behandeling van blaarziekte is gericht op het verminderen van de symptomen en het voorkomen van complicaties. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan de behandeling bestaan ​​uit het toedienen van medicijnen, het gebruik van verbanden en speciale huidverzorgingsproducten, en in sommige gevallen chirurgische ingrepen. Er is momenteel geen remedie voor blaarziekte.
 4. Zelfzorg. Als je blaarziekte hebt, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de symptomen te verminderen en complicaties te voorkomen. Dit omvat het vermijden van huidirriterende stoffen, het gebruik van zachte reinigingsmiddelen en moisturizers, het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon en het vermijden van stressvolle situaties die de aandoening kunnen verergeren.
 5. Ondersteuning. Blaarziekte kan zowel fysiek als emotioneel uitdagend zijn, en het is belangrijk om een ​​ondersteunend netwerk te hebben om je te helpen omgaan met de aandoening. Er zijn verschillende patiëntenverenigingen en online gemeenschappen waar je contact kunt leggen met andere mensen die blaarziekte hebben en ervaringen kunt delen.
 6. Prognose. De prognose voor mensen met blaarziekte hangt af van de specifieke vorm van de aandoening en de ernst ervan. Sommige vormen van blaarziekte kunnen mild zijn en hebben weinig invloed op de gezondheid, terwijl andere levensbedreigend kunnen zijn. Het is belangrijk om regelmatig medische controles te ondergaan en de behandeling te blijven volgen om de kans op complicaties te verminderen en de prognose te verbeteren.

Take home message

Of je nu zelf last hebt van blaren of iemand kent die hiermee kampt, het is belangrijk om te begrijpen wat blaarziekte inhoudt en hoe je het kunt behandelen om eventuele complicaties te voorkomen.

Dus is blaarziekte gevaarlijk?

Blaarziekte kan gevaarlijk zijn omdat het ernstige complicaties kan veroorzaken, zoals infecties, uitdroging en zelfs kanker. 

Het is belangrijk om de aandoening serieus te nemen en medische behandeling te zoeken. 

Gelukkig zijn er behandelingen beschikbaar die de symptomen kunnen helpen verminderen en complicaties helpen voorkomen. 

Met de juiste zorg en ondersteuning kunnen mensen met blaarziekte een normaal leven leiden. 

Blijf dus niet bij de pakken zitten en vraag tijdig medisch advies als je denkt dat je blaarziekte hebt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen