Is Diepvries Boerenkool Gezond?

Diepvries boerenkool is dan wel gemakkelijk, maar levert het wel dezelfde gezondheidsvoordelen op als verse boerenkool?

Je zou het misschien niet verwachten, maar mogelijk levert diepvries boerenkool een groot voordeel op.

Dus is diepvries boerenkool gezond?

KORT ANTWOORD

Bevroren boerenkool is net zo gezond als verse boerenkool en het bevat dezelfde voedingsstoffen, soms bevat het zelfs meer voedingsstoffen dan verse boerenkool. Hier is een duidelijke verklaring voor. In tegenstelling tot diepvries boerenkool kunnen de vitamines in verse boerenkool na verloop van tijd mogelijk afnemen. Je zult verse boerenkool dus direct op moeten eten terwijl de voedingsstoffen in diepvries spinazie dus mogelijk langer behouden zullen blijven. Bovendien kan diepvries boerenkool op het rijpste moment geplukt worden en direct ingevroren worden voordat er degradatie optreedt. Het lijkt er dus op dat diepvries boerenkool net zo gezond is als verse boerenkool.

Dit artikel vertelt je waarom diepvries boerenkool mogelijk voedzamer is, de bestanddelen ervan en de gezondheidsvoordelen.

boerenkool

Hoogtepunt van rijpheid

Wat betreft de versheid zou je misschien juist voor de diepvries boerenkool moeten gaan. Dit voelt misschien onnatuurlijk, maar de diepvriesvariant kan dus op het hoogtepunt van rijpheid geplukt worden waarna het direct wordt ingevroren. Anderzijds kan verse boerenkool degraderen.

Weetje

Wist je dat groenten 15-55% van het vitamine C al binnen een week kunnen verliezen? Dit blijkt uit een studie aan de Universiteit van Californië.

Bovendien biedt diepvries boerenkool een aantal praktische voordelen waar je misschien nog niet bij stilgestaan had.

4 Voordelen diepvries boerenkool

Diepvries boerenkool biedt verschillende voordelen ten opzichte van verse boerenkool. 

Even gezond. Ten eerste is één pakje diepvries boerenkool even gezond als verse boerenkool. Dit komt doordat de boerenkool direct na het oogsten wordt ingevroren, waardoor de voedingsstoffen behouden blijven. Vitamines en mineralen, zoals vitamine C en calcium, blijven goed behouden in bevroren boerenkool.

Misschien zelfs gezonder. Daarnaast kan diepvries boerenkool mogelijk zelfs gezonder zijn dan verse boerenkool. Verse groenten verliezen na verloop van tijd hun voedingswaarde, terwijl bevroren groenten hun voedingsstoffen behouden gedurende de bewaartijd. Dit betekent dat diepvries boerenkool vaak rijker is aan voedingsstoffen dan verse boerenkool die al enige tijd in de winkel of thuis heeft gelegen.

Langer houdbaar. Een ander voordeel van diepvries boerenkool is de langere houdbaarheid. Terwijl verse boerenkool binnen enkele dagen kan bederven, blijft diepvries boerenkool maandenlang goed in de vriezer. Dit maakt het gemakkelijk om altijd boerenkool bij de hand te hebben, zelfs als het niet in het seizoen is. Het is handig voor mensen die graag boerenkool willen eten, maar niet altijd de tijd hebben om naar de winkel te gaan of de mogelijkheid hebben om verse boerenkool te kopen.

Meer voordelen. Bovendien biedt diepvriesgroenten in het algemeen nog meer voordelen. Ze zijn vaak al gewassen en voorgesneden, waardoor ze direct klaar zijn voor gebruik. Dit bespaart tijd en moeite in de keuken. Daarnaast kunnen diepvriesgroenten een kostenbesparende optie zijn, omdat ze langer meegaan en verspilling verminderen. Ze zijn ook handig voor het behouden van de textuur van groenten, omdat ze snel worden ingevroren na het oogsten, waardoor de kwaliteit behouden blijft.

Kortom, diepvries boerenkool heeft vele voordelen, waaronder dezelfde voedingswaarde als verse boerenkool, mogelijk zelfs meer voedingsstoffen, langere houdbaarheid en het gemak van altijd boerenkool bij de hand hebben. 

Diepvriesgroenten bieden in het algemeen ook extra voordelen, zoals tijdsbesparing en kostenbesparing. 

Het is een handige en gezonde optie voor mensen die van boerenkool willen genieten, ongeacht het seizoen.

Diepvriesgroenten versus verse groenten

Een onderzoek heeft de variabele voedingsstoffen van diepgevroren met verse groenten onder de loep genomen. Een onderzoek dat in the Journal of the Science of Food and Agriculture is gepubliceerd.

Het bleek dat alle onderzochte verse groentesoorten het hoogste vitamine C-gehalte hadden. Er is echter een grote maar.

De vitamine C was in minder dan vier dagen met maar liefst 100% afgenomen (bij kamertemperatuur).

Bij diepgevroren spinazie bleef er meer vitamine C behouden omdat het zogeheten  flash-freezing proces al binnen enkele uren na het plukken plaatsvond.

En dan hebben we nog niet eens de gezondheidsvoordelen van boerenkool besproken.

Gezondheidsvoordelen boerenkool

Boerenkool wordt als een superfood beschouwd. Zo is het rijk aan vitaminen, mineralen en andere heilzame stoffen.

Een kopje boerenkool levert meer vitamine A, C en K dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Boerenkool kan meerdere gezondheidsvoordelen opleveren:

  1. goed voor het immuunsysteem: zo bevat boerenkool in vergelijking met spinazie 4 keer zoveel vitamine C 
  2. biedt bescherming tegen hart-en vaatziekten
  3. ondersteunt de gezondheid van je botten
  4. goed voor de gezondheid van je ogen
  5. bescherming tegen kanker

Take home message 

Van een aantal bewerkingsprocessen is bekend dat het voedingsgehalte af kan nemen, maar hoe zit dat met invriezen van boerenkool?

Zo bestaat rauwe boerenkool voor maar liefst 84% uit water. Dan neig je al snel te denken dat het bevriezen ervan schade kan aanrichten.

Is diepvries boerenkool gezond?

Diepvries boerenkool is even gezond als verse boerenkool en het bevat ook dezelfde voedingsstoffen. Soms bevat diepvries boerenkool zelfs meer voedingsstoffen dan verse boerenkool.

Verse boerenkool moet je zo snel mogelijk opeten terwijl de vitamines in diepvriesgroenten makkelijker behouden blijven. 

Het is ook nog eens maandenlang houdbaar. Bovendien levert boerenkool meerdere gezondheidsvoordelen op. Kortom, diepvries boerenkool is een uitstekende keuze.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Favell, D. J. (1998). A comparison of the vitamin C content of fresh and frozen vegetables. Food chemistry, 62(1), 59-64.