Als je een druk leven hebt of student bent, staan er al snel diepvriespizza’s op het menu.
Commerciële fastfoodpizza’s zitten niet alleen vol calorieën, ze bevatten ook vaak zwaar bewerkt vlees, veel kaas, veel natrium en sterk geraffineerd deeg. Dit heeft een flinke deuk achtergelaten op het imago van pizza’s.
Maar zijn diepvriespizza’s anders? Is diepvriespizza gezond?
KORT ANTWOORD
De meeste diepvriespizza’s bevatten veel suikers, calorieën en zout. Meestal zijn diepvriespizza’s sterk bewerkt en zitten er ongezonde vetten, toegevoegde suikers en kunstmatige conserveringsmiddelen in. Diepvriesmaaltijden zoals diepvriespizza behoren tot de sterkst bewerkte voedingsmiddelen. Er zijn echter wel degelijk uitzonderingen. Uit een analyse van pizza’s waren diepvriespizza’s soms gezonder dan de verse pizza’s.
Dit artikel vertelt je welke pizza gezond zijn, welke pizza’s ongezond zijn en met welke ingrediënten je ze gezond kan maken.
3 Voordelen van diepvriespizza’s
Een diepvriespizza kan enkele praktische voordelen en gezondheidsvoordelen hebben ten opzichte van normale pizza.
Praktische voordelen van diepvriespizza:
Gemak: Diepvriespizza’s zijn zeer gemakkelijk te bereiden. Ze worden vaak voorgesneden en voorgebakken, waardoor je ze eenvoudig in de oven kunt doen en snel kunt genieten van een maaltijd.
Langere houdbaarheid: Diepvriespizza’s hebben een lange houdbaarheid, waardoor je altijd een voorraad in de vriezer kunt hebben voor het geval je snel een maaltijd nodig hebt.
Portiecontrole: Omdat diepvriespizza’s vaak individueel verpakt zijn, helpt dit bij het handhaven van portiecontrole. Je kunt precies het aantal pizza’s bereiden dat je nodig hebt, waardoor er minder verspilling is.
Pizza kan ook gezond zijn
Gelukkig kan een pizza wel degelijk gezond zijn, mits je de pizza op de juiste manier bereidt. Dit doe je als volgt:
- verminder zout
- vermijd bewerkt vlees
- kies een andere pizzabodem
Pizza kan zelfs de opname van een belangrijk antioxidant genaamd lycopeen verhogen.
Vezels. Een commerciële pizza met extra kaas en een dunne korst levert slechts 1,5 gram vezels terwijl een kleine pizza met dunne volkoren bodem meer dan 3 gram vezels levert.
Hoe maak je een gezonde pizza?
Je hebt het helemaal zelf in de hand. Je kan namelijk de pizzabodem en pizzatoppings zelf helemaal samenstellen.
Pizzabodems. Ga bijvoorbeeld voor een zeer voedzame volkoren korst. Er zitten ook veel minder koolhydraten in een vegetarische korst. Vermijd sterk geraffineerd deeg en ga voor een gezonde pizzabodem zoals volkoren, meergranen, bloemkool, kikkererwten of haver.
Pizzatoppings. Verse groenten zijn de gezondste pizza toppings. Denk hierbij aan rode paprika, uien, tomaten, spinazie, knoflook, aubergine, broccoli, boerenkool, artisjokken, pompoen, champignons en rucola. Het mooie is dat ze caloriearm zijn en verpakt zijn met vitaminen en mineralen.
De gemiddelde Amerikaan eet in zijn leven minstens 6.000 pizzastukken. Dit zijn een hoop calorieën. Maar geloof het of niet, afvallen is mogelijk als je pizza eet.
Gewichtsverlies met pizza
Het druist waarschijnlijk tegen je gevoel in, maar met behulp van portiecontrole en het juiste beleg kun je zelfs afvallen terwijl je pizza’s eet.
Als het je lukt om het bij één stuk pizza te houden en daarnaast een uitgebalanceerd dieet volgt is het mogelijk. Zo bevat een stuk pizza namelijk ongeveer 300 calorieën.
Het is dus de kunst om niet overboord te gaan en er meer te nemen. Afvallen wordt dan veel moeilijker omdat je lastiger is om een energietekort te hebben aan het einde van de dag.
Kortom, je kunt wel degelijk een heerlijke pizza eten en tegelijkertijd afvallen. Het vereist wel een hoop wilskracht!
De ongezonde bestanddelen
Om te begrijpen wat commerciële fastfoodpizza’s zo ongezond maakt zullen we de meest ongezonde bestanddelen ervan onder de loep nemen:
- bodemdeeg met geraffineerde koolhydraten waarbij de kiem en zemelen uit de granen zijn verwijderd
- natriumgehalte
- veel verzadigd vet
- bewerkt vlees
Commerciële pizza’s zijn zo calorierijk omdat er veel kaas aan toegevoegd wordt wat ook nog eens verzadigd vet bevat.
Verzadigd vet kan het risico op hart- en vaataandoeningen en een hoog cholesterolgehalte verhogen.
Gelukkig kun je de pizza’s ook zelf bereiden en deze meest ongezonde bestanddelen verminderen of nog beter, vermijden.
Take home message
Pizza’s hebben al een slechte naam en laat staan de diepvriespizza’s.
Diepvriespizza’s zijn over het algemeen niet zo gezond. Zo bevatten ze vaak geraffineerde koolhydraten, veel bewerkt vlees, veel verzadigd vetten en veel zout.
Gelukkig kan een pizza best gezond zijn mits je het zelf bereidt. Ga voor een gezonde pizzabodem en gebruik verse groenten als topping. Zo krijg je ook nog eens je vitamines en mineralen binnen.
Over Diederik
Bronnen
Combet, E., Jarlot, A., Aidoo, K. E., & Lean, M. E. (2014). Development of a nutritionally balanced pizza as a functional meal designed to meet published dietary guidelines. Public health nutrition, 17(11), 2577-2586.
Mueller, E., Koehler, P., & Scherf, K. A. (2016). Applicability of salt reduction strategies in pizza crust. Food Chemistry, 192, 1116-1123.