Hardlopen verhoogt de belasting op je hart en dat zul je waarschijnlijk wel gemerkt hebben. Tijdens het hardlopen voel je al snel je hart in je borstkas bonken.
Het hart moet zwaar belast worden om heel je lichaam van zuurstofrijk bloed te voorzien. Daarnaast zal hardlopen ook de belasting op je spieren en gewrichten met maar liefst 11 keer verhogen.
Dus, is hardlopen slecht voor je hart?
KORT ANTWOORD
Hardlopen hoeft niet slecht voor je hart te zijn. Integendeel, het is zelfs goed voor je hart, ook voor zij met risicofactoren voor hartaandoeningen. Zo kan matige intensiteit hardlopen beschermend werken als je bekend bent met cardiovasculaire risicofactoren. Overleg van tevoren natuurlijk wel met een arts. Echter, als je bekend bent met een onderliggende hartziekte kunnen oefeningen met een zeer hoge intensiteit de kans op een plotselinge hartstilstand verhogen. Houd dus goed rekening met de intensiteit.
Dit artikel vertelt je of hardlopen slecht voor je hart is, hoe vaak hartstilstanden tijdens het hardlopen voorkomen en of je met een hartaandoening kan sporten.
Overmatig hardlopen kan slecht zijn voor je hart
Dagelijks bewegen is goed voor je hart en bloedvaten en kan helpen om problemen in dat gebied te voorkomen.
Maar als je te veel, te lang en te vaak intensief traint, kan dat juist schadelijk zijn voor je hart en grote bloedvaten.
Bijvoorbeeld, als je regelmatig marathons loopt, kunnen er verschillende problemen ontstaan.
Uit onderzoek bij dieren is gebleken dat marathonlopen kan leiden tot hartfibrose, wat betekent dat er bindweefsel rondom het hart gevormd wordt.
Dit kan de normale werking van het hart verstoren. Ook kunnen er hartritmestoornissen optreden, wat betekent dat het ritme van je hart verstoord raakt.
Daarnaast kan de functie van de diastole, wat de ontspanningsfase van je hart is, verstoord raken.
Kortom, matige lichamelijke activiteit helpt je hart en bloedvaten gezond te houden, maar overdreven en langdurige intense training kan juist problemen veroorzaken, zoals hartfibrose, hartritmestoornissen en verstoorde hartfunctie.
Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen voldoende beweging en niet overmatig belasten van je lichaam.
Weetje
Van de 100.000 marathon deelnemers krijgt ongeveer 0,54 een hartaanval waarvan 70% fataal is.
Sporten met hartaandoeningen
Als je bekend bent met cardiovasculaire risicofactoren kan matige intensiteit hardlopen beschermend werken.
Regelmatige lichaamsbeweging kan erg voordelig zijn voor de mensen met hartaandoeningen.
Mensen met of zonder hartproblemen hebben baat aan wekelijks minstens 150 minuten lichaamsbeweging met matige intensiteit.
Als je hoge bloeddruk hebt wordt vaak krachttraining aanbevolen voor drie keer per week.
Voorheen werd gezegd dat lichamelijke activiteiten moesten stoppen, maar nu blijkt dat de meeste mensen met hartfalen normale activiteiten kunnen voortzetten. Doe dit natuurlijk in overleg met je dokter.
Is hardlopen goed voor je hart?
Regelmatig hardlopen heeft verschillende voordelen voor de gezondheid van het hart.
Hier zijn enkele manieren waarop hardlopen kan bijdragen aan het verlagen van het risico op hartziekten:
- Voorkomen van bloedstolsels: Hardlopen helpt de vorming van bloedstolsels in de slagaders te voorkomen. Wanneer bloedstolsels zich vormen en de bloedstroom belemmeren, kan dit leiden tot een hartaanval of beroerte. Door regelmatig te hardlopen, wordt de bloedcirculatie gestimuleerd en wordt de kans op bloedstolsels verminderd.
- Verbetering van de bloedcirculatie: Tijdens het hardlopen werken de hartspier en de bloedvaten harder, wat resulteert in een verbeterde doorbloeding door het hele lichaam. Dit helpt om zuurstof en voedingsstoffen efficiënter naar de organen en weefsels te transporteren, inclusief het hart zelf. Een goede bloedcirculatie is essentieel voor een gezond hart.
- Positieve invloed op cholesterol: Hardlopen kan helpen bij het verhogen van het HDL-cholesterol (ook wel bekend als het “goede” cholesterol) en het verlagen van het LDL-cholesterol (het “slechte” cholesterol). Een hoog LDL-cholesterolgehalte is geassocieerd met een verhoogd risico op hartziekten, terwijl een hoog HDL-cholesterolgehalte beschermend kan werken. Door regelmatig te hardlopen, kun je dus de cholesterolbalans in je lichaam verbeteren.
- Verlaging van de bloeddruk: Hardlopen kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Hoge bloeddruk is een risicofactor voor hartziekten. Door regelmatig aerobe oefeningen zoals hardlopen te doen, kan de bloeddruk worden verlaagd en kan de gezondheid van het hart worden bevorderd.
Het is belangrijk op te merken dat hoewel hardlopen aanzienlijke voordelen kan bieden voor de gezondheid van het hart, het belangrijk is om te beginnen met een passend trainingsniveau en je voortgang geleidelijk op te bouwen om blessures te voorkomen.
Als je specifieke gezondheidsproblemen hebt of twijfelt over je vermogen om te gaan hardlopen, is het raadzaam om advies in te winnen bij een arts of een gekwalificeerde professional op het gebied van sportgeneeskunde.
Take home message
Hardlopen verhoogt de behoefte aan zuurstofrijk bloed waardoor het hart veel harder moet gaan pompen.
Hoewel het kan aanvoelen alsof je hart uit je borstkas slaat, zal je hart niet zo snel ontploffen, maar is hardlopen slecht voor je hart?
Over het algemeen is hardlopen goed voor je hart, zelfs voor de mensen die risicofactoren hebben voor hartaandoeningen. In dat geval kan matige intensiteit hardlopen een beschermende werking hebben.
Houd er rekening mee dat een hoge intensiteit de kans op een hartstilstand kan verhogen als je met een onderliggende hartziekte bekend bent.
Mogelijk wil je gewoon de gezondheid van je hart verbeteren. Voor een gezond hart hoef je geen marathon te lopen. Wekelijks 150 minuten matige lichaamsbeweging is al voldoende.
Over Diederik
Bronnen
Patil, H. R., O’Keefe, J. H., Lavie, C. J., Magalski, A., Vogel, R. A., & McCullough, P. A. (2012). Cardiovascular damage resulting from chronic excessive endurance exercise. Missouri medicine, 109(4), 312.