Je mond kan om verschillende redenen gaan bloeden, bijvoorbeeld na het trekken van een kies. Hier kun je uren last van hebben.
Maar is al dat bloed dat je binnenkrijgt slecht voor je gezondheid? Is bloed doorslikken gevaarlijk?
KORT ANTWOORD
Het doorslikken van bloed kan je maag irriteren en leiden tot misselijkheid en overgeven. In plaats van bloed door te slikken kun je het bloed in je mond dus maar beter uitspugen.
De hoeveelheid bloed maakt ook uit. Na een tandbloeding zal het volume van het bloed waarschijnlijk te klein zijn en niet voor ongewenste effecten zorgen. Echter, als je meer dan 60 milliliter bloed doorslikt kan je ontlasting zwart worden.
Als je last hebt van een mondbloeding moet je mond genezen. Koel en zacht voedsel gedurende een aantal dagen kunnen daarbij helpen terwijl hard of kleverig voedsel juist averechts kan werken.
Dit artikel vertelt je of bloed doorslikken gevaarlijk is, of bloed gedronken kan worden en welke risico’s daaraan verbonden zijn.
Is bloed drinken gevaarlijk?
Dierlijk of menselijk bloed drinken is niet zonder gevaar. Zo kan het ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen zoals ziekten.
In zeer kleine hoeveelheden kan dierlijk bloed veilig zijn, maar een aanzienlijke hoeveelheid kan gevaren met zich meebrengen, met name als het niet met de juiste hygiëne is afgenomen. Bacteriën kunnen in bloed makkelijk groeien.
Als je toch besluit om bloed te drinken moet je een aantal voorzorgsmaatregelen in acht nemen.
Is bloed drinken gezond?
Er zijn geen bekende gezondheidsvoordelen van bloed drinken.
Verschillende subculturen en groepen drinken bloed. Het kan echter ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.
Waarom mensen geen bloed moeten drinken
Als dieren rauw bloed binnen krijgen denk je al snel dat we als mens dat ook kunnen. Echter is de anatomie van wilde dieren hier in de loop van de tijd voor ontwikkeld.
Zo kunnen ze de schadelijke bacteriën en ziekteverwekkers tegengaan. Anderzijds gingen mensen juist het vlees koken waardoor hun spijsvertering minder goed beschermd is.
Bloed proeven
Als je hard op je tong bijt is het niet zo gek dat je bloed proeft, maar het is schrikken als je zonder duidelijke verwonding bloed proeft. Bloed heeft een metaalachtige smaak.
Hier zijn verschillende mogelijke oorzaken voor en het kan zelfs op een ernstig gezondheidsrisico duiden.
- Slechte mondhygiëne: door tandheelkundige infectie en ontstoken tandvlees en kan er een bloeding ontstaan
- Sporten: bloed heeft een zeer hoge druk, dus als je veel beweegt kun je bloedproeven
- Geneesmiddelen: via je speeksel komen sommige medicijnen naar buiten. Er zijn een aantal medicijnen die een metaalsmaak kunnen geven zoals antibiotica, metformine, bloeddrukmedicijnen, allopurinol, lithium en methazolamide
- Voedselallergieën: allergieën kunnen je smaak veranderen, maar een metaalsmaak kan door bijvoorbeeld een allergie voor noten of schaaldieren ontstaan.
- Zwangerschap: metaalsmaak door de zwangerschapshormonen
- Auto-immuunziekte: een metaalsmaak kan een symptoom zijn van Guillain-Barré-syndroom, een auto-immuunziekte dat je perifere zenuwen aantast
- Kankerbehandeling: chemotherapie (9,7% to 78%), bestralingstherapie
- Spijsverteringsstoornis
Take home message
Is bloed doorslikken gevaarlijk?
Bloed doorslikken kan je maag irriteren en misselijkheid en braken veroorzaken, maar als je een klein beetje bloed doorslikt na een tandbloeding zal het waarschijnlijk niet voor een ongewenst effect zorgen.
De ontlasting kan wel zwart worden als je meer dan 60 milliliter bloed binnenkrijgt.
Een mondbloeding kun je helpen genezen door koel en zacht voedsel te eten in plaats van hard of kleverig voedsel.
Veel mensen zijn ook benieuwd naar het drinken van bloed. Het drinken van rauw bloed brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Vandaar dat je het maar beter niet kunt doen.
Bloed kan soortgelijke risico’s meebrengen als dat van rauw voedsel. Zo kun je voedselvergiftiging oplopen en voedselovergedragen ziekten.
Mogelijk heb je een bloedachtige smaak of metaalsmaak in je mond. Dit kan veroorzaakt worden door sporten, een slechte mondhygiëne, zwangerschap, bepaalde geneesmiddelen, voedselallergieën, corona en Guillain-Barré-syndroom.
Over Diederik
Bronnen
IJpma, I., Renken, R. J., Ter Horst, G. J., & Reyners, A. K. (2015). Metallic taste in cancer patients treated with chemotherapy. Cancer treatment reviews, 41(2), 179-186.