Is Bodylotion Goed voor je Haar? 4 Nadelen

Is bodylotion goed voor je haar?

Als je haarproducten op zijn, zoek je al snel een toevlucht naar andere producten. Met bodylotion stylen mensen hun haar soms bijvoorbeeld voor een natuurlijk krulpatroon of een strakke paardenstaart.

Ook gebruiken mensen het als conditioner om de controle over kroeshaar te houden en voor glanzend en zacht haar. Het zou zelfs pluizig haar kunnen verwijderen.

Geen gekke gedachte. De formulering van een lotion en condition zijn vergelijkbaar. Het zijn namelijk allebei olie in water emulsies en hebben normaal gesproken ook allebei een grote waterfase. 

Bodylotions hydrateren het oppervlak van je huid en houden het vochtgehalte van je huid op peil.  Dan vraag je je al snel af of bodylotion deze positieve effecten ook op je haar hebben en dus of bodylotion goed voor je haar is.

Echter, er zijn meerdere keerzijden en mogelijk zelfs rampzalige gevolgen. Dit artikel vertelt je 4 nadelen van een bodylotion op je haar.

vrouw met blond haar geniet van zon

1. Roos

De zuurgraad van haarproducten is over het algemeen hoger dan die van huidproducten. 

Dit heeft te maken met de natuurlijke zuurgraad van de hoofdhuid, die iets hoger is dan die van de huid op het lichaam.

Wanneer je bodylotion opsteekt in je haar, kan dit de zuurgraad van je hoofdhuid verstoren. 

schilfers hoofdhuidDit verstoorde evenwicht kan leiden tot problemen zoals een vette hoofdhuid en de vorming van roos. 

Een vette hoofdhuid is vaak vatbaar voor roos omdat de verhoogde talgproductie de groei van gist op de hoofdhuid bevordert. 

Deze gist kan de hoofdhuid irriteren en leiden tot schilfering en jeuk.

Om roos en andere hoofdhuidproblemen te voorkomen, is het belangrijk om producten te gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor haarverzorging. 

Deze producten hebben doorgaans een aangepaste zuurgraad die geschikt is voor de hoofdhuid en het haar.

2. Uitdroging

Mensen die in plaats van een hydraterende handcrème/haarolie/serum, juist bodylotion gebruikten merkten soms op dat het haar na een tijdje ging uitdrogen.

Het kan het haar tijdelijk gladder maken, waarna het dus voor uitdroging kan zorgen. Geduld is een schone zaak en een snelle oplossing is dus niet altijd even verstandig. 

Met een speciaal haarproduct blijft je haar de gehele draagtijd glad en zijdezacht. Houd het dus bij de producten die er speciaal voor gemaakt zijn.

3. Vette haarwortels

De haarbandjes die bij make-up gebruikt worden dienen ter bescherming van de voorkant. En niet zonder reden.

De haarwortels hebben geen baat bij de bodylotion. Integendeel, het maakt de bodylotion je haarwortels ook nog eens vettig.

Als je minder haarvolume hebt kan een bodylotion dat dus verergeren. Zo zou bodylotion bij je slapen zelfs voor haaruitval kunnen zorgen als je het regelmatig gebruikt. 

4. Voortijdige grijsheid

De parfums en aromatische chemicaliën die vaak in bodylotions voorkomen, kunnen schadelijk zijn voor je haar.

Sommige parfums en aromatische chemicaliën kunnen namelijk leiden tot schade aan de haarzakjes en de structuur van het haar. 

Dit kan resulteren in diverse problemen, waaronder een verhoogde kans op voortijdige grijsheid. 

Hoewel het natuurlijk volkomen normaal is om op natuurlijke wijze grijs te worden naarmate we ouder worden, wil je waarschijnlijk niet dat dit proces versneld wordt door het gebruik van verkeerde haarproducten.

Doe onderzoek

Je moet er zeker van zijn dat de ingrediënten je haren en hoofdoppervlak niet schaden. Kijk goed welke ingrediënten er allemaal in de bodylotion zitten en lees de reviews goed door, zelfs als het om haarproducten gaat.

Haarproducten en technieken

Veel mensen gebruiken voor hun haar graag een bodylotion. Je zou het misschien niet verwachten, maar de meeste weten niet dat er zoiets als een haarlotion bestaat. 

Bodylotion is dus zeker geen ideaal haarverzorgingsproduct en kan rampzalige gevolgen hebben. Dat zal nu wel duidelijk zijn.

Wees dus geduldig als je haar producten op zijn. Ga naar de winkels en schaf een van de duizenden goede en betaalbare haarproducten aan.

Ook zonder vette bodylotion zijn er genoeg technieken waarmee je kroeshaar onder controle kunt houden.

Take home message

Mogelijk weet je wel dat ze bestaan maar denk je dat ze door de vergelijkbare formulering ook op het haar gebruikt kunnen worden.

De nieuwsgierige mensen onder ons kijken verder dan hun neus lang is. Als bodylotion het vochtgehalte kan beïnvloeden, kan een lotion dat toch ook voor je haar?

Bodylotion kan slecht zijn voor je haar en zorgen voor roos, vette haarwortels, minder haar volume en zelfs voortijdige grijsheid.

Neem dus geen toevlucht in bodylotion en ga voor producten die speciaal voor je huid zijn gemaakt en niet voor je body.

Bodylotion is nou eenmaal gemaakt voor je huid die een andere zuurgraad heeft. De formule is dus anders.

Er zijn mensen die een kleine hoeveelheid lotion als conditioner gebruiken en er ook over te spreken zijn. Dit weegt echter niet op tegen de hiervoor besproken neveneffecten.

De neveneffecten zijn echter ook op anekdotisch bewijs gebaseerd. Voor het beste advies ga je langs een expert.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen