Is de Spagaat Slecht Voor je? 5 Situaties.

De spagaat is een bekende oefening die vaak wordt gedaan om de flexibiliteit en de uithoudingsvermogen van de spieren te verbeteren.

Bij de spagaat wordt één been naar voren en het andere been naar achteren gestrekt terwijl het lichaam in een splitspositie wordt gehouden.

Het kan er nogal extreem uitzien, dat kan toch niet goed voor je zijn?

Veel mensen vragen zich daarom af of deze oefening schadelijk is voor het lichaam. Dus is de spagaat slecht voor je?

KORT ANTWOORD

De spagaat op zichzelf is niet per se slecht voor je. Het is een uitstekende oefening voor verbetering van de flexibiliteit, balans en coördinatie. 

Echter, als de oefening niet op de juiste manier wordt uitgevoerd, of als je te snel te veel van jezelf verwacht, kan dit leiden tot blessures aan spieren, gewrichten of zenuwen. 

Het is belangrijk om de spagaat geleidelijk uit te bouwen en om altijd een goede warm-up en cool-down uit te voeren. 

Bovendien is het verstandig om te overleggen met een arts of fysiotherapeut als je blessures hebt opgelopen of als je twijfelt over je vermogen om de spagaat uit te voeren.

Dit artikel vertelt je wanneer de spagaat slecht is, de voordelen en nadelen van de spagaat en hoe je de spagaat op de juiste manier uitvoert.

turnster doet een spagaat op de vloer

Wanneer de spagaat slecht is 

Er zijn enkele situaties waarin de spagaat slecht kan zijn voor je lichaam.

 1. stretchen rekkenAls je niet flexibel genoeg bent. Als je nog steeds bezig bent met het verbeteren van je flexibiliteit, kan het uitvoeren van de spagaat oncomfortabel of zelfs pijnlijk zijn. Het is belangrijk om geleidelijk aan te werk te gaan en je lichaam te laten wennen aan deze oefening.
 2. Als je verkeerd uitvoert. Als je de spagaat verkeerd uitvoert, kan dit leiden tot blessures aan de heupen, de knieën, de rug of de hamstrings. Het is belangrijk om op de juiste techniek te letten en om te voorkomen dat je bewegingen forceert.
 3. Als je al een blessure hebt. Als je al een blessure aan de heupen, de knieën, de rug of de hamstrings hebt, moet je voorzichtig zijn met het uitvoeren van de spagaat. Het is aan te raden om je arts te raadplegen voordat je deze oefening uitvoert.
 4. Als je een chronische aandoening hebt. Als je bijvoorbeeld chronische rugpijn hebt, kan het uitvoeren van de spagaat pijn verergeren. In dit geval is het aan te raden om te overleggen met je arts voordat je deze oefening uitvoert.
 5. Overmatig uitvoeren. Het overmatig uitvoeren van de spagaat kan ook schadelijk zijn voor je lichaam. Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen en te variëren met andere oefeningen om blessures te voorkomen.

Houd altijd in gedachten dat het belangrijk is om geleidelijk aan te werk te gaan en te luisteren naar je lichaam. 

Als je pijn voelt, stop dan met de oefening en overleg met je arts voordat je verder gaat.

Hoe vaak blessures door spagaat 

Er zijn geen specifieke cijfers beschikbaar over hoe vaak mensen blessures oplopen door het uitvoeren van de spagaat. 

Het is moeilijk om een ​​precieze schatting te geven, omdat veel mensen misschien niet weten dat hun blessure door de spagaat is veroorzaakt, of omdat ze de blessure niet melden bij een arts of fysiotherapeut.

Echter, het is bekend dat het uitvoeren van de spagaat onjuist of overmatig, of zonder een goede warm-up en cool-down, kan leiden tot blessures aan spieren, gewrichten en zenuwen.

Voordelen van de spagaat

 1. yoga flexibiliteitVerbetert de flexibiliteit. De spagaat is een uitstekende oefening om de flexibiliteit van de spieren te verbeteren, vooral in de heupen, de hamstrings en de rug.
 2. Verbetert de uithoudingsvermogen. De spagaat is een uitdagende oefening die het uithoudingsvermogen van de spieren verbetert en hen voorbereidt op andere intensieve activiteiten.
 3. Verbetert de bloedsomloop. De spagaat zorgt voor een betere bloedsomloop in het lichaam, wat leidt tot meer energie en een verbeterde algehele gezondheid.
 4. Verbetert de balans. De spagaat verbetert de balans en coördinatie, wat bijdraagt aan het verminderen van het risico op valpartijen.
 5. Verbetert de spiersterkte. De spagaat verbetert de spiersterkte en verhoogt de spiermassa, wat bijdraagt aan een verbeterde fysieke conditie en een beter uiterlijk.

Nadelen van de spagaat

 1. Pijn. Als de spagaat verkeerd wordt uitgevoerd of als je niet flexibel genoeg bent, kan dit leiden tot pijn en blessures in de heupen, de knieën, de rug of de hamstrings.
 2. Overbelasting. Het overmatig uitvoeren van de spagaat kan leiden tot overbelasting van de spieren, wat leidt tot blessures en vermoeidheid.
 3. Verminderde prestaties. Het uitvoeren van de spagaat kan, als het verkeerd wordt uitgevoerd, de prestaties verminderen, omdat de spieren vermoeid en overbelast raken.
 4. Bijwerkingen voor andere delen van het lichaam. Het uitvoeren van de spagaat kan ook bijwerkingen hebben voor andere delen van het lichaam, zoals de knieën of de heupen, die al een blessure hebben opgelopen.
 5. Tijdrovend. De spagaat is een intensieve oefening die veel tijd en geduld vergt om deze op de juiste manier uit te voeren en om verbeteringen te zien.

Zo doe je de juiste uitvoering

Er zijn enkele stappen die je kunt volgen om de spagaat op de juiste manier uit te voeren.

 1. Warm-up. Voer altijd een goede warm-up uit voordat je begint met de spagaat. Dit kan bestaan uit lichte cardio-oefeningen, zoals jogging, of het uitvoeren van enkele stretching-oefeningen.
 2. Juiste houding. Ga met je voeten schouderbreed uit elkaar staan en houd je rug recht. Je kunt ook op je knieën gaan zitten als dit voor jou comfortabeler is.
 3. Reik langzaam. Reik met je ene been naar voren en strek deze zover mogelijk uit, zonder je rug te buigen. Houd je andere been gestrekt achter je. Houd je armen uitgestrekt voor extra evenwicht.
 4. Houd de houding. Houd de uitgestrekte houding zoveel mogelijk vast. Adem rustig in en uit terwijl je dit doet.
 5. Herhaal. Herhaal de oefening met het andere been. Doe dit ongeveer 10 keer per been.
 6. Cool-down. Voer altijd een goede cool-down uit na het uitvoeren van de spagaat, door middel van stretching-oefeningen of lichte cardio.

Belangrijk is om de spagaat geleidelijk uit te breiden en te bouwen, in plaats van te snel te veel van jezelf te verwachten. 

Als je blessures opgelopen hebt of als je twijfelt over je vermogen om de spagaat uit te voeren, is het verstandig om te overleggen met een arts of fysiotherapeut.

Take home message

De spagaat is in feite niet per se slecht voor je, maar het hangt af van hoe het wordt uitgevoerd en hoe flexibel je bent. Als je de spagaat op de juiste manier uitvoert, is er geen reden om te denken dat het schadelijk is voor je lichaam.

De spagaat kan zowel voordelen als nadelen hebben, afhankelijk van hoe deze wordt uitgevoerd en hoe goed je voorbereid bent. 

Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken, om de spieren te versterken, om te werken aan de flexibiliteit, om voldoende rust te nemen en om, als je twijfelt, te overleggen met een arts of fysiotherapeut.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen