Steeds meer mensen verdiepen zich in verontreinigingen en overwegen vervolgens een waterfilter, maar biedt dit meerwaarde?
Is gefilterd water gezonder?
KORT ANTWOORD
Gefilterd water is gezonder dan gebotteld water of kraanwater. De waterfilters kunnen namelijk chemische verontreinigingen, bacteriën, en virussen op moleculair niveau verwijderen. Waterfilters kunnen door het verwijderen van chloor zelfs de kans op kankers van de dikke darm, blaas en rectum verlagen. Gefilterd water is cruciaal in gebieden waar veel besmettingen en verontreinigingen voorkomen. Echter, houdt er rekening mee dat de omgekeerde osmosefilter zowel de slechte als goede inhoud in het water verwijderd waardoor er na het filterproces helemaal geen mineralen overblijven.
Dit artikel vertelt je waarom gefilterd water gezond is, de nadelen inclusief waar je goed op moet letten bij de aanschaf van een filter.
Waarom is gefilterd water gezonder?
1. Verwijdert schadelijke stoffen en ziekteverwekkers
Schadelijke stoffen zoals lood zal de filter uit het water verwijderen wat je gezondheid ten goede kan komen.
Een waterfilter kan de kankerverwekkende stof arseen verwijderen dat nog wel eens in leidingwater kan zitten.
Daarnaast verwijdert een waterfilter aluminium dat in verband wordt gebracht met hyperactiviteit, huidproblemen, de ziekte van alzheimer, leerstorrensen en leverziekten.
Bovendien kan een waterfilter 33% van giardia en cryptosporidium verwijderen, die maagdarmziekten kunnen veroorzaken.
2. Schonere en frissere smaak
Gefilterd water smaakt zowel schoner en frisser, en dat is niet zonder reden. Bacteriën en chloor kunnen het leidingwater een chemische of vlakke smaak geven. Filters zullen dit verwijderen waardoor het water dus frisser gaat smaken.
3. Sommige verontreinigingen hebben geen smaak
Veel mensen vertrouwen op hun smaak, maar veel waterverontreinigingen proef je helemaal niet. Aan stedelijk water wordt soms chloor toegevoegd om schadelijke ziektekiemen te verwijderen, wat wel een smaak heeft. Aan de andere kant kan zwaarder verontreinigd water zoals putwater muf of zwavelachtig smaken.
Weetje
Wist je dat een waterfilter zelfs nuttig is in de badkamer? Door stomende douches kan je namelijk chloor en fluoride inademen.
4. Opname van voedingsstoffen
Een waterfilter kan mogelijk de opname van voedingsstoffen bevorderen wanneer je een alkaline ionisator waterfilter gebruikt.
Zo zou het alkalische water de opnamesnelheid van zowel watermoleculen als voedingsstoffen bevorderen.
5. Milieuvriendelijk
Dankzij een waterfilter kan je van schoon water genieten op een milieuvriendelijke manier. De hoeveelheid eenmalig gebruikte plastic flessen zullen aanzienlijk afnemen.
Nadelen van gefilterd water
Gefilterd water heeft niet veel gezondheidsnadelen, maar wel een aantal aandachtspunten.
1. Lekkende verontreinigingen
Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat verontreinigingen in de filter in het drinkwater kunnen gaan lekken.
Als je een waterfilter niet goed onderhoudt kunnen in oude filters de verontreinigingen zich gaan ophopen.
2. Achterblijfselen
Maar dat is nog niet alles. Waterzuiveringssystemen zijn in staat om veel verontreinigingen te verwijderen.
Echter, afhankelijk van het type zuivering kunnen er bepaalde chemicaliën en pesticiden achterblijven.
3. Minder fluoride
Distillatie of omgekeerde osmose zal fluoride waarschijnlijk uit het water filteren. Echter, dit wil je er misschien juist inhouden omdat het gaatjes kan voorkomen.
Als je dit erin wilt houden zal je een andere filtermethode moeten gebruiken. Aan de andere kant wordt de inname van grote hoeveelheden fluoride met meerdere gezondheidsproblemen in verband gebracht.
Hoe wordt het water gefilterd?
Kennis van filtratiesystemen zullen je helpen begrijpen waarom gefilterd water gezonder is.
Alle waterbehandelingstechnologieën hebben hetzelfde doel, namelijk het verwijderen van verontreinigende stoffen uit het drinkwater. Er bestaan vier primaire waterfiltratiemethoden:
Actieve koolstoffilter. De verontreinigingen binden zich aan het actieve kool waarna ze in het filter vast komen te zitten. Dit houdt sommige metalen en zichtbare sedimenten tegen. Echter, het houdt bacteriën niet zo goed tegen.
Omgekeerde osmose. Hier maken de filters onder de gootsteen gebruik van. Deze filtratiemethode is in staat chemische verontreinigingen, virussen en bacteriën op moleculair niveau te verwijderen. Omgekeerde osmose doet dat met behulp van dichte membranen en koolstof.
Distillatie. Het koken van water tot stoom waarna het in een apart vat tot vloeistof wordt gecondenseerd.
Ionenwisseling. Dit filtratiesysteem zorgt voor demineralisatie en maakt het water zachter.
Soorten waterverontreinigingen
Er bestaan vier soorten waterverontreinigingen, namelijk fysieke verontreinigingen zoals stof, vuil of drijvenden deeltjes, chemische verontreningen zoals metalen, chloor en pesticiden, biologische verontreinigingen zoals virussen, bacteriën en parasieten, en radiologische verontreinigingen zoals uranium, plutonium en cesium.
Het binnenkrijgen van deze verontreinigingen kan slecht voor de gezondheid zijn, het kan zelfs tot hormonale onevenwichtigheden leiden.
Verschil tussen gefilterd en gezuiverd water
Gefilterd water wordt over het algemeen gezeefd door een actieve koolfilter of een gaaszeef. Gezuiverd water gaat een paar stappen verder.
Gezuiverd water is niet alleen door omgekeerde osmose en distillatie gefilterd, er kan zelfs ultraviolet (UV) licht of nanotechnologie aan te pas zijn gekomen.
Waterzuiveringssystemen zijn dus beter dan filters en verwijderen maar liefst 90-95% van alle verontreinigingen inclusief virussen en bacteriën.
Echter, strikt genomen bestaat er geen ‘zuiver water’ omdat geen waterfiltratiesysteem in staat is om om 100% van de verontreinigingen te filteren en te verwijderen.
Take home message
Veel mensen maken zich zorgen om de verontreinigingen in het water terwijl anderen normaal kraanwater niet lekker vinden smaken.
Verontreinigingen in het water kunnen mogelijk onze darmflora en algehele gezondheid aantasten. Om deze redenen installeren veel mensen een waterfilter. Maar is gefilterd water gezonder?
Een waterfilter verwijdert vuil en verontreinigingen en zal het water beter laten smaken. Bovendien is het goed voor het milieu omdat je geen eenmalige plastic flessen meer nodig hebt. Reden genoeg om een waterfilter te installeren.
Over Diederik
Bronnen
Kirby, M. A., Nagel, C. L., Rosa, G., Umupfasoni, M. M., Iyakaremye, L., Thomas, E. A., & Clasen, T. F. (2017). Use, microbiological effectiveness and health impact of a household water filter intervention in rural Rwanda—A matched cohort study. International journal of hygiene and environmental health, 220(6), 1020-1029.