Is Hardlopen Slecht voor je Rug?

Het is je misschien wel eens opgevallen dat je na het hardlopen last kreeg van rugklachten of dat rugklachten verergerden.

Je onderrug moet al het gewicht van je bovenlichaam dragen en tijdens het hardlopen kan de belasting op je gewrichten wel 10 keer zo hoog worden.

Dus is hardlopen slecht voor je rug?

KORT ANTWOORD

Hardlopen is niet per se slecht voor je rug en het kan zelfs helpen tegen rugpijn. Hardlopen is namelijk een vorm van aërobe oefening dat effectief kan zijn tegen lage rugpijn. Zo hebben mensen die regelmatig hardlopen gezondere tussenwervelschijven. Anderzijds kan hardlopen, met name langeafstandslopen, soms rugpijn veroorzaken of bestaande rugklachten erger maken.

Dit artikel vertelt je of hardlopen slecht voor je rug is en hoeveel belasting er op je gewrichten komt.

Wanneer hardlopen tot een verergering van de pijn leidt

Bij bestaande rugklachten is hardlopen niet altijd verstandig vanwege verschillende redenen. 

Herhaaldelijke schokken. Ten eerste kan de herhaaldelijke impact en belasting tijdens het hardlopen de pijn verergeren. De schokken die worden veroorzaakt door de impact van het hardlopen kunnen extra stress uitoefenen op de wervelkolom en de tussenwervelschijven, wat kan leiden tot meer pijn en ongemak.

Bijkomende klachten. Daarnaast kunnen bij het hardlopen bijkomende pijnklachten ontstaan, zoals ischias. Ischias is een aandoening waarbij er druk wordt uitgeoefend op de heupzenuw, wat kan resulteren in pijn in de benen, gevoelloosheid of zwakte. De repetitieve bewegingen en schokken tijdens het hardlopen kunnen de symptomen van ischias verergeren en het herstelproces vertragen.

In gevallen waarin iemand al rugklachten heeft, kan hardlopen dus als belastend worden ervaren en kan het de pijn en ongemak vergroten. 

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en te luisteren naar het lichaam bij het beoefenen van sporten zoals hardlopen.

Gelukkig kun je rugklachten tijdens het hardlopen op een aantal manieren helpen voorkomen.

Rugklachten tijdens hardlopen voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. De volgende tips kunnen je daarbij helpen:

man die aan het hardlopen is buitenCorrect schoeisel. Draag het juiste schoeisel, want het verkeerde schoeisel kan de onderrugspieren overbelasten

Sterkere core. Versterk je corespieren om een goede stabiliteit tijdens het hardlopen in stand te houden. 

Maak je hamstrings los. Losse hamstrings tijdens het lopen zijn essentieel, want strakke hamstrings verhogen de spanning op je onderrug en dus de blessuregevoeligheid. Je hamstrings zijn namelijk met je onderrug verbonden.

Beoefen andere sporten. Door andere sporten te beoefenen zoals zwemmen, fietsen of fitness kun je de spieren die je tijdens het hardlopen niet gebruikt versterken. Een onbalans in je spieren kan namelijk tot blessures leiden.

Zachte ondergrond. Daarnaast is een goede warming-up en de juiste ondergrond erg belangrijk. Ga voor een zachte ondergrond en vermijd de betonnen stoep.

Wist je dat een betonnen stoep zo’n 10 keer harder is voor het lichaam? Ga in plaats daarvan voor een zandpad, asfaltweg of sponzige baan.

Hoeveel zit het met je knieën?

De belasting op je knieschijven is tijdens het hardlopen maar liefst 7 tot 11,1 keer zo hoog terwijl de belasting op je quadriceps spieren tijdens het hardlopen 4,7 tot 6,9 keer zo hoog is. 

Het is dus niet zo gek dat hardlopers vaker last hebben van kniepijn en gewrichtspijn.

Take home message

Tijdens het hardlopen kan de belasting op je rug tienmaal zo hoog worden. Aangezien rugklachten je dagelijkse functioneren flink kunnen beperken wil je natuurlijk weten of hardlopen mischien slecht voor je rug is.

Soms kan de herhaaldelijke impact van het hardlopen rugpijn veroorzaken of bestaande rugklachten erger maken. Dit geldt met name voor de mensen die aan langeafstandslopen doen.

Anderzijds kan hardlopen juist heilzaam zijn bij rugpijn. Ook hebben hardlopers een sterkere ruggengraat. Dit blijkt uit studies.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Woolf, S. K., & Glaser, J. A. (2004). Low back pain in running-based sports. SOUTHERN MEDICAL JOURNAL-BIRMINGHAM ALABAMA-, 97, 847-851.

HUMAN NATURE

© 2023 Human Nature. Alle rechten voorbehouden. Onze websitediensten, inhoud en producten zijn uitsluitend voor informatieve doeleinden. Human Nature geeft geen medisch advies, diagnose of behandeling.