Is Gist Glutenvrij? 2 Aandachtspunten.

Gist is een micro-organisme dat wordt gebruikt bij het bakken van brood en andere gebakken producten om deeg te laten rijzen. 

Het wordt gemaakt van gefermenteerde gistcellen en wordt gekweekt op een medium dat meestal bestaat uit suiker en water.

Maar is gist glutenvrij?

KORT ANTWOORD

Gist is glutenvrij. Er zijn verschillende soorten gist die worden gebruikt in de bakindustrie, zoals droge gist, verse gist en instantgist. Al deze soorten zijn glutenvrij en veilig voor mensen met een glutenintolerantie of -allergie. 

Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met eventuele andere allergenen die in het productieproces van gist aanwezig kunnen zijn, zoals tarwe, gerst of rogge. Als je een glutenintolerantie of -allergie hebt, is het daarom raadzaam om te controleren of de gist die je koopt vrij is van deze allergenen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat, hoewel gist zelf glutenvrij is, het deeg waarin het wordt gebruikt wel gluten kan bevatten. Als je glutenvrij brood of andere gebakken producten wilt maken, is het daarom raadzaam om glutenvrije bloem en andere ingrediënten te gebruiken.

Dit artikel vertelt of gist glutenvrij is en waar je allemaal rekening mee moet houden.

glutenvrij eten

Pas op voor deze allergenen in het productieproces

Er zijn een aantal allergenen die tijdens het productieproces van gist aanwezig kunnen zijn. 

Hieronder volgt een lijst met de meest voorkomende allergenen die mogelijk aanwezig zijn in gist:

 1. Tarwe: Tarwe is een veelvoorkomend allergeen dat kan worden gebruikt als medium voor het kweken van gist. Als je een tarweallergie hebt, is het belangrijk om te controleren of de gist die je koopt tarwevrij is.
 2. Gerst: Net als tarwe kan gerst worden gebruikt als medium voor het kweken van gist. Als je een gerstallergie hebt, is het raadzaam om te controleren of de gist die je koopt gerstvrij is.
 3. Rogge: Net als tarwe en gerst kan rogge gebruikt worden als medium voor het kweken van gist.
 4. Soja: Soja kan soms worden gebruikt als medium voor het kweken van gist. Controleer dus altijd of de gist die je koopt sojavrij is.
 5. Ei: Ei kan soms worden gebruikt als medium voor het kweken van gist.
 6. Lactose: Lactose kan soms worden gebruikt als medium voor het kweken van gist. Kijk dus goed of het lactosevrij is.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit slechts een lijst is met de meest voorkomende allergenen die aanwezig kunnen zijn in gist. 

Er kunnen ook andere allergenen aanwezig zijn, afhankelijk van de fabrikant en het productieproces. 

Welk deeg bevat allemaal gluten

Gluten is een eiwit dat voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, gerst en rogge. Als je een glutenintolerantie of -allergie hebt, is het belangrijk om producten te vermijden die gluten bevatten.

Hieronder volgt een lijst met granen en graanproducten die gluten bevatten:

 1. Tarwe: Tarwe bevat gluten en wordt vaak gebruikt in de productie van brood, pasta, pizza, koekjes, cakes en andere gebakken producten.
 2. Gerst: Gerst bevat gluten en wordt vaak gebruikt in de productie van bier, havermout, muesli, granen en andere producten.
 3. Rogge: Rogge bevat gluten en wordt vaak gebruikt in de productie van brood, crackers, pannenkoeken en andere producten.
 4. Spelt: Spelt bevat gluten en wordt vaak gebruikt in de productie van brood, pasta en andere producten.
 5. Khorasan-tarwe: Khorasan-tarwe, ook wel bekend als Kamut, bevat gluten en wordt vaak gebruikt in de productie van brood, pasta en andere producten.
 6. Emmer: Emmer bevat gluten en wordt vaak gebruikt in de productie van brood, pasta en andere producten.

Take home message

Gist is een micro-organisme dat wordt gebruikt bij het bakken van brood en andere gebakken producten om deeg te laten rijzen. 

Het is gemaakt van gefermenteerde gistcellen en wordt gekweekt op een medium dat meestal bestaat uit suiker en water. 

Maar is gist glutenvrij?

Gist is glutenvrij. Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met eventuele andere allergenen die in het productieproces van gist aanwezig kunnen zijn, zoals tarwe, gerst of rogge. 

Als je een glutenintolerantie of -allergie hebt, is het daarom raadzaam om te controleren of de gist die je koopt vrij is van deze allergenen.

Zo kun je genieten van heerlijke glutenvrije gebakken producten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over mogelijke allergieën of intoleranties.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen