Is de Zon Goed Voor je Haar?

Onze haren zullen het meeste zonlicht ontvangen, maar zijn je haren hierbij gebaat of krijgen ze juist het meeste te verduren?

Als je in de zomer lang buiten zit, ga je je daarom al snel afvragen of de zon goed voor je haar is.

De zon kan goed voor je haar zijn. Het stimuleert de haarzakjes en voorkomt haaruitval. Bovendien is het goed voor de hoofdhuid en gaat het schimmelgroei en acne tegen. Echter, te veel zonlicht tast de buitenste laag van je haarstreng en de haarproteïnen aan. Het leidt tot droge broze lokken, verkleuring, dunner haar, gespleten of gebroken haarpunten, verzwakte haarpigmenten en pluizigheid. Blijf daarom niet te lang in de middagzon.

Dit artikel vertelt je waarom de zon goed voor je haar is, wat te veel zon met je haar doet en hoe je je haar het beste kunt beschermen.

vrouw met blond haar geniet van zon

Waarom de zon goed voor je haar is

Zonlicht zorgt voor een stevige dosis vitamine D wat de algehele gezondheid ten goede zal komen waaronder ook je haar. 

Stimuleert haarzakjes. De zonlicht is erg krachtig en stimuleert de haarzakjes waardoor ze opnieuw gaan groeien.

Voorkomt haaruitval. Dagelijkse blootstelling aan de zon kan haaruitval voorkomen. Je lichaam kan door het zonlicht namelijk vitamine D aanmaken. Mensen met een vitamine D-tekort kunnen symptomen ervaren waaronder haaruitval. Als je niet genoeg in de zon komt kan je ook vitamine D supplementen aanschaffen. Andere belangrijke voedingsstoffen zijn vitamine C, ijzer, en biotine. Hiermee kan je haaruitval herstellen.

Goed voor de hoofdhuid. Zonlicht vermindert schimmelinfecties en acne op de hoofdhuid. Hoewel UV-stralen schadelijk kunnen zijn kunnen ze in de juiste dosering juist schimmelinfecties en acne tegengaan. Zonlicht vertraagt namelijk de groei van de huidcellen en kan daarmee de symptomen verlichten. Laat dit echter geen excuus zijn om te overdrijven, smeer je zelf altijd in met zonnebrand.

Lichtere lokken. Hoewel dit niet per se tot een gezondheidsvoordeel gerekend kan worden, vormt het voor sommige mensen een reden om in de zon te gaan. Lichtere lokken zijn een mooie bijkomstigheid van blootstelling aan zonlicht. Met behulp van honing, citroen of appelciderazijn kunnen je lokken binnen een paar dagen al lichter zijn. Wees ook hier voorzichtig, je wilt natuurlijk niet dat je lokken beschadigt raken. 

Zon kan dus goed voor je haar zijn, maar ga niet overboord. Volgens deskundigen kan je dagelijks 10 tot 30 minuten van de middagzon profiteren. Voorkom overmatige blootstelling en blijf niet te lang buiten.

Natuurlijk zonlicht zorgt voor meerdere gezondheidsvoordelen waaronder je haar. Er zijn echter twee kanten van het verhaal. 

Is de zon slecht voor je haar

In tegenstelling tot de huid kan het haar zichzelf niet beschermen. Dit heeft gevolgen waaronder cutila beschadiging, dunner haar, broze lokken, verkleuring en verzwakte haarpigmenten.

Cutila beschadiging. Langdurige blootstelling aan de zon is niet altijd even goed voor je haar. Zo kunnen de UVA- en UVB-stralen de cutila aantasten, dit is de buitenste laag van je haarstreng. 

Dunner haar. Overmatige blootstelling aan de zon kan het dunner wordend haar negatief beïnvloeden omdat het een samengestelde superoxideproductie kan triggeren. Hierdoor kan de haargroeicyclus tijdelijk onderbroken worden.

Droge, broze lokken. Te lang zonnen of te vaak föhnen is niet goed voor je haar. De hete droge wind zal het vocht van je hoofdhuid en haar onttrekken waardoor het er verbrand en futloos uit gaat zien. Ga daarom niet te lang in de zon en ga niet om de dag föhnen.

Verkleuring. Door de zon kan je haar gaan verkleuren. Het laatste wat je wilt is natuurlijk een verkleuring van je haar.

Verzwakte haarpigmenten. Het zonlicht zal na verloop van tijd je haarpigmenten verzwakken.

Kortom, de voordelen wegen niet op tegen alle nadelen.

Het haar beschermen tegen zonlicht

De volgende vitamines en voedingsstoffen zijn goed voor het haar: Vitamine A, Vitamine B, Vitamine C, Vitamine D, Vitamine E, Eiwit, Zink, IJzer.

Zo krijg je sterker haar: 

  1. houd de eiwitinname in de gaten
  2. vermijd caloriebeperkingen / beperkende diëten 
  3. gebruik essentiële oliën
  4. cafeïnerijke producten 
  5. hoofdhuidmassage
  6. voedzamer eten

Take home message

Is zon goed voor je haar? Een matige hoeveelheid zonlicht biedt een aantal voordelen. Zo stimuleert het de haarzakjes en kan het haaruitval voorkomen. Bovendien gaat zonlicht schimmels en acne tegen. 

Er zijn echter veruit meer nadelen dan voordelen, met name als je te lang in de zon zit. Zonlicht beschadigt de haarstreng en haarproteïnen en veroorzaakt daarmee droge broze lokken, dunner haar, gebroken of gespleten haarpunten, pluizigheid en verzwakte haarpigmenten. Ultraviolette stralen beschadigen dus niet alleen je huid maar ook je haar.

De meeste voordelen voor je haar zijn te danken aan vitamine D. Dit geeft je de mogelijkheid voor een optimale middenweg.

Ga dagelijks naar buiten maar verhoog ook de inname van vitamine D-rijke voedingsmiddelen zoals vis, kaas en eigeel. Als dit niet lukt kan je een vitamine D-supplement overwegen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Nogueira, A. C. S., Dicelio, L. E., & Joekes, I. (2006). About photo-damage of human hair. Photochemical & Photobiological Sciences, 5(2), 165-169.

Nogueira, A. C. S., & Joekes, I. (2004). Hair color changes and protein damage caused by ultraviolet radiation. Journal of photochemistry and photobiology B: Biology, 74(2-3), 109-117.

Jeon, S. Y., Pi, L. Q., & Lee, W. S. (2008). Comparison of hair shaft damage after UVA and UVB irradiation. Journal of cosmetic science, 59(2), 151-156.

Šebetić, K., Sjerobabski Masnec, I., Čavka, V., Biljan, D., & Krolo, I. (2008). UV damage of the hair. Collegium antropologicum, 32(2), 163-165.