Is De Minipil Gezonder? Voor- en Nadelen.

Aangezien de minipil minder hormonen bevat, denken veel mensen dat het beter is dan de gewone pil, maar is dat wel zo? Is de minipil gezonder?

KORT ANTWOORD

De minipil is gezonder voor vrouwen die om een medische reden geen oestrogeen kunnen gebruiken. In bepaalde omstandigheden moet oestrogeen niet of met voorzichtigheid gebruikt worden. Het gaat hier onder andere om borstvoedende vrouwen, vrouwen met cardiovasculaire risicofactoren en oudere vrouwen. De minipil is veiliger voor vrouwen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zoals overgewicht, roken, een hoge bloeddruk en een voorgeschiedenis met bloedstolsels. De minipil zal bloeddruk niet verhogen en zal het risico op bloedstolsels ook niet verhogen. Echter, het faalpercentage van de minipil is hoger dan andere hormonale anticonceptiemethoden. Bij perfect gebruik is de minipil voor meer dan 99% effectief, terwijl bij het typische normale gebruik de minipil voor 91% effectief is.

Dit artikel vertelt je wanneer de minipil gezonder is en de nadelen ervan.

medicijnen schap

Is de minipil gezonder?

Minder hormonen in een pil en nog steeds dezelfde effecten, maar klopt dat wel? De minipil, oftewel de alleen-progestageen pil, bevat geen oestrogeen. Dit zorgt voor een aantal voordelen.

Minder bijwerkingen. De minipil bevat geen oestrogeen en heeft daarnaast een lagere dosis progestageen. De minipil bevat simpelweg minder hormonen en er zullen daarom dus mogelijk minder bijwerkingen optreden. 

Cardiovasculaire risicofactoren. Roken, overgewicht, een voorgeschiedenis met bloedstolsels en een hoge bloeddruk verhogen de kans op cardiovasculaire aandoeningen. In deze gevallen kan er voor de minipil gekozen worden. In tegenstelling tot de combinatiepil zal de minipil de bloeddruk niet verhogen. Dit geldt ook voor bloedstolsels.

Bloedstolsels. Een gecombineerd voorbehoedsmiddel is niet altijd even veilig. Oestrogeen verhoogt namelijk de kans op bloedstolsels. De minipil bevat geen oestrogeen en is daarom veiliger voor vrouwen met een voorgeschiedenis van bloedstolsels.

Maagklachten. Sommige vrouwen ervaren maagklachten met de gewone anticonceptiepillen.

Leeftijd. Voor vrouwen ouder dan 35 jaar is de minipil veilig.

Overgewicht. De minipil is veiliger voor zwaarlijvige vrouwen.

Borstvoeding. De combinatiepil lijkt de borstvoeding minder te beïnvloeden dan hiervoor gedacht werd. Alsnog schrijven veel zorgverleners de minipil voor bij borstvoedende vrouwen.

Kortom, in sommige gevallen kan de minipil dus veiliger en gezonder zijn. Overleg hierover altijd met een arts.

Waarom is de minipil soms gezonder?

Gewone anticonceptiepillen bevatten zowel oestrogeen als progestageen, dit worden ook wel combinatie anticonceptiepillen genoemd.

Aan de andere kant hebben we de progesteron-only pil, oftewel de minipil. Dit bevat alleen progesteron en dus geen oestrogeen. 

Oestrogeen staat bekend om een aantal bijwerkingen waaronder gewichtstoename en een verhoogde kans op bloedstolsels.

Aangezien de minipil geen oestrogeen bevat treedt gewichtstoename door de minipil alleen in zeldzame gevallen op. 

Er is geen bewijs dat de minipil een significante gewichtstoename kan veroorzaken.

Hoe werkt de minipil

De minipil, bevat synthetische progestagenen die het baarmoederhalsslijm dikker maken. Het sperma kan hierdoor moeilijker de baarmoederhals binnen dringen. 

Daarnaast maken deze progestagenen het baarmoederslijmvlies dunner, waardoor een bevruchte eicel zich moeilijker kan innestelen.

Minipil nadelen

Anticonceptie pil en zwangerschapstestHoewel de minipil gezonder is in sommige gevallen, komt het ook met een aantal nadelen waar je op de hoogte van moet zijn.

Zwangerschap

Het gebruik van de minipil verhoogd de kans op zwangerschap aanzienlijk. Na een jaar gebruik zullen ongeveer 13 van de 100 vrouwen zwanger worden.

In vergelijking met andere hormonale anticonceptiemethoden ligt het faalpercentage dus hoger.

Sommige vrouwen zijn zich er niet van bewust dat de minipil geen bescherming biedt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

De minipil zal bij de meeste vrouwen de menstruatiecyclus niet verhinderen.

Perfect gebruik

De minipil is 99,7 procent effectief mits het perfect gebruikt wordt. Echter, wanneer een pil wordt overgeslagen kan maar liefst 9% van de vrouwen zwanger worden.

Mits correct gebruik, is de minipil voor meer dan 99% effectief. Ofwel, binnen 1 jaar zal 1 op de 100 vrouwen zwanger worden.

Echter, in de praktijk wordt de minipil niet altijd even goed ingenomen. Bij normaal gebruik zal de minipil voor maar 91% effectief zijn. 

De minipil werkt ongeveer 24 uur. Het is daarom belangrijk dat de minipil elke dag rond hetzelfde tijdstip ingenomen wordt. 

Bijwerkingen

Over het algemeen treden er bij het gebruik van de minipil minder bijwerkingen op, maar ze kunnen nog steeds optreden.

Mogelijke nadelen van de minipil:

  1. onregelmatige bloedingen
  2. hoofdpijn
  3. stemmingswisselingen
  4. veranderingen in de geslachtsdrift, verminderd libido
  5. depressie
  6. acne
  7. cysten in de eierstokken

Een aantal veelvoorkomende bijwerkingen van de combinatiepillen kunnen ook bij de minipil voorkomen:

  1. gevoelige borsten
  2. misselijkheid

Niet voor iedereen geschikt 

In sommige gevallen kan de arts de minipil afraden: 

  1. leverziekte 
  2. borstkanker
  3. onverklaarbare baarmoeder bloedingen 
  4. geneesmiddelengebruik voor: toevallen, HIV/AIDS, tuberculose

Take home message 

Veel mensen nemen aan dat de minipil beter is dan de gewone pil, maar klopt dat wel? Is de minipil gezonder?

De minipil kan veiliger zijn voor sommige vrouwen. Om medische redenen is een gecombineerd voorbehoedsmiddel niet altijd even veilig. 

Vrouwen met cardiovasculaire risicofactoren of een voorgeschiedenis met bloedstolsels kunnen daarom beter voor de minipil gaan. 

Net zoals elk ander medicijn komt ook de minipil met een aantal mogelijke bijwerkingen zoals onregelmatige bloedingen, hoofdpijn, stemmingswisselingen, verminderd libido, depressie en acne.

Kort samengevat, de minipil is het beste voor vrouwen die om medische redenen geen oestrogeen kunnen gebruiken, maar de minipil zal de menstruatie niet op dezelfde manier onder controle houden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Hussain, S. F. (2004). Progestogen-only pills and high blood pressure: is there an association?: A literature review. Contraception, 69(2), 89-97.

Heinemann, L. A. J., Assmann, A., DoMinh, T., & Garbe, E. (1999). Oral progestogen-only contraceptives and cardiovascular risk: results from the Transnational Study on Oral Contraceptives and the Health of Young Women. The European Journal of Contraception & Reproductive Health Care, 4(2), 67-73.