Is Decafe Koffie ook Vochtafdrijvend?

Koffie werkt vochtafdrijvend, maar bij decaf koffie is maar liefst 97-99% van het cafeïne verwijderd. Dus is decaf koffie ook vochtafdrijvend?

KORT ANTWOORD

Cafeïnevrije koffie heeft geen vochtafdrijvende effecten dus je zult er niet van gaan plassen. Je zou het dus kunnen drinken en gehydrateerd kunnen blijven. Volgens een koffiewebsite zou je maar liefst 150 kopjes decaf koffie moeten drinken voordat het vochtafdrijvend zou gaan werken. Tegen de tijd dat je dat haalt ben je natuurlijk al meerdere keren naar het toilet gerend. Bovendien heeft een studie gekeken of cafeïnevrije koffie voor een overactieve blaas kan zorgen. Dit blijkt gelukkig niet het geval te zijn. Een lage dosis cafeïne werd niet in verband gebracht met symptomen van een overactieve blaas.

Dit artikel vertelt je of decaf koffie vochtafdrijvend is, hoeveel cafeïne decaf koffie bevat en de gezondheidsvoordelen ervan.

kopje koffie op tafel

5 Aandachtspunten

Decaf koffie, ook wel cafeïnevrije koffie genoemd, wordt vaak gekozen door mensen die de smaak van koffie willen ervaren zonder de stimulerende effecten van cafeïne. 

Hier zijn een aantal aandachtspunten over decaf koffie en vochtafdrijving:

  1. man met handen op kruis omdat hij moet plassenVochtafdrijvend effect van koffie: Cafeïne, aanwezig in gewone koffie, staat bekend om zijn diuretische effecten, wat betekent dat het de urineproductie en het verlies van vocht uit het lichaam kan verhogen. Dit kan leiden tot frequentere urinelozing en mogelijk uitdroging bij overmatige consumptie.
  2. Cafeïnegehalte in decaf koffie: Bij decaf koffie is het cafeïnegehalte sterk verminderd. Er wordt beweerd dat 97-99% van de cafeïne uit de bonen is verwijderd. Dit suggereert dat decaf koffie veel minder cafeïne bevat dan gewone koffie. Hierover later meer.
  3. Verminderd vochtafdrijvend effect: Vanwege het lagere cafeïnegehalte wordt decaf koffie over het algemeen niet beschouwd als vochtafdrijvend. Het drinken van decaf koffie zou niet dezelfde diuretische effecten moeten hebben als het drinken van gewone koffie.
  4. Hydratatie en decaf koffie: In tegenstelling tot gewone koffie, die de hydratatie enigszins kan beïnvloeden vanwege het vochtafdrijvende effect, wordt decaf koffie over het algemeen beschouwd als een drankje dat je gehydrateerd kan houden. Dit betekent dat decaf koffie, in redelijke hoeveelheden, bijdraagt aan je dagelijkse vochtinname zonder negatieve gevolgen voor de hydratatie.
  5. Overactieve blaas en cafeïnevrije koffie: Een onderzoek heeft gekeken naar de effecten van cafeïnevrije koffie op een overactieve blaas, waarbij een lage dosis cafeïne niet in verband werd gebracht met symptomen van een overactieve blaas. Dit suggereert dat decaf koffie mogelijk geen invloed heeft op de blaasfunctie op dezelfde manier als cafeïnehoudende koffie.

Het is belangrijk op te merken dat individuele reacties op decaf koffie kunnen variëren. 

Sommige mensen kunnen nog steeds enige diuretische effecten ervaren, zij het in mindere mate dan bij gewone koffie. 

Hoeveel cafeïne zit er in decaf koffie?

Elke dag consumeren we 200 mg cafeïne. Dit is te vergelijken met vier glazen cola of twee kopjes koffie.

Cafeïne gaat slaperigheid tegen door de zogeheten adenosinereceptoren te blokkeren.

De effecten van koffie kunnen wel 10 uur aanhouden. Het wordt daarom aangeraden om 7 uur voor het slapengaan geen koffie meer te drinken.

Maar bij de koffiebonen van decaf koffie wordt 97% of meer van het cafeïne verwijderd waardoor het bijna geen stimulerende effecten heeft. 

Een kopje decaf koffie ongeveer 2 milligram cafeïne tegenover 95 milligram cafeïne in een gewone kop koffie. 

Uit andere bronnen blijkt dat een gewone kop koffie 95 tot 200 milligram cafeïne bevat  tegenover 2-15 milligram cafeïne in decaf koffie.

Is decaf koffie goed voor je?

Cafeïnevrije koffie bevat slechts 97-99% van het caffeïne en dat terwijl de smaak en gezondheidsvoordelen vergelijkbaar zijn met een gewoon kopje koffie. 

  1. Minder ontstekingen. Koffie bevat ontstekingsremmende bestanddelen, de zogeheten polyfenolen. Decaf koffie bevat dus nog steeds heilzame bestanddelen zonder dat je last hebt van de stimulerende effecten van cafeïne.
  2. Lager risico op diabetes en hartaandoeningen. Decaf koffie bevat antioxidanten die schadelijke vrije zuurstof radicalen neutraliseren en daarmee cel- en DNA-schade tegengaan. Het vermindert de oxidatieve schade. Hiermee kunnen diabetes hartziekten en kanker voorkomen worden. Daarnaast zit er ook magnesium in decaf koffie dat als het ware een schild tegen diabetes vormt. Bovendien kan het de kans verkleinen op vroegtijdig overlijden en overlijden door hartaandoening of beroerte
  3. Minder vervelende bijwerkingen. Cafeïne kan een aantal negatieve bijwerkingen met zich meebrengen zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slapeloosheid, hoge bloeddruk en hartkloppingen. Je kunt aan deze bijwerkingen ontsnappen door simpelweg over te schakelen op decaf koffie.
  4. Lagere zuurgraad. Gewone koffie is vrij zuur en om dit te verminderen wordt er vaak zuivel aan toegevoegd. Hierdoor kunnen mensen echter last krijgen van bijwerkingen zoals brandend maagzuur. Decaf koffie bevat juist minder zuren, wat fijn kan zijn als je gastro-oesofageale refluxziekte hebt om de opflakkeringen te verminderen.

Take home message

Het is algemeen bekend dat koffie een vochtafdrijvend middel is, maar bij decaf koffie is 97% van het caffeïne in de koffiebonen verwijderd.

Het heeft in ieder geval bijna geen stimulerende effecten, maar hoe zit dat met de vochtafdrijving?

Werkt decaf koffie ook vochtafdrijvend, ondanks het verwijderen van 97-99% van de cafeïne tijdens het decaf-proces? Dus is decaf koffie ook vochtafdrijvend?

Decaf koffie werkt niet vochtafdrijvend, het is dus geen diureticum. Je zou het dus gedurende de dag kunnen drinken en nog steeds gehydrateerd kunnen blijven.

Bovendien brengt decaf koffie een aantal gezondheidsvoordelen met zich mee zoals minder angst en een betere nachtrust, een lagere kans op diabetes en hart- en vaatziekten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen