Is Knokkels Kraken Ongezond?

Veel mensen kraken hun knokkels uit gewoonte. Het geeft nou eenmaal een bevredigend gevoel omdat je lichaam bij het kraken gelukshormonen aanmaakt. 

Echter, de krakende geluiden wekken misschien wat zorgen op. Zo denken mensen nog wel eens dat je door kraken slijtage en artrose kan oplopen of dat door het kraken je knokkels groter worden.

Dus is knokkels kraken ongezond?

KORT ANTWOORD

Het kraken van de knokkels doet je gewrichten geen kwaad. Het zal je gewrichten dus niet beschadigen en het zal ook niet leiden tot artritis. Het kan je knokkels ook niet groter maken. Regelmatig je knokkels kraken is dus relatief onschuldig.

Echter, als je het verkeerd of te vaak doet kan er wel schade optreden. Zo kun je een bandletsel oplopen en zelfs je vingers ontwrichten.

Dit artikel vertelt je of knokkels kraken ongezond is, de gevaren die het met zich mee kan brengen en wat er allemaal in je gewrichten gebeurt als het kraakt.

verpleegkundige-houdt-hand-vast-van-parkinson-patient

3 Mogelijke nadelen van knokkels kraken

Het kraken van je knokkels wordt over het algemeen beschouwd als een onschadelijke gewoonte. 

Het harde geluid dat je hoort, ontstaat wanneer er kleine gasbellen in het gewrichtsvloeistof in je gewrichten samenkomen en barsten. 

Deze gasbellen worden meestal gevormd als gevolg van drukveranderingen in de gewrichten.

Hoewel er geen definitief bewijs is dat het kraken van je knokkels schadelijk is, zijn er enkele mogelijke nadelen die ermee geassocieerd worden:

  1. Mogelijke verzwakking van grip: Sommige studies suggereren dat herhaaldelijk en overmatig kraken van de knokkels kan leiden tot verminderde gripkracht.
  2. Zwelling en pijn: In zeldzame gevallen kan het kraken van je knokkels leiden tot zwelling, pijn of stijfheid in de gewrichten.
  3. Verhoogd risico op letsel: Extreem kraken van de knokkels kan in sommige gevallen het risico op letsel, zoals dislocatie of schade aan ligamenten, vergroten.

Het is belangrijk op te merken dat er geen consensus bestaat onder medische professionals over de mogelijke schadelijke effecten van het kraken van de knokkels. 

Sommige mensen kraken hun knokkels regelmatig zonder merkbare problemen, terwijl anderen ongemak ervaren.

Krakende gewrichten zijn verontrustende geluiden

Krakende geluiden ervaren mensen vaak als verontrustend, maar is een krakend geluid erg?

Krakende geluiden zijn zelden ernstig, maar als je naast het geluid pijn hebt of andere symptomen ervaart, moet je naar de dokter gaan.

Het hangt ook helemaal van de context af. Als je bijvoorbeeld een snelle beweging met een gewricht maakt zal er waarschijnlijk niet zo veel aan de hand zijn.

Er zijn echter ook krakende geluiden in je gewrichten die op slijtage kunnen duiden. Het is daarom goed om de geluiden van elkaar te kunnen onderscheiden.

3 verschillende krakende geluiden

De krakende geluiden kunnen te wijten zijn aan luchtbelletjes, positieveranderingen of door slijtage.

  1. Knappende luchtbelletjes. Vaak hoef je je geen zorgen te maken en zijn de geluiden slechts  knappende luchtbelletjes. In je gewrichtsvloeistof vormen zich namelijk gassen die door bewegingen (drukveranderingen) vrijkomen, waarna je een geluid hoort. Dit gewrichtsvloeistof vervult een belangrijke functie, namelijk de smering van je gewrichten.
  2. Verandering van positie. Als je pezen, ligamenten of gewrichten van positie veranderen, kun je ook een krakend geluid opmerken. Je kunt het ook horen als bijvoorbeeld spieren of pezen over je botten heen gaan, wat aan een blessure zoals overbelasting te wijten kan zijn.
  3. Slijtage. Jammer genoeg kan kraken ook op slijtage duiden, met name bij oudere mensen die knarsende gewrichten hebben. Deze geluiden hoor je wanneer de gewrichten over elkaar heen knarsen omdat het kraakbeen op de gewrichten verloren is. Kortom, het gewrichtsvlak is minder glad wat voor de knarsende geluiden zorgt.

Is het erg als iemand anders je kraakt?

Af en toe kraken kan waarschijnlijk geen kwaad, maar verkeerd, te krachtig, of te vaak kraken kan klachten doen verergeren. 

Het kan dan ook problemen veroorzaken zoals weefselschade, zwellingen, gewrichtsverrekkingen, afbraak, slijtage, beschadigde bloedvaten en bloedstolsels.

Mensen vragen zich vaak ook specifiek af of het kraken van de rug kwaad kan. Af en toe is waarschijnlijk niet erg, maar regelmatig je gewrichten laten kraken of met te veel druk kan tot slijtage en voortijdige afbraak leiden.

Veel mensen laten zich gelukkig door een professional kraken terwijl sommige mensen elkaar kraken. Dit zou je natuurlijk niet moeten doen, want als het op een incorrecte wijze wordt gedaan neemt de kans op de hierboven beschreven problemen toe.

Verschillende gewrichten en verschillende geluiden

Naast je knokkels en vingers zijn er nog meer gewrichten die vaak kraken zoals je knieën en schouders, nek, rug, enkels, ellebogen en polsen.

De geluiden worden vaak als krakend omschreven maar iedereen hoort net wat anders. Zo wordt het vaak ook omschreven als knakkend, scheurend, knarsend, of knallend.

Kraken voelt goed maar is een tijdelijk oplossing

Door het kraken gaat je lichaam gelukshormonen aanmaken die pijn verminderen en je een lekker en gelukkig gevoel geven. Geen wonder dat je dit vaker wilt gaan herhalen.

Het is echter niet goed als je constant gekraakt moet worden. Het is namelijk maar een tijdelijke oplossen.

Besef dat het kraken je probleem niet op zal lossen. Het zal de pijn en stijfheid niet genezen.

Take home message 

Veel mensen kraken hun knokkels uit gewoonte, maar je wilt natuurlijk geen slijtage oplopen. Dus is knokkels kraken ongezond?

Knokkels kraken zal je gewrichten niet beschadigen en het zal ook geen artritis veroorzaken.

Los van het feit dat sommige mensen het als vies en ongezond kunnen beschouwen, kan het dus eigenlijk niet zo veel kwaad.

Weet wel dat als je het te vaak doet of verkeerd er wel schade kan optreden. Zo kan er bandletsel of een ontwrichting van je vingers optreden. 

En hoe zit het met kraken in zijn algemeenheid?

Af en toe zacht kraken zal waarschijnlijk geen schade aanrichten, maar als het op een incorrecte manier gedaan wordt, te vaak of te krachtig, kunnen eventuele klachten juist erger worden.

Het krakende geluid komt waarschijn door knappende luchtbelletjes. Er zitten namelijk gassen in je gewrichtsvloeistof die door bewegingen (drukveranderingen) vrijkomen.

Je gewrichten hebben gewrichtsvloeistof nodig, want dit dient als smeermiddel.

De krakende geluiden kunnen ook ontstaan als je pezen, ligamenten of gewrichten van positie veranderen.

Houd er rekening mee dat knarsende gewrichten bij ouderen vaak te wijten zijn aan slijtage. 

Kraken kan ook verschillende vervelende problemen veroorzaken zoals zwellingen, gewrichtsverrekkingen, zachte weefselschade of afbraak. 

Er kunnen zelfs bloedvaten beschadigd raken en ook bloedstolsels zijn mogelijke complicaties.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Shekelle, P. G., Adams, A. H., Chassin, M. R., Hurwitz, E. L., & Brook, R. H. (1992). Spinal manipulation for low-back pain. Annals of internal medicine, 117(7), 590-598.