Is Krabben Besmettelijk? 6 Overdraagbare Huidaandoeningen.

Moet je je ook zorgen maken over anderen als je aan je eigen huid krabt? Je wilt natuurlijk geen huidinfecties verspreiden. Dus is krabben besmettelijk?

KORT ANTWOORD

Krabben is in principe niet besmettelijk, maar sommige huidziekten kunnen besmettelijk zijn en het krabben kan het verergeren. Zo kan krabben aan een geïnfecteerde huid of open wonden bacteriën verspreiden naar andere delen van je lichaam of naar andere mensen. Daarom is het belangrijk om je handen te wassen voordat je je gezicht of andere delen van je lichaam aanraakt om de verspreiding van bacteriën te voorkomen.

Het is verstandiger om je niet aan je huid te krabben, omdat dit de huid kan beschadigen en irritatie kan verergeren. Het is beter om de oorzaak van de jeuk aan te pakken, bijvoorbeeld door te zorgen voor voldoende hydratatie, het gebruik van een hydraterende crème of het bezoeken van een arts als de jeuk aanhoudt.

Dit artikel vertelt je welke huidziekten door krabben verspreid kunnen worden.

jeuk

Welke huidziekten krabben kan verspreiden 

Er zijn verschillende huidziekten die zich kunnen verspreiden door het krabben aan de huid. Hieronder een lijst met enkele van deze ziekten.

Schurft. Schurft is een besmettelijke huidziekte die wordt veroorzaakt door een mijt. Deze mijt leeft op de opperhuid en kan zich snel verspreiden door krabben. Symptomen van schurft zijn jeukende, roodachtige bultjes en schilfers.

Impetigo. Impetigo is een bacteriële huidinfectie die meestal wordt veroorzaakt door stafylokokken of streptokokken. Het komt het meest voor bij kinderen en kan zich snel verspreiden door krabben. Symptomen zijn blaasjes en korstjes op de huid.

Herpes simplex virus. Het herpes simplex virus (HSV) is een besmettelijke virusziekte die gepaard gaat met blaasjes en zweren op de huid. Het virus kan zich verspreiden door direct contact met de huid of door het aanraken van besmette voorwerpen en daarna het aanraken van de huid.

Zweetuitslag. Zweetuitslag is een huidziekte die wordt veroorzaakt door overmatig zweten en gebrek aan hygiëne. Het kan zich snel verspreiden door krabben of het aanraken van besmette voorwerpen. Symptomen zijn rode bultjes, schilfers en jeuk.

Eczeem. Eczeem is een veel voorkomende huidziekte die gepaard gaat met jeuk en rode, schilferende huid. Het kan zich verspreiden door krabben, vooral bij mensen met ernstige of uitgebreide vormen van eczeem.

Ringworm. Ringworm is een besmettelijke huidziekte veroorzaakt door een schimmel. Het kan zich verspreiden door direct contact met de huid of door het aanraken van besmette voorwerpen en daarna het aanraken van de huid. Symptomen omvatten rode, schilferende ringen op de huid.

Het is belangrijk om te weten dat deze huidziekten zich kunnen verspreiden door krabben, maar dat krabben zelf niet besmettelijk is. 

Aandachtspunten 

Krabben veroorzaakt irritatie. Krabben aan de huid veroorzaakt irritatie en kan de huid verder beschadigen. Dit kan de huid nog meer prikkelen en de jeuk versterken.

Krabben kan infecties veroorzaken. Wanneer je aan de huid krabt, kun je bacteriën en virussen op de huid verspreiden en infecties veroorzaken.

Krabben kan littekens veroorzaken. Krabben aan de huid kan ook leiden tot littekens. Dit is vooral het geval als je aan de huid krabt tot het bloedt.

Krabben vermindert de huidregeneratie. Krabben vermindert de regeneratie van de huid en maakt het herstel van de huid moeilijker.

Krabben kan het immuunsysteem verzwakken. Krabben aan de huid kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor de huid nog gevoeliger wordt voor huidziekten en infecties.

Krabben kan psychologische problemen veroorzaken. Krabben aan de huid kan ook psychologische problemen veroorzaken, zoals angst, depressie en schaamte.

Om het krabben aan de huid te voorkomen, is het belangrijk om te ontdekken wat de oorzaak van de jeuk is. Dit kan een huidziekte, allergie, droge huid of stress zijn. 

Door de oorzaak van de jeuk aan te pakken, kun je het krabben aan de huid voorkomen en de huid herstellen. 

Take home message

Is krabben besmettelijk?

Het krabben aan de huid zelf is niet besmettelijk, maar het kan wel zorgen voor het verspreiden van bacteriën en virussen op de huid. Hierdoor kun je infecties veroorzaken. 

Het is belangrijk om goede hygiëne te beoefenen om het risico op infecties te verminderen. Krabben kan ook littekens en verdere irritatie van de huid veroorzaken. 

Het is daarom aan te raden om het krabben te beheersen en de oorzaak van de jeuk aan te pakken.

Kortom, krabben is niet direct besmettelijk, maar het kan wel zorgen voor het verspreiden van infecties op de huid.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen