Is Buikvet een Orgaan?

Je buikvet dient niet alleen als opslagplaats voor energie. Het vervult meerdere belangrijke functies. Maar is buikvet een orgaan?

KORT ANTWOORD

Het buikvet is een actief endocrien orgaan dat hormonen, vetzuren en ontstekingseiwitten afgeeft. Buikvet geeft na het eten verzadigingshormonen af waardoor je een gevoel gevoel krijgt. Daarnaast is buikvet betrokken bij de afweer. Tot slot beschermt een beetje buikvet je gevoelige organen zoals je darmen en maag.

Dit artikel vertelt je 4 belangrijke functies van buikvet en een paar kritieke aandachtspunten.

buikvet dikke buik

1. Reguliert het verzadigingshormoon

Ooit wel eens afgevraagd waar het honger en verzadigt gevoel vandaan komt? Hier speelt je buikvet een belangrijke rol in.

Je maag geeft het hongerhormoon ghreline af waardoor je honger krijgt. Als je eenmaal hebt gegeten en de vetcellen naar het buikvet gaan, geeft je buikvet het verzadigingshormoon leptine af.

Weetje

Wist je dat door een maagverkleining je ook minder honger hormonen afgeeft? Dit verklaart waarom maagverkleiningen zo effectief zijn.

2. Speelt een belangrijke rol in het Immuunsysteem

Het diepe buikvet komt vaak negatief in het nieuws. Het wordt ook wel visceraal (orgaan) vet genoemd. Het heeft echter ook een goede functie.

Over je buik ligt een groot vel vet dat ook wel het omentum wordt genoemd. Dit vel vet speelt een belangrijke rol in je immuunsysteem.

Zo speelt het een belangrijke rol bij de immuunfunctie. Het is namelijk de thuisbasis van immuuncellen die tot het aangeboren en adaptieve immuunsysteem behoren.

Maar er is nog meer. Ook heeft het lichaam veel energie nodig om indringers te bestrijden. Vet kan hier een handje bijimmuunsysteem helpen omdat het de hoogste energiedichtheid heeft.

Weet wel dat zwaarlijvigheid de immuunfunctie kan aantasten waarbij het aantal witte bloedcellen en celgemedieerde immuunreacties kunnen veranderen.

Zo kan zwaarlijvigheid het risico op virale en bacteriële infecties verhogen.

Bovendien zou een veranderde immuunfunctie kunnen bijdragen aan zwaarlijvigheid. Dit blijkt uit aanwijzingen.

3. Buikvet houdt je warm

Als je het koud krijgt wordt een speciaal soort lichaamsvet geactiveerd, namelijk het bruine vetweefsel.

In koude omstandigheden zorgt het bruine vetweefsel ervoor dat je lichaamstemperatuur op peil gehouden wordt.

Dit verklaart waarom baby’s zoveel bruin vet hebben. Baby’s hebben verhoudingsgewijs een groot lichaamsoppervlak en kunnen daardoor snel afkoelen. 

In de eerste paar jaar zullen baby’s het grootste deel van het bruine vet verliezen. Volwassenen hebben hier nog steeds een klein beetje van.

Er zit dus een groot verschil tussen wit vet en bruin vet. Bruin vetweefsel bevat meer mitochondriën, die ook wel bekend staan als de krachtcentrales van cellen. 

Het meest bruine vetweefsel bevindt zich in je onderhals en boven het sleutelbeen.

Weetje

Wist je dat dunnere mensen vergeleken met zwaardere mensen geneigd zijn meer bruin vet te hebben? Dit blijkt uit een studie in the New England Journal of Medicine.

4. Weefselregeneratie

Buikvet speelt zelfs een rol bij de regeneratie van weefsels. Het bevat stamcellen die naar het letsel kunnen migreren. 

Het vet is dus betrokken bij nogal wat lichaamsfuncties zoals de afweer, het afgeven van hormonen en behoud van een goede lichaamstemperatuur.

In dit artikel hebben we alle functies en ‘’positieve’’ kanten van buikvet in kaart gebracht. Echter, Het opstapelen van buikvet is zeker niet goed voor je.

Nadelen van buikvet

Uiteraard is te veel buikvet niet goed voor je. Buikvet wordt zelfs als het gevaarlijkstebuikomvang-meten-achterkant vet beschouwd, omdat het rond je organen zoals alvleesklier, lever en darmen gaat zitten.

Buikvet verhoogt de kans op suikerziekte, een hoog cholesterolgehalte, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, beroertes, Alzheimer en kanker.

Hoewel buikvet belangrijke functies vervult, moet je er dus niet teveel van hebben. Zorg met behulp gezonde dieet en leefstijl gewoontes voor een gezond vetpercentage.

Take home message

Niet alleen je huid is een orgaan, ook het buikvet is een orgaan. Buikvet is een actief endocrien orgaan. Het maakt hormonen, vetzuren en ontstekingseiwitten aan en geeft ze af aan de bloedbaan.

Bij baby’s zorgt het bruine vetweefsel ervoor dat de lichaamstemperatuur op peil blijft. Erg handig aangezien het lichaamsoppervlak van een baby verhoudingsgewijs veel groter is dan een volwassenen.

kortom, je buikvet is niet alleen een vetreserve. Te veel buikvet doet echter meer kwaad dan goed. 

Houd het buikvet daarom altijd goed in de gaten en breng tijdig veranderingen aan in je dieet als het uit de hand begint te lopen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

de Heredia, F. P., Gómez-Martínez, S., & Marcos, A. (2012). Obesity, inflammation and the immune system. Proceedings of the Nutrition Society, 71(2), 332-338.

Batra, A., & Siegmund, B. (2012). The role of visceral fat. Digestive Diseases, 30(1), 70-74.