Is een Allergische Reactie Besmettelijk? 2 Situaties.

Bij een allergische reactie kun je last krijgen van niezen en een huiduitslag waardoor je al gauw gaat denken dat je mensen ermee kan aansteken, maar is dat wel zo?

Is een allergische reactie besmettelijk?

KORT ANTWOORD

Een allergische reactie is niet besmettelijk. Je bent namelijk niet besmet met een micro-organisme. Je lichaam reageert alleen op datgene waar je allergisch voor bent (allergeen). Echter, netelroos kan wel besmettelijk zijn als het door een infectie is veroorzaakt zoals streptokokken.

Dit artikel vertelt je of een allergische reactie besmettelijk is, hoe de symptomen ontstaan en wat je ertegen kunt doen.

hand met roodheid

Twee bijzondere situaties

Allergische reacties zijn doorgaans niet besmettelijk, omdat ze een reactie van het immuunsysteem zijn op bepaalde stoffen, bekend als allergenen, die door het lichaam als schadelijk worden beschouwd. 

Allergische reacties worden veroorzaakt door een individuele gevoeligheid voor specifieke allergenen, zoals pollen, huisstofmijt, dierenharen, voedselbestanddelen of bepaalde medicijnen.

Een allergische reactie kan niet direct worden overgedragen van de ene persoon op de andere, zoals bij een besmettelijke ziekte. 

man met meerdere allergiënHet immuunsysteem van een persoon reageert individueel op allergenen, en de reactie is specifiek voor die persoon. 

Dus zelfs als iemand met een allergie in contact komt met een allergeen, zal een ander persoon zonder allergie niet automatisch een allergische reactie krijgen.

Er zijn echter enkele indirecte manieren waarop een allergische reactie bij iemand anders een negatief effect kan hebben. Bijvoorbeeld:

 1. Passieve blootstelling: Als iemand een allergische reactie heeft en in de nabijheid van een andere persoon met dezelfde allergie komt, kan de eerste persoon allergenen verspreiden (bijvoorbeeld door het dragen van kleding of het aanraken van oppervlakken). Dit kan de kans vergroten dat de andere persoon een reactie krijgt wanneer ze met de allergenen in aanraking komen.
 2. Emotionele stress: In sommige gevallen kan het zien van iemand die een ernstige allergische reactie heeft, bijvoorbeeld anafylaxie, emotionele stress veroorzaken bij anderen die getuige zijn van de reactie. Hoewel dit geen directe allergische reactie is, kan het wel indirecte fysiologische effecten hebben, zoals verhoogde hartslag, zweten of duizeligheid.

Het is echter belangrijk op te merken dat deze indirecte effecten niet de allergische reactie zelf overdragen, maar eerder reacties of symptomen veroorzaken bij andere individuen.

Wat is een allergische reactie?

Bij een allergische reactie reageer je op stoffen die gewoonlijk onschadelijk zijn. De stoffen waar je allergisch voor bent worden allergenen genoemd.

Als je in contact komt met het allergeen zoals gras of boompollen bij hooikoorts, kunnen er symptomen optreden zoals niezen, loopneus, neusverstopping en tranende ogen.

Deze symptomen ontstaan door het IgE dat je lichaam aanmaakt bij een allergische reactie. IgE gaat op je mestcellen zitten waarna er histamine vrijkomt dat tot vervelende symptomen leidt. Door het IgE weet je dus ook of een allergische reactie besmettelijk is.

Dit brengt ons gelijk bij hoe de zogeheten antihistaminica werken. Dit zijn de geneesmiddelen die bij allergieën worden voorgeschreven.

Een antihistamicum voorkomt dus dat antihistaminicum vrijkomt waarmee de symptomen verminderd en voorkomen kunnen worden. Voorbeelden van een orale antihistaminica:

 1. loratadine
 2. cetirizine
 3. difenhydramine 

Wat je tegen een allergische reactie kunt doen

Aan de huiduitslag en andere symptomen wil je natuurlijk wat doen. Afhankelijk van de klachten en de ernst van de klacht kan dat op verschillende manieren.

 1. Wassen met lauw water en milde zeep: zodat je allergenen op het aangedane gebied kan verwijderen.
 2. Verkoeling: je kunt de jeuk verlichten met een koud kompres, koude vochtige handdoek of een koel bad.
 3. Calaminelotion: tegen milde jeuk kun je calamine lotion gebruiken, een vrij verkrijgbaar geneesmiddel.
 4. Antihistaminicum: je kunt de de jeuk, zwelling en netelroos met antihistaminica verminderen en bij hooikoorts kunnen orale antihistaminica het niezen, loopneus, neusverstopping en tranende ogen verlichten.
 5. Hydrocortisonecrème: deze corticosteroïde werkt op je immuunsysteem waarmee jeuk, zwelling, roodheid en allergische reacties verlicht kunnen worden.
 6. IJskompress: voor bijvoorbeeld zwellingen, netelroos of insectensteken (10-15 minuten per keer)
 7. Decongestiva: met decongestiva (slijmvliesslinker) kun je de symptomen helpen verlichten.

Take home message

De symptomen die je bij een besmettelijk virus ervaart, kunnen op die van een allergische reactie lijken waardoor je je gaat afvragen of anderen het ook via jou kunnen oplopen.

Dus is een allergische reactie besmettelijk?

Een allergische reactie is niet besmettelijk omdat er geen micro-organismen in je lichaam zijn die zich kunnen verspreiden. 

De allergische reactie is namelijk op een allergeen gericht en niet op een ziekteverwekker. Kortom, allergieën zijn in tegenstelling tot bijvoorbeeld verkoudheden niet besmettelijk.

Houd er rekening mee dat netelroos wel besmettelijk kan zijn als het door een infectie is veroorzaakt.

Je kunt verschillende dingen tegen een allergische reactie doen zoals wassen met lauw water en milde zeep, verkoeling, calaminelotion, antihistaminicum, hydrocortisoncrème, ijskompres en decongestiva.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Meggs, W. J. (1999). Mechanisms of allergy and chemical sensitivity. Toxicology and industrial health, 15(3-4), 331-338.