Is Depressie een Psychische Stoornis?

5% van de bevolking kampt met depressie. Er zijn verschillende soorten gezondheidsproblemen met allemaal andere soorten ‘labels’. Is depressie psychische stoornis?

KORT ANTWOORD

Depressie is een stemmingsstoornis dat je stemming en de functies die daarmee samenhangen beïnvloeden. Vaak belemmert een stemmingsstoornis het dagelijkse leven en kan het uiteindelijk tot gedragsstoornissen leiden. 

De meest voorkomende stemmingsstoornissen zijn depressieve stoornis, bipolaire stoornis, dysthymie, middelen veroorzaakte stemmingsstoornis en stemmingsstoornis dat aan een andere gezondheidstoestand is gerelateerd.

Depressie is een geestelijk gezondheidsprobleem. Geestesziekten beïnvloeden het gevoel, denken, stemming of gedrag. Verschillende geestesziekten zijn angst, depressie, bipolaire stoornis of schizofrenie.

Dit artikel vertelt je of depressie een psychische stoornis is, de behandelingsmogelijkheden en natuurlijke manieren om depressie tegen te gaan.

vrouw houdt een zielig masker voor

Hersenstofjes zijn uit balans bij depressie

Je hersencellen communiceren met hersenstofjes (neurotransmitters) waaronder  serotonine, dopamine of noradrenaline. Maar wanneer de hersenstofjes in aantallen dalen, kan er een depressie ontwikkelen. Deze stoffen zijn namelijk betrokken bij je stemming en emoties.

Vandaar dat er antidepressiva voorgeschreven kunnen worden die de stoffen in je hersenen verhogen en weer in evenwicht brengen.

Antidepressiva verhogen deze aantallen door de heropname te blokkeren waardoor de niveaus van die neurotransmitters in je hersenen zullen stijgen.

Als een psycholoog depressie niet kan verminderen heb je mogelijk baat bij medicijnen met de naam antidepressiva. Er zijn verschillende soorten beschikbaar:

 1. tricyclische antidepressiva
 2. selectieve serotonine heropname remmers (SSRI’s)
 3. serotonine- en noradrenaline heropnameremmers (SNRI’s)
 4. MAO-remmers en atypische antidepressiva

Veel mensen met depressie hebben baat bij een bezoek aan een psycholoog of psychiater. Voor de meeste mensen zullen medicijnen en psychotherapie effectief zijn. 

Medicijnen kunnen je stemming verbeteren, de nachtrust bevorderen, de eetlust verhogen en de concentratie verhogen.

Daarnaast zijn er ook meerdere natuurlijke manieren om depressie tegen te gaan.

Natuurlijke behandeling tegen depressie

Therapie werkt niet altijd waardoor je je hopeloos kunt gaan voelen. Medicijnen zijn voor velen een laatste redmiddel dat jaren uitgesteld kan worden.

Naast psychotherapie en medicijnen kan depressie ook nog op natuurlijke manieren bestreden worden.

Natuurlijke behandelingen tegen depressie:

 1. vaker sporten
 2. genoeg slapen (7-9 uur)
 3. vermijd drugs zoals alcohol
 4. gezond eten
 5. doelen stellen
 6. routine / dagelijks schema
 7. daag negatieve gedachten uit met logica
 8. nieuwe dingen doen
 9. verantwoordelijkheden op je nemen
 10. meer plezier hebben
 11. overleg met je dokter voordat je een supplement neemt

Kortom, ook activiteiten zoals lichaamsbeweging, leefstijlveranderingen en gedragsveranderingen kunnen een depressie helpen tegengaan.

Overleg altijd met je arts.

Take home message

Een psycholoog kan veel mensen met depressie helpen. Ook zullen zullen medicijnen en psychotherapie voor de meeste effectief zijn.

Wanneer bepaalde hersenstofjes omlaag gaan kan er een depressie ontstaan. Antidepressiva kunnen deze stofjes te verhogen waardoor je hersenchemie weer in evenwicht komt.

Er bestaan verschillende soorten antidepressiva zoals tricyclische antidepressiva, selectieve serotonine heropname remmers, serotonine- en noradrenaline heropnameremmers, MAO-remmers, en atypische antidepressiva.

Maar er zijn nog meer manieren om terug te vechten.

Zo kun je ook baat hebben bij natuurlijke behandelingen zoals meer lichaamsbeweging, gezond eten, alcohol vermijden, genoeg slapen, doelen stellen, een dagelijks schema hebben, nieuwe dingen doen, negatieve gedachten uitdagen met logica, verantwoordelijkheden op je nemen en meer plezier opzoeken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen