Geschreven door Dirk Cornelis, BSc
Oordopjes zijn even luid als kettingzagen, laat je dus niet misleiden door het kleine formaat. Als je de muziek van iemand naast je op de oordopjes kan meeluisteren weet je eigenlijk al dat het schadelijk is.
Steeds meer mensen gebruiken oordopjes en airpods. Daarom vragen ook steeds meer mensen zich af of het slecht is voor je oren.
Het gebruik van oordopjes en koptelefoons kan je gehoor beschadigen. Dit geldt in principe voor elk hard geluid waaraan je wordt blootgesteld. Daarnaast verhogen oordopjes de oorsmeerproductie en loop je een grotere kans op oorontstekingen. Oordopjes zijn ook slechter dan koptelefoons omdat het geluid rechtstreeks in je trommelvliezen terechtkomt. Het menselijk oor kan naar maximaal 70 decibel veilig luisteren. Ga voor zekerheid en houd een veilige drempel aan van 50 tot 60 decibel, dit staat gelijk aan het volume van het normaal gespreksniveau.
Dit artikel vertelt je de gevaren van oordopjes en of koptelefoons een beter alternatief zijn dan die moderne airpods.
Waarom oordopjes slecht voor je oren zijn
Als je je oordopjes te hard hebt staan en ze daarnaast niet schoonmaakt loop je de kans op gehoorschade en oorinfecties.
Ze zitten vaak te diep. Het is niet de bedoeling dat je oordopjes in het oorkanaal plaats want op deze manier komen de trillingen te dicht bij het trommelvlies. Dit kan leiden tot hoofdpijn en oorpijn en het verhoogt de kans op oorontstekingen.
Ze verstoren de oorsmeerproductie. Oordopjes dragen bacteriën en vuil met zich mee, maar dit is nog niet alles. Waar mensen zich vaak niet bewust van zijn is dat oordopjes de vorming van oorsmeer kan bevorderen. Oordopjes belemmeren namelijk het zelfreinigende vermogen van de oren waardoor het oorsmeer vastgehouden wordt en niet afgevoerd kan worden. Uiteindelijk kan geïmpacteerd oorsmeer zelfs je gehoor aantasten.
Blootstelling aan bluetooth. Er wordt nog wel eens gedacht dat er door blootstelling aan bluetooth elektromagnetische straling in de gehoorgang tumoren en cellulaire schade kan ontstaan. Voor deze bewering is echter geen wetenschappelijk bewijs. De hoeveelheid straling van de oordopjes kunnen de gezondheid dus niet aantasten.
Verhoogd risico op oorontsteking. Als je je oordopjes elke dag meerdere uren draagt zal de kans op een oorontsteking toenemen. Je kan dit risico verminderen door zowel je oordopjes als je oren goed schoon te houden en je oren elke dag te laten ademen.
Ook steeds meer mensen willen de airpods in de douche gebruiken. Echter, zowel de eerste als de tweede generatie oordopjes zijn niet waterbestendig. Draag oordopjes dus niet onder de douche.
Kortom, oordopjes kunnen slecht voor je oren zijn. Zet het volume niet te hard, maak ze regelmatig schoon en geef je oren de tijd om te luchten.
Zijn koptelefoons slechter dan oordopjes?
Veel mensen vragen zich af of koptelefoons beter zijn dan oordopjes. Het verschil zit hem vooral in de afstand tot te trommelvliezen en het comfort.
Koptelefoons bestaan er in verschillende soorten en maten. Over-het-oor-hoofdtelefoons, oftewel de iets grotere koptelefoons zijn beter dan oordopjes.
Deze koptelefoons garanderen dat het geluid niet rechtstreeks in je trommelvliezen terechtkomt. Daarnaast zijn deze koptelefoons comfortabeler dan oordopjes.
Bovendien zit er een verschil tussen oordopjes en in in-ear-hoofdtelefoons.
Reguliere oordopjes rusten namelijk op de opening van je buitenste gehoorgang, dit wordt ook wel de concha genoemd.
Aan de andere kant worden in-ear-hoofdtelefoons in de gehoorgang geplaatst, oftewel nog dichter bij je trommelvlies.
Kortom, over het algemeen zijn koptelefoons gezonder dan oordopjes.
Zo slecht zijn oordopjes
Oordopjes zijn even luid als kettingzagen. Dit kan nog wel eens gebeuren als je de omgevingsgeluiden wilt verdoezelen door het volume op te schroeven.
Zo luid als een kettingzaag. Je zou het misschien niet verwachten, maar de luidheid van oordopjes zijn ongeveer gelijk aan geluiden als motorfietsen en kettingzagen. De gehoorschade is afhankelijk van het volume. Motorfietsen en kettingzagen produceren maar liefst 100 decibel aan geluid. Bij blootstelling van enkele minuten kan al gehoorschade optreden.
Noise cancelling. Luide muziek kan je gehoor flink aantasten. Om het lawaai van buitenaf te verminderen zetten veel mensen het volume harder. Dit is een slecht idee. Je kan beter ruisonderdrukkende (noise-cancelling) koptelefoons of oordopjes aanschaffen. Je gehoor zal je op de lange termijn dankbaar zijn.
Kortom, oordopjes zijn soms even luid als motorfietsen en kunnen je gehoor aantasten.
Take home message
Zijn oordopjes slecht voor je oren? Omdat de geluiden van oordopjes dicht bij het trommelvlies terechtkomen kunnen ze je gehoor gemakkelijker aantasten. Daarnaast verhogen ze vorming van oorsmeer waardoor de kans op oorontstekingen toeneemt.
Houd ook je volume goed in de gaten. Als je je oordopjes op een hoog volume hebt staan kunnen ze slecht zijn voor je oren.
Omdat het menselijk oor maximaal 70 decibel kan aanhoren kan je het beste voor een veilige drempel gaan van ongeveer 50-60 decibel.
Houd rekening met de hierboven beschreven tips om gehoorschade door je airpods te voorkomen zodat je op een latere leeftijd geen vervelende neveneffecten ondervindt.
Over Diederik
Bronnen
Zembower, C. M. (2000). Caution: Music can be hazardous to your health. Update: Applications of Research in Music Education, 18(2), 8-11.
Rabinowitz, P. (2000). Noise-induced hearing loss. American family physician, 61(9), 2749-2756.
Danhauer, J. L., Johnson, C. E., Byrd, A., DeGood, L., Meuel, C., Pecile, A., & Koch, L. L. (2009). Survey of college students on iPod use and hearing health. Journal of the American Academy of Audiology, 20(01), 005-027.
Jones Jr, S., & Alarcon, R. (2009). Measurement of decibel exposure in college students from personal music devices. International Journal of Academic Research, 1(2), 99.