Is Elektrisch Fietsen Gezond? 5 Voor- en Nadelen

Elektrische fietsen zijn razend populair, maar omdat het werk je ontnomen wordt, vraag je je al snel af of elektrisch fietsen nou wel zo goed voor je is.  

Wordt door alle ondersteuning je lichaam wel genoeg geprikkeld? Dus is elektrisch fietsen gezond?

KORT ANTWOORD

Of elektrisch fietsen gezond is, hangt af van verschillende factoren zoals de intensiteit van het fietsen, de fysieke conditie van de fietser en hoe de elektrische fiets wordt gebruikt. 

Over het algemeen wordt aangenomen dat elektrisch fietsen gezonder is dan niet fietsen, en in sommige gevallen zelfs gezonder dan conventioneel fietsen.

In dit artikel zullen we de gezondheidseffecten van elektrisch fietsen bespreken.

e-bike mountainbike electrische fiets

Verbrand je calorieën op een elektrische fiets?

Ook op een elektrische fiets verbrand je calorieën, hoewel de hoeveelheid afhankelijk is van verschillende factoren zoals snelheid, inspanning en gewicht.

Een ruwe schatting is dat je ongeveer 100 calorieën verbrandt per uur fietsen op een elektrische fiets bij een gemiddelde inspanning. Dit betekent dat als je harder fietst, de hoeveelheid calorieën die je verbrandt hoger zal zijn.

Let er wel op dat de stand van de elektrische ondersteuning invloed heeft op de hoeveelheid calorieën die je verbrandt. 

Als je de elektrische ondersteuning gebruikt, zul je natuurlijk minder calorieën verbranden dan wanneer je zonder ondersteuning fietst. 

Houd dus in gedachten dat de exacte hoeveelheid calorieën die je verbrandt afhankelijk is van jouw persoonlijke omstandigheden en het soort elektrische fiets dat je gebruikt.

Gezondheidsvoordelen van elektrisch fietsen

Er zijn een aantal gezondheidsvoordelen verbonden aan het rijden op een elektrische fiets. Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste voordelen.

  1. Verbetert de fysieke conditie. Elektrische fietsen zorgen voor een zachte, ondersteunende training die helpt bij het opbouwen van uithoudingsvermogen en spierkracht, en het verbeteren van de algehele fysieke conditie.
  2. Vermindert stress en spanning. Het rijden op een elektrische fiets is een ontspannende activiteit die stress en spanning vermindert en bijdraagt aan een betere geestelijke gezondheid.
  3. Bevordert gewichtsverlies. Elektrische fietsen zorgen voor een regelmatige beweging die bijdraagt aan gewichtsverlies en het onderhouden van een gezond gewicht.
  4. Goed voor je hart. Het rijden op een elektrische fiets verbetert de cardiovasculaire gezondheid door het verhogen van de hartslag en het verbeteren van de bloedcirculatie.
  5. Verhoogt de flexibiliteit en coördinatie. Het fietsen op een elektrische fiets verhoogt de flexibiliteit en coördinatie en versterkt de spieren en gewrichten.
  6. Verbetert de slaap. Het rijden op een elektrische fiets verbetert de slaap door het verminderen van stress en spanning en het bevorderen van een betere slaaphygiëne.
  7. Vermindert de kans op ziektes. Het regelmatig fietsen op een elektrische fiets vermindert de kans op bepaalde chronische ziektes, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker.
  8. Verbetert de longfunctie. Het regelmatig fietsen op een elektrische fiets verbetert de longfunctie en versterkt de longspieren, wat bijdraagt aan een betere ademhaling en verhoogde energie.

In het algemeen geldt dat elektrisch fietsen een gezonde activiteit is die een positieve bijdrage levert aan de gezondheid en het welzijn. 

Kan elektrisch fietsen ongezond zijn?

Hoewel elektrisch fietsen veel gezondheidsvoordelen biedt, kunnen er ook bepaalde nadelen zijn die de gezondheid beïnvloeden. Hieronder een lijst met de belangrijkste nadelen.

Overmatig zitten. Elektrisch fietsen vereist veel zit tijd, wat tot problemen met de rug, nek, schouders en heupen kan leiden. Overmatig zitten is ook gekoppeld aan een verhoogd risico op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.

Ongevallen. Het rijden op een elektrische fiets brengt ook een risico op ongevallen met zich mee, zoals valpartijen, botsingen en snijwonden. Dit is vooral van toepassing op fietsers die niet vertrouwd zijn met het gebruik van een elektrische fiets en niet bekend zijn met de verkeersregels.

Het is belangrijk om te realiseren dat de nadelen van elektrisch fietsen kunnen worden verminderd door regelmatige onderhoudsbeurten, het dragen van passende fietsbescherming en het naleven van verkeersregels en verantwoordelijk fietsgedrag. 

Aandachtspunten

Dosis elektrische ondersteuning. Het is belangrijk om te kiezen voor de juiste dosis elektrische ondersteuning. Als je te veel elektrische ondersteuning krijgt, kun je te weinig fysieke activiteit uitvoeren. Dit betekent dat je de gezondheidsvoordelen niet volledig kunt benutten.

Gewicht. Het is belangrijk om te beseffen dat elektrische fietsen zwaarder zijn dan gewone fietsen. Dit betekent dat je extra inspanning moet leveren bij het dragen van de fiets of het op de fiets stappen.

Take home message

Dus is elektrisch fietsen gezond?

Elektrisch fietsen is in veel opzichten gezonder dan gewoon fietsen of auto rijden. Het verhoogt de fysieke activiteit, verbetert de conditie en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. 

Bovendien is het milieuvriendelijker dan autorijden en is het minder inspannend dan gewoon fietsen, wat bijdraagt aan het comfort en de gezondheid. 

Echter, elektrisch fietsen kan ook leiden tot ongezonde houdingen en verminderde spierkracht door overmatig gebruik van de elektrische ondersteuning. Bovendien moeten de fiets en de accu regelmatig onderhouden worden.

Kortom, elektrisch fietsen is gezond als het op een verantwoorde manier wordt gebruikt en in combinatie met voldoende beweging en andere gezonde leefgewoonten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen