Is Flossen Echt Nodig? 2 Grote Voordelen

Met flossen kom je op plekken waar de tandenborstel niet kan komen. Maar is het echt nodig voor een goede mondhygiëne?

Sommigen zijn van mening dat borstelen alleen al voldoende is om tandplak en tandsteen te verwijderen, terwijl anderen beweren dat flossen een essentieel onderdeel is van een goede mondverzorging. 

Dus is flossen echt nodig?

KORT ANTWOORD

Borstelen kan niet alle hoeken en gaten tussen de tanden bereiken. Flossen kan hier wel bij helpen.

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het flossen van de tanden. Zo kan het helpen om tandplak en tandsteen te verwijderen, wat tandvleesontstekingen en gaatjes kan verminderen. Flossen kan ook de algehele mondgezondheid verbeteren en je een frissere adem geven.

Er zijn echter ook enkele nadelen verbonden aan het flossen van de tanden. Sommige mensen kunnen het maar moeilijk gebruiken, vooral als ze moeite hebben met het bewegen van hun handen of als ze kleine tanden of tanden dicht bij elkaar hebben. In sommige gevallen kan het flossen ook leiden tot tandvleesbeschadiging of bloeding.

In het algemeen is flossen een effectief middel om de mondgezondheid te verbeteren en tandplak en tandsteen te verwijderen. Hoewel het niet noodzakelijk is voor iedereen, kan het voor sommige mensen zeker nuttig zijn. Het is echter wel belangrijk om het op de juiste manier te doen om eventuele nadelen te voorkomen.

In dit artikel zal ik uitgebreid ingaan op de vraag of flossen echt nodig is en wat de voordelen en eventuele nadelen ervan zijn.

lachende vrouw wijst naar tanden

Wat kan er allemaal gebeuren als je niet flost

Er zijn een aantal mogelijke gevolgen als je niet flost.

 1. Tandplak. Als je niet flost, kan tandplak zich opbouwen tussen de tanden en onder het tandvlees. Dit is een dunne, witte laag van bacteriën die zich kan ophopen op plaatsen die niet met een tandenborstel te bereiken zijn. Als tandplak niet regelmatig wordt verwijderd, kan het hard worden en tandsteen vormen.
 2. Tandvleesontstekingen. Tandplak kan leiden tot tandvleesontstekingen, ook wel gingivitis genoemd. Dit is een ontsteking van het tandvlees dat pijn, roodheid en bloeding kan veroorzaken. Als gingivitis niet wordt behandeld, kan het leiden tot een ernstige vorm van tandvleesontsteking genaamd parodontitis.
 3. Gaatjes. Als tandplak niet wordt verwijderd, kan het leiden tot gaatjes in de tanden. Dit komt doordat de bacteriën in de tandplak zuur afgeven, wat kan leiden tot aantasting van het tandbeen. Gaatjes kunnen pijnlijk zijn en moeten worden behandeld door een tandarts.
 4. Slechte adem. Als je niet flost, kan tandplak en tandsteen zich ophopen in de mond, wat kan leiden tot een slechte adem. Dit kan vervelend zijn en kan ook een teken zijn van een onderliggend probleem met de mondgezondheid.
 5. Verlies van tanden. Als tandvleesontsteking niet wordt behandeld, kan het leiden tot verlies van tanden. Dit komt doordat het tandvlees zich terugtrekt van de tanden, waardoor de wortels bloot komen te liggen. Als de wortels bloot komen te liggen, kunnen ze beschadigen en uiteindelijk afsterven, wat kan leiden tot het verlies van de tanden.

Kortom, het flossen van de tanden kan helpen om tandplak en tandsteen te verwijderen, tandvleesontstekingen te voorkomen, gaatjes te voorkomen en een frissere adem te behouden. 

Als je niet flost, kan dit leiden tot een aantal nadelige effecten voor de mondgezondheid, zoals tandplak, tandvleesontstekingen, gaatjes en verlies van tanden.

Nadelen van flossen

Hoewel flossen in het algemeen wordt gezien als een effectief middel om de mondgezondheid te verbeteren, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het flossen van de tanden. 

 1. Moeilijk te gebruiken. Voor sommige mensen kan het gebruik van flosdraad moeilijk zijn, vooral als ze moeite hebben met het bewegen van hun handen of als ze kleine tanden of tanden dicht bij elkaar hebben. Het kan ook moeilijk zijn om de draad op de juiste manier te gebruiken en om alle hoeken en gaten tussen de tanden te bereiken.
 2. Tijdrovend. Flossen kan tijdrovend zijn, vooral als je alle tanden en kiezen grondig wilt reinigen. Sommige mensen vinden het moeilijk om de tijd te nemen om hun tanden te flossen en slaan deze stap daarom over in hun mondverzorgingsroutine.
 3. Pijn of irritatie. Flossen kan soms leiden tot pijn of irritatie van het tandvlees, vooral als het niet op de juiste manier wordt gedaan. Als het flosdraad te hard wordt aangedrukt of als het te ver naar binnen wordt geduwd, kan dit leiden tot tandvleesbeschadiging of bloeding.
 4. Kosten. Flosdraad kan een kostbare aanvulling zijn op de mondverzorgingsroutine, vooral als het regelmatig moet worden vervangen. Sommige soorten flosdraad, zoals waxcoated of gevlochten draad, kunnen duurder zijn dan andere soorten.
 5. Gebrek aan bewijs. Er is enig bewijs dat flossen effectief is om tandplak en tandsteen te verwijderen en om de algehele mondgezondheid te verbeteren. Er is echter ook enig bewijs dat suggereert dat het effect van flossen op de mondgezondheid beperkt kan zijn. Sommige studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat borstelen met fluoride-tandpasta net zo effectief kan zijn om tandplak en tandsteen te verwijderen als flossen.

Hoe vaak moet je flossen?

Het wordt aanbevolen om minstens één keer per dag te flossen, hoewel sommige mondhygiëneprofessionals adviseren om twee keer per dag te flossen. 

Het is belangrijk om te flossen vóór het tandenpoetsen, zodat het tandplak en de voedselresten die zijn verwijderd tijdens het flossen gemakkelijk kunnen worden opgeborsteld. 

Hieronder heb ik enkele andere dingen op een rijtje gezet die van belang zijn bij het flossen van de tanden:

 • Flos vóór het tandenpoetsen: Zoals eerder vermeld, is het aanbevolen om te flossen vóór het tandenpoetsen, zodat het tandplak en de voedselresten die zijn verwijderd tijdens het flossen gemakkelijk kunnen worden opgeborsteld.
 • Flos alle tanden en kiezen: Zorg ervoor dat je alle tanden en kiezen flost, inclusief de achterste kiezen en de tanden die moeilijk te bereiken zijn.
 • Gebruik voldoende draad: Zorg ervoor dat je voldoende draad gebruikt om alle hoeken en gaten tussen de tanden te bereiken. Een gemiddelde lengte van 45 cm draad is meestal voldoende voor één flosbeurt.
 • Gebruik de juiste techniek: Zorg ervoor dat je de juiste techniek gebruikt bij het flossen. Maak een C-vorm met het draad en beweeg het voorzichtig heen en weer tussen de tanden en onder het tandvlees. Probeer niet te hard te drukken en flos niet te diep naar binnen.
 • Vervang het flosdraad regelmatig: Het is aanbevolen om het flosdraad regelmatig te vervangen, omdat oud draad kan beschadigen en moeilijk te gebruiken is. Sommige mensen vervangen het flosdraad elke week, terwijl anderen het draad elke twee of drie weken vervangen.

Take home message

We hebben gekeken naar de voordelen van flossen, zoals het verwijderen van tandplak en tandsteen, het verminderen van tandvleesontstekingen en gaatjes, en het behouden van een frisse adem. 

We hebben ook gekeken naar enkele nadelen van flossen, zoals moeilijk te gebruiken, tijdrovend, pijn of irritatie, kosten en gebrek aan bewijs.

Al met al kan worden gesteld dat flossen een effectief middel is om de mondgezondheid te verbeteren en tandplak en tandsteen te verwijderen. 

Hoewel het niet noodzakelijk is voor iedereen, kan het voor sommige mensen zeker nuttig zijn om het op te nemen in hun mondverzorgingsroutine. 

Het is echter wel belangrijk om het op de juiste manier te doen om eventuele nadelen te voorkomen. 

Als je twijfelt of flossen iets voor jou is, raad ik aan om dit te bespreken met je tandarts of mondhygiënist.

Met een goede mondhygiëne, inclusief regelmatig borstelen, tandenpoetsen en flossen, kan je de gezondheid van je mond en tanden op peil houden en kunnen problemen met de mondgezondheid voorkomen worden. 

Door je tanden en tandvlees goed te verzorgen, kun je ook voorkomen dat je last krijgt van een slechte adem en kun je een stralende glimlach behouden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen