Is Gelatine Slecht voor je? 4 Belangrijke Aandachtspunten.

Gelatine wordt gewonnen uit bepaalde delen van dieren, zoals botten, huid en pezen. 

Het wordt gebruikt als gellingmiddel in allerlei producten, zoals gummyberen, yoghurt en blikjes fruit.

Het wordt ook gebruikt voor het maken van allerlei soorten producten, zoals soepen, sauzen en dranken.

Misschien heb je wel eens gehoord dat het afkomstig is van dieren en daarom niet goed voor je zou zijn, of misschien ben je juist fan van gerechten met gelatine en wil je weten of je dat zonder zorgen kan blijven eten. 

Nu is het belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen gelatine en collageen. 

Collageen is een eiwit dat voorkomt in het lichaam, vooral in de huid, botten, spieren en pezen. 

Collageen kan ook worden gewonnen uit bepaalde delen van dieren en wordt gebruikt in allerlei voedingssupplementen en cosmetische producten. 

Gelatine is een afgeleide van collageen en wordt gemaakt door bepaalde delen van dieren te koken, zodat het collageen omgezet wordt in gelatine.

Oké, maar terug naar de vraag: is gelatine slecht voor je?

KORT ANTWOORD

Gelatine is gemaakt van bepaalde delen van dieren, wat betekent dat het niet geschikt is voor vegetariërs of veganisten. Bovendien kan het moeilijk zijn om te weten wat voor soort dieren er gebruikt zijn om gelatine te maken, wat betekent dat het moeilijk is om te weten.

Anderzijds heeft het eten van gelatine ook voordelen. Ten eerste is het een goede bron van eiwitten en bevat het aminozuren die het lichaam nodig heeft om te functioneren. Gelatine kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het versterken van de gewrichten. Bovendien kan het ook helpen bij het verminderen van darmproblemen, zoals diarree en constipatie.

Dit artikel vertelt je de mogelijke nadelige effecten van gelatine, wat er kan gebeuren als je te veel gelatine eet, de positieve effecten en hoeveel je ervan zou mogen eten.

dokter en verpleegkundigen

De mogelijke nadelige effecten van gelatine

Zoals we eerder hebben besproken, kan gelatine een goede bron van eiwitten en aminozuren zijn en kan het helpen bij het verminderen van ontstekingen en het versterken van de gewrichten. 

Er zijn echter ook een aantal nadelige effecten verbonden aan het eten van gelatine.

 1. Ethische overwegingen. Zoals we eerder hebben besproken, is gelatine afkomstig van bepaalde delen van dieren. Dit betekent dat het niet geschikt is voor vegetariërs of veganisten die geen producten willen consumeren die afkomstig zijn van dieren. Bovendien kan het moeilijk zijn om te weten wat voor soort dieren er gebruikt zijn om gelatine te maken, wat betekent dat het moeilijk is om te weten of het ethisch verantwoord is om gelatine te eten.
 2. Allergieën en intoleranties. Sommige mensen zijn allergisch voor gelatine of hebben een intolerantie voor het eten van bepaalde soorten eiwitten. Als je allergisch bent voor gelatine of intolerant bent voor het eten van bepaalde soorten eiwitten, kan het eten van gelatine leiden tot allerlei ongemakken, zoals buikpijn, diarree, uitslag en andere ongemakken.
 3. Verband met kanker. Er is ook onderzoek gedaan naar het verband tussen het eten van gelatine en het risico op kanker. Hoewel er geen bewijs is dat gelatine direct bijdraagt aan het ontwikkelen van kanker, kan het eten van producten met hoge hoeveelheden gelatine leiden tot een hoger risico op bepaalde vormen van kanker, zoals darmkanker.
 4. Voedingswaarde. Ten slotte is het belangrijk om te overwegen dat gelatine een beperkte voedingswaarde heeft. Hoewel het een goede bron van eiwitten is, bevat het geen andere voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Als je gelatine eet, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je ook andere voedingsmiddelen binnenkrijgt die rijk zijn aan deze voedingsstoffen

Hoeveel gelatine is te veel? 

Het is belangrijk om te overwegen hoeveel gelatine je binnenkrijgt, omdat te veel ervan een aantal negatieve gevolgen kan hebben. 

Laten we eens kijken naar hoeveel gelatine te veel is en wat de mogelijke gevolgen hiervan kunnen zijn:

Aanbevolen hoeveelheid Gelatine 

Volgens de Amerikaanse Academie voor Voeding en Diëtetiek (Academy of Nutrition and Dietetics) is het aanbevolen om niet meer dan 20 gram gelatine per dag te consumeren. 

Dit is ongeveer 1 eetlepel, afhankelijk van de dikte van de gelatine. 

Het is belangrijk om te onthouden dat dit een richtlijn is en dat het aantal gelatine dat je nodig hebt kan variëren, afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht en activiteitenniveau.

Mogelijke gevolgen van te veel gelatine

Het eten van te veel gelatine kan leiden tot een aantal negatieve gevolgen:

 1. Buikpijn en diarree: Te veel gelatine kan leiden tot buikpijn en diarree, omdat het een gellingmiddel is dat kan helpen om de ontlasting te verdikken. Als je te veel gelatine eet, kan dit leiden tot een obstipatie of diarree.
 2. Gewichtstoename: Gelatine bevat veel calorieën en kan leiden tot gewichtstoename als je te veel ervan eet.
 3. Allergische reacties: Als je allergisch bent voor gelatine of intolerant bent voor het eten van bepaalde soorten eiwitten, kan te veel gelatine leiden tot allerlei ongemakken, zoals buikpijn, diarree, uitslag en andere ongemakken.
 4. Verminderde voedingswaarde: Ten slotte kan te veel gelatine ervoor zorgen dat je minder voedingsstoffen binnenkrijgt, omdat het een beperkte voedingswaarde heeft. Als je te veel gelatine eet, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je ook andere voedingsmiddelen binnenkrijgt die rijk zijn aan vitamines en mineralen.

Alternatieven gelatine

Als je op zoek bent naar alternatieven voor gelatine, of om welke reden dan ook geen gelatine wilt gebruiken, zijn er een aantal opties om uit te kiezen.

 1. Agar-agar. Agar-agar is een plantaardig gellingmiddel dat wordt gemaakt van zeewier. Het is verkrijgbaar in poedervorm en kan worden gebruikt om allerlei gerechten te maken, zoals gelei, pudding en soep. Agar-agar heeft een neutrale smaak en kan gemakkelijk worden gebruikt als vervanging voor gelatine.
 2. Pectine. Pectine is een natuurlijk gellingmiddel dat wordt gevonden in appels, peren en andere fruitsoorten. Het is verkrijgbaar in poedervorm en kan worden gebruikt om allerlei gerechten te maken, zoals jam, marmelade en gelei. Pectine heeft een licht zoete smaak en kan worden gebruikt als vervanging voor gelatine in veel recepten.
 3. Gelei. Gelei is een gellingmiddel dat wordt gemaakt van fruit of groenten. Het is verkrijgbaar in poedervorm en kan worden gebruikt om allerlei gerechten te maken, zoals jam, marmelade en gelei. Gelei heeft een licht zoete smaak en kan worden gebruikt als vervanging voor gelatine in veel recepten.
 4. Gelatinevervangers. Er zijn ook specifieke gelatinevervangers op de markt, die vaak worden gemaakt van plantaardige materialen. Deze vervangers zijn verkrijgbaar in poedervorm en kunnen gemakkelijk worden gebruikt als vervanging voor gelatine in recepten.

Is gelatine goed voor je?

Er zijn een aantal manieren waarop gelatine goed voor je kan zijn.

 • Eiwitbron: Gelatine is een goede bron van eiwitten, die belangrijk zijn voor het onderhoud en de groei van spieren, huid, haar en andere weefsels in het lichaam. Eiwitten helpen ook bij het reguleren van hormonen en het transporteren van stoffen in het lichaam.
 • Aminozuren: Gelatine bevat ook een aantal belangrijke aminozuren, waaronder glycine en proline. Deze aminozuren kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het versterken van de gewrichten.
 • Voedingswaarde: Gelatine bevat ook andere voedingsstoffen, zoals collageen en elastine, die belangrijk zijn voor de gezondheid van huid, haar en nagels.
 • Gastro-intestinale gezondheid: Sommige studies suggereren dat gelatine kan helpen bij het verminderen van diarree en het verbeteren van de spijsvertering.
 • Slaapkwaliteit: Gelatine kan ook helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit, omdat het rijk is aan glycine, een aminozuur dat kan helpen om het zenuwstelsel te kalmeren.

Take home message

Er zijn een aantal nadelige effecten verbonden aan het eten van gelatine, zoals ethische overwegingen, allergieën en intoleranties, het risico op kanker en een beperkte voedingswaarde.

Het is echter ook belangrijk om te onthouden dat gelatine een goede bron van eiwitten en aminozuren kan zijn en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het versterken van de gewrichten.

Het wordt aanbevolen om niet meer dan 20 gram gelatine per dag te consumeren. Als je te veel gelatine eet, kan dit leiden tot buikpijn en diarree, gewichtstoename, allergische reacties en een verminderde voedingswaarde.

Als je op zoek bent naar alternatieven voor gelatine, zijn er een aantal opties om uit te kiezen, zoals agar-agar, pectine, gelei en gelatinevervangers. 

Deze alternatieven zijn verkrijgbaar in poedervorm en kunnen gemakkelijk worden gebruikt als vervanging voor gelatine in recepten. 

Het is belangrijk om te onthouden dat elk van deze alternatieven een andere smaak en textuur heeft, dus het kan nodig zijn om te experimenteren om te zien wat het beste werkt voor jouw specifieke recepten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen