Is Knuffelen Verslavend?

Ben je ook zo’n fan van knuffelen? Het lijkt er misschien op dat we allemaal wel een beetje verslaafd zijn aan knuffelen. Maar is dat echt zo?

Knuffelen is een natuurlijk gevoel dat iedereen wel kent. Het is een manier om aan te geven dat je iemand graag mag en om een gevoel van veiligheid en geborgenheid te ervaren. 

Knuffelen kan ook bijdragen aan een betere mentale en fysieke gezondheid. Het kan stress verminderen, bloeddruk verlagen en zelfs pijn verminderen. Dus knuffelen is zeker niet slecht voor ons!

Sommige mensen kunnen echter meer behoefte hebben aan knuffelen dan anderen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een gebrek aan sociale contacten of een groot verlangen naar emotionele steun. 

Als je een ander knuffelt ben je geneigd om nooit meer los te laten. Dus is knuffelen verslavend?

KORT ANTWOORD

Zelfs als je veel knuffelt, betekent dit nog niet dat je verslaafd bent aan knuffelen. Het is pas een verslaving als het knuffelen invloed begint te hebben op je dagelijkse leven en je vermogen om verantwoordelijkheden te dragen.

Knuffelen is een gezonde en natuurlijke manier om ons te verbinden met andere mensen en om ons emotioneel in balans te houden. Dus, als je graag knuffelt, moet je dat ook zeker blijven doen.

Dit artikel vertelt je of knuffelen verslavend is en welke hormonen je lichaam allemaal afgeeft tijdens het knuffelen.

stelletje zonnebril

Knuffel verslaving

Er zijn inderdaad mensen die zich verslaafd voelen aan knuffelen of aan fysieke aanraking in het algemeen. Dit wordt ook wel touch of skin hunger genoemd. 

Dit kan voortkomen uit een gebrek aan fysiek contact in hun leven, of het kan een symptoom zijn van een onderliggend probleem zoals angst, depressie of zelfs een persoonlijkheidsstoornis.

Het is echter moeilijk om precies te zeggen hoeveel mensen er precies getroffen worden door deze aandoening omdat het niet geclassificeerd is als een officiële diagnose in de psychologie of psychotherapie. 

Er is ook weinig wetenschappelijk onderzoek naar touch hunger. En mensen die eraan lijden kunnen vaak bang zijn om hierover te praten en zoeken daarom vaak niet de hulp.

Echter, er zijn enkele symptomen die vaak geassocieerd worden met een verlangen naar fysiek contact of knuffelen:

  • Persistent verlangen naar fysiek contact, zoals knuffelen, aaien of zelfs huggen met onbekenden.
  • Gevoelens van eenzaamheid of emotionele onbevrediging zonder fysiek contact.
  • Het hebben van moeite om sociale situaties te verdragen of bij te wonen waar weinig of geen fysiek contact is.
  • Het voelen van emotionele onbalans of verdriet zonder fysiek contact.

Als je denkt dat je te maken hebt met touch hunger, raad ik je aan om met een therapeut of psycholoog te praten. 

Zij kunnen helpen om te bepalen of dit een onderdeel is van een groter problematiek of een onafhankelijk probleem en hoe het op te lossen.

Houd er rekening mee dat knuffelen een natuurlijke en gezonde manier is om verbinding te maken met anderen, zolang het niet negatieve gevolgen heeft voor jouw leven.

Welke hormonen maak je aan bij het knuffelen?

Er zijn een aantal hormonen die betrokken zijn bij knuffelen, waaronder:

  1. Oxytocine. Dit hormoon wordt vaak aangeduid als het ‘knuffelhormoon’ omdat het vrijkomt tijdens knuffelen, zoenen en seks en het helpt ons bij het voelen van verbondenheid en vertrouwen. Het kan ook bijdragen aan het verminderen van stress en angst.
  2. Serotonine. Serotonine staat ook wel bekend als het “gelukshormoon”, is betrokken bij het reguleren van stemmingen, slaap en eetlust. Het kan ook bijdragen aan een gevoel van welzijn en euforie.
  3. Dopamine. Dit hormoon wordt vaak geassocieerd met plezier en beloning, en het kan bijdragen aan het versterken van sociale banden en het verminderen van angst en stress.
  4. Endorfine. Endorfine kan ons helpen bij het verminderen van pijn en het verhogen van ons gevoel van welzijn en tevredenheid.

Al deze hormonen worden vrijgemaakt tijdens knuffelen en kunnen bijdragen aan een gevoel van verbinding en welbevinden. 

Oxytocine wordt vaak gezien als het meest belangrijke hormoon bij knuffelen, omdat het zo sterk betrokken is bij sociale interactie en het versterken van banden. 

Het is ook het hormoon dat gezien wordt als de “lijm” die de sociale banden bij elkaar houdt.

Echter, toch is knuffelen niet “verslavend” zoals we dat gewoonlijk beschouwen. 

Verslaving is een complexe aandoening die wordt gekenmerkt door ongezond en oncontroleerbaar gedrag. 

Knuffelen is geen gedrag dat tot een verslaving kan leiden of dat ons leven zou schaden. 

Knuffelen is juist gezond voor ons, en het kan ons helpen bij het verminderen van stress en het versterken van emotionele banden.

Take home message

Knuffelen is een natuurlijke en gezonde manier om verbinding te maken met anderen. 

Het kan helpen bij het verminderen van stress, het verlagen van bloeddruk en het verminderen van pijn. 

Er zijn ook diverse hormonen die vrijkomen tijdens knuffelen, zoals oxytocine, serotonine, dopamine en endorfine, die bijdragen aan gevoelens van welzijn en verbinding.

Is knuffelen verslavend?

Er zijn sommige mensen die zich verslaafd voelen aan knuffelen of aan fysieke aanraking, dit wordt ook wel touch of skin hunger genoemd. 

Dit kan voortkomen uit een gebrek aan fysiek contact in hun leven, of het kan een symptoom zijn van een onderliggend probleem zoals angst, depressie of zelfs een persoonlijkheidsstoornis.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat knuffelen geen slechte zaak is, zolang het geen negatieve gevolgen heeft voor jouw leven. 

Als je denkt dat je te maken hebt met touch hunger, moet je het bespreekbaar maken met een therapeut of psycholoog die je kunt helpen om te begrijpen of dit een onderdeel is van een groter probleem of een onafhankelijk probleem en hoe het op te lossen.

Onthoud dat knuffelen een gezonde manier is om ons emotioneel in balans te houden en om verbindingen te maken met de mensen om ons heen. 

Dus, knuffelen kan nooit kwaad, en als je de kans krijgt, ga dan gerust lekker knuffelen!

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen