Is Gras Eetbaar?

Veel diersoorten eten de gehele dag door gras. En wat een makkelijke voedingsbron, het is immers overal aanwezig.

Onze voorouders hebben bovendien ook gras gegeten. Zelfs meer dan de helft van de voeding werd uit grassen gehaald.

Als je het gras in overvloed zou kunnen eten zou je in de natuur wat makkelijker kunnen overleven. Maar kun je het wel eten? Is onze maag er wel tegen bestand? Is gras eetbaar?

KORT ANTWOORD

Gras eten is zinloos. Aangezien mensen het gras niet kunnen verteren kun je er ook haast geen voedingsstoffen uit halen. Als je wel gras gaat eten kunnen er maagklachten, braken, diarree en uitdroging ontstaan. Kortom, gras is niet eetbaar.

Dit artikel vertelt je welk gras wel opgegeten kan worden, de bestanddelen van gras inclusief of je hout of papier wel kunt eten.

gras

Waarom we geen gras kunnen eten

De mens beschikt niet over de darmbacteriën die in staat zijn om het taaie cellulose af te breken. Maar fun fact, technisch gezien eten ze veel gras.

Weetje

Wist je dat 75% van het voedsel afkomstig is van grassen?

Onze maag is er niet voor gemaakt

De maag van een koe heeft maar liefst vier kamers waarmee het gras verteerd kan worden. De koe heeft dus een gespecialiseerde maag.

Het proces waarbij de maag van koeien het gras verteren wordt ook wel ruminatie genoemd. Iets wat wij als mens dus niet kunnen.

In tegenstelling tot een koe heeft de mens dus maar 1 maag waardoor we rauwe grassen en bladeren maar moeilijk kunnen verteren.

Eetbaar gras

Hoewel we gras niet kunnen verteren zijn er wel een aantal grassoorten zoals krabgras en tarwegras die we na het koken als spinazie kunnen eten.

‘Normaal’ gras is niet eetbaar maar er zijn dus sommige grassoorten die na bereiding gegeten kunnen worden.

Zoals hierboven besproken is maar liefst driekwart van ons voedsel dus afkomstig van grassen. Denk hierbij aan tarwe, maïs en rijst.

Bestanddelen gras

Het gras dat je normaal gesproken gaat grasmaaien bevat meer ingrediënten dan je zou verwachten:

  • 44,5 procent koolhydraten
  • 26,5 procent eiwit
  • 5,5 procent olie

Kortom, gras levert maar liefst 76,5 procent verteerbare stof op. Desalniettemin moet je het dus niet gaan eten, omdat je het niet kan verteren en vervelende klachten kunt krijgen.

Dit brengt ons bij een andere veelgestelde vraag, namelijk of je hout kunt eten.

Is hout eetbaar?

Hout en schors bevatten grote hoeveelheden vezels, maar helaas is het niet verteerbaar en kan de mens dus geen hout eten.

Er is recentelijk echter eetbaar hout ontdekt zoals de Yacaratiá-boom. Een bijzondere culinaire maaltijd waar je omgeving ongetwijfeld verbaasd over zou zijn.

En dit brengt ons bij de volgende vraag.

Is papier eetbaar?

Papier bestaat voor het merendeel uit cellulose. Hoewel dit onschadelijk is, missen we de enzymen missen om dit te verteren. Waarschijnlijk zal het er dus ongeveer hetzelfde uitkomen als dat het erin gekomen is.

Handige app

We zijn steeds verder van de natuur verwijderd, maar er zijn veel dingen in de natuur die je op kunt eten waarvan de meeste zich niet bewust zijn. Doe dit uiteraard niet zomaar.

Ga niet zomaar gras eten of andere planten waarvan je niet weet of ze eetbaar zijn. Er zijn wel interessante apps waarmee je de planten in de natuur kunt scannen die vervolgens aangeven of ze eetbaar/giftig zijn.

Take home message

Is gras eetbaar?

Het gras dat we maaien is niet eetbaar omdat we de darmbacteriën missen die het taaie cellulose af kunnen breken.

Doe je dit wel kunnen er onder andere vervelende maag darmklachten en uitdroging ontstaan. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten.

Echter, sommige grassoorten kunnen wel degelijk na bereiding gekookt worden. Maar dat is nog niet alles.

Maar liefst 75% van het voedsel dat we eten is afkomstig van grassen. Je zou dus kunnen zeggen dat de mens een echte graseter is.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Mujoriya, R., & Bodla, R. B. (2011). A study on wheat grass and its nutritional value. Food Science and Quality Management, 2, 1-8.