Is Jodium Zout Gezonder?

Een te hoge zoutinname kan leiden tot een hoge bloeddruk, hartziekten en beroertes. Het moet daarom met mate geconsumeerd worden.

Dan ga je al snel rondkijken voor alternatieven. Zo bestaan er verschillende soorten zout zoals jodiumzout, roze zout, zout met kleine/grote vlokken, zoutvervangers en light-zoutvervangers.

Maar hoe zit het met jodiumzout? Jodiumzout is namelijk een mooie manier om extra jodium binnen te krijgen. Dus is jodium zout gezonder?

KORT ANTWOORD

Jodiumhoudend zout wordt door velen als het beste zout beschouwd omdat je misschien te weinig jodium binnenkrijgt. Het komt namelijk van nature niet in grote hoeveelheden in voedingsmiddelen voor. Terwijl je lichaam het echt nodig heeft.

Je kunt een jodiumtekort verminderen en de schildklierfunctie verbeteren omdat je schildklier jodium nodig heeft om schildklierhormoon aan te maken. Dankzij het jodium help je je lichaam bij de aanmaak van belangrijke hormonen die betrokken zijn bij de bloeddruk en hartslag. Bovendien kan het de extra vetophopingen helpen verbranden.

Dit artikel vertelt je of jodiumzout gezonder is, de gezonde effecten van zout en waar je last van kunt krijgen als je te veel zout binnenkrijgt.

man voegt zout toe

Waarom jodiumzout gezond zou kunnen zijn

Jodium biedt verschillende gezondheidsvoordelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van jodium:

  1. Regulering van de schildklierfunctie: Jodium is essentieel voor de normale functie van de schildklier, omdat het een belangrijk onderdeel is van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor het reguleren van de stofwisseling, groei en ontwikkeling van het lichaam. Een voldoende inname van jodium helpt bij het handhaven van een gezonde schildklierfunctie.
  2. vrouw zwanger zwangerschapBevordering van een gezonde zwangerschap: Jodium speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de foetale hersenen en het zenuwstelsel. Een tekort aan jodium tijdens de zwangerschap kan leiden tot aangeboren afwijkingen en cognitieve problemen bij het kind. Voldoende jodiuminname is daarom essentieel voor zwangere vrouwen om een gezonde zwangerschap en de ontwikkeling van de baby te ondersteunen.
  3. Ondersteuning van de cognitieve functie: Jodium is belangrijk voor een goede hersenontwikkeling en het behoud van de cognitieve functie bij kinderen en volwassenen. Een voldoende inname van jodium kan helpen bij het verbeteren van het geheugen, de concentratie en het leervermogen.
  4. Regulering van de stofwisseling: De schildklierhormonen die door jodium worden geproduceerd, spelen een rol bij de regulering van de stofwisseling. Een gezonde stofwisseling is belangrijk voor het behoud van een gezond gewicht en het omzetten van voedsel in energie.
  5. zenuwschadeOndersteuning van een gezond zenuwstelsel: Jodium is betrokken bij de productie van myeline, een stof die de zenuwcellen isoleert en helpt bij het verzenden van zenuwimpulsen. Een voldoende inname van jodium helpt bij het handhaven van een gezond zenuwstelsel en kan neurologische aandoeningen helpen voorkomen.

Het is belangrijk op te merken dat een tekort of overmaat aan jodium beide negatieve effecten op de gezondheid kunnen hebben. 

Het is raadzaam om de dagelijkse aanbevolen inname van jodium te volgen, die kan variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht en specifieke behoeften. 

Het meest gezonde zout 

De gezondste vormen van zeezout zijn het minst geraffineerd en bevatten geen conserveringsmiddelen. Zo kunnen toegevoegde conserveringsmiddelen klontering veroorzaken.

Een van de zuiverste vormen van de zeezoutfamilie is roze himalaya zout. Het wordt door gezonde koks als ultieme mineraalrijke smaakmaker geprezen.

Het bevat ook nog eens meer heilzame mineralen. Zeezout bevat 72 deeltjes tegenover  alle 84 essentiële sporenelementen in roze himalaya zout.

Echter, deze mineralen zijn slechts in kleine hoeveelheden aanwezig. Probeer dus niet de inname van mineralen te verhogen door meer zout in te nemen.

Gezonde effecten van zout

Er wordt vaak slecht gesproken over zout, maar dat moet soms met een korreltje zout genomen worden. Zonder zout kun je namelijk niet overleven. 

Je lichaam heeft nou eenmaal kleine hoeveelheden zout nodig, het is dus een belangrijke voedingsstof.

Vochtbalans. Voor een gezonde hydratatie en evenwichtige elektrolyten heb je zout nodig. Je hebt zout nodig om je vochtbalans in evenwicht te houden. Je hebt het ook nodig voor een gezonde bloeddruk.

Spieren en zenuwen. Ook je zenuwen en spieren hebben voor een optimale functie zout nodig. 

Cholesterol. Je zou het misschien niet verwachten maar als je te weinig zout binnenkrijgt, kan je slechte cholesterol en triglyceriden juist omhoog gaan. De insulineresistentie kan zelfs verhogen als je een zoutarm dieet volgt.

Interessante zoutvervangers

Je kunt ook voor een zoutvervanger of light-zoutvervanger gaan.

Zoutvervangers bestaan uit kaliumchloride terwijl light-zoutvervangers uit een mengsel van kaliumchloride en natriumchloride bestaan. 

Zeezout  is wat betreft de bloeddruk en hartgezondheid niet gezonder dan tafelzout. 

Het maakt niet uit of het zout wit of roze van kleur is, of het uit grote vlokken of kleine kristallen bestaat, zout blijft zout. 

Voor chronische nierpatiënten kan steenzout voordeliger zijn omdat een hoge bloeddruk nierfunctiestoornissen kan veroorzaken. Dit blijkt uit experimentele resultaten.

Een overdosis aan zout

Als je in een korte tijdspanne te veel zout inneemt, kan er een overdosis ontstaan.

Dagelijks mogen volwassenen niet meer dan 6 gram zout eten (2,4 g natrium). Dit is ongeveer 1 theelepel. 

Hier is natuurlijk een reden voor. Zo kan een teveel aan zout tot een aantal vervelende symptomen leiden. 

De symptomen van een overdosis zout:

  1. aanhoudende dorst
  2. vaak plassen
  3. tijdelijke verhoogde bloeddruk
  4. een opgeblazen gevoel
  5. waterretentie: zwellingen op vreemde plaatsen

Er kan zelfs een zoutvergiftiging optreden. Gelukkig is een fatale overdosis zeldzaam, want iemand van 70 kg zou dan 35-70 gram zout moeten eten.

Take home message

Zout heeft geen goede reputatie, zo kan zout onder andere de bloeddruk verhogen en tot hartziekten en beroertes leiden. Hoe meer zout, hoe hoger je bloeddruk.

En door een hoge bloeddruk heb je een grotere kans op hartfalen, nierproblemen, osteoporose en beroerte. 

Dan ga je al snel kijken of bepaalde vormen van zout beter zijn. 

Is jodium zout gezonder?

Jodiumzout bevat meer mineralen dan zeezout, maar zout blijft zout, en de hoeveelheid zoutinname is van veel groter belang. Je kunt je bloeddruk verlagen door je zoutinname te verlagen tot dagelijks 1.500 of milligram. Een zoutbeperking van 1.000 milligram per dag kan de bloeddruk- en hartgezondheid zelfs verbeteren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Ranganathan, S. (1995). Iodised salt is safe. Indian Journal of Public Health, 39(4), 164-171.

Peng, Y. G., Li, W., Wen, X. X., Li, Y., Hu, J. H., & Zhao, L. C. (2014). Effects of salt substitutes on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. The American journal of clinical nutrition, 100(6), 1448-1454.

Hernandez, A. V., Emonds, E. E., Chen, B. A., Zavala-Loayza, A. J., Thota, P., Pasupuleti, V., … & Miranda, J. J. (2019). Effect of low-sodium salt substitutes on blood pressure, detected hypertension, stroke and mortality: A systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Heart, 105(12), 953-960.

Campbell, N. R., & Train, E. J. (2017). A systematic review of fatalities related to acute ingestion of salt. A need for warning labels?. Nutrients, 9(7), 648.

Zhao, X., Yin, X., Li, X., Yan, L. L., Lam, C. T., Li, S., … & Wu, Y. (2014). Using a low-sodium, high-potassium salt substitute to reduce blood pressure among Tibetans with high blood pressure: a patient-blinded randomized controlled trial. PloS one, 9(10), e110131.

MacDonald, R. S. (1975). Salt overdose. British medical journal, 4(5999), 758.

Greer, R. C., Marklund, M., Anderson, C. A., Cobb, L. K., Dalcin, A. T., Henry, M., & Appel, L. J. (2020). Potassium-enriched salt substitutes as a means to lower blood pressure: benefits and risks. Hypertension, 75(2), 266-274.