Is Muziek Luisteren Slecht voor je?

Muziek is al eeuwenlang een bron van vreugde, inspiratie en troost, maar is het tegenwoordig een schadelijke gewoonte? Is muziek luisteren slecht voor je?

KORT ANTWOORD

Muziek luisteren kan slecht voor je zijn als je te veel en naar te harde muziek luistert. Dit verhoogt de kans op blijvende gehoorbeschadiging. Maar liefst 1,1 miljard tieners en jongvolwassenen riskeren gehoorschade. Om deze reden zou je dagelijks niet langer dan een uur naar muziek moeten luisteren. Zo kun je je gehoor beschermen.

Bovendien kan muziek productiviteit, depressie, ziekte, uitgaven, en onze perceptie beïnvloeden. Het kan zelfs agressiviteit versterken en criminaliteit triggeren. Zo worden er dreigende teksten geuit in drillrap.

Dit artikel vertelt je of muziek luisteren slecht voor je is, of het goed voor je kan zijn en welke muziekstijlen goed en slecht zijn.

7 nadelen van muziek luisteren

Hoewel muziek luisteren over het algemeen als plezierig en positief wordt beschouwd, zijn er enkele mogelijke nadelen en negatieve gezondheidseffecten verbonden aan het luisteren naar muziek en het gebruik van afspeellijsten. 

Hier zijn enkele mogelijke nadelen:

 1. vrouw met oortjes in heeft last van gehoorGehoorschade: Het luisteren naar muziek op een te hoog volume of gedurende langere tijd kan gehoorbeschadiging veroorzaken. Blootstelling aan harde geluiden kan leiden tot gehoorverlies, oorsuizen (tinnitus) en andere gehoorproblemen.
 2. Verslaving: Sommige mensen kunnen verslaafd raken aan het luisteren naar muziek. Het constant beluisteren van muziek kan een dwangmatige gewoonte worden en kan leiden tot een verstoorde balans tussen andere belangrijke aspecten van het leven, zoals werk, relaties en slaap.
 3. Beïnvloeding van stemming: Hoewel muziek vaak als therapeutisch wordt ervaren, kan het ook invloed hebben op de stemming op negatieve wijze. Als iemand bijvoorbeeld voortdurend sombere of agressieve muziek luistert, kan dit de stemming versterken en mogelijk leiden tot gevoelens van verdriet, woede of angst.
 4. vrouw in bedSlaapproblemen: Het gebruik van afspeellijsten voor het slapengaan kan leiden tot slaapproblemen. Het kan moeilijk zijn om in slaap te vallen of een rustgevende slaap te hebben als er voortdurend muziek in de achtergrond speelt.
 5. Afleiding en verminderde concentratie: Bij sommige taken kan muziek afleidend werken en de concentratie verminderen. Dit kan met name het geval zijn bij taken die een hoge mate van aandacht en focus vereisen, zoals studeren, werken of autorijden.
 6. Sociale isolatie: Overmatig gebruik van afspeellijsten en het constant luisteren naar muziek via koptelefoons kan leiden tot sociaal isolement. Mensen kunnen zich terugtrekken in hun eigen muziekwereld en minder interactie hebben met anderen.
 7. Negatieve invloed op emoties: Muziek kan sterke emoties oproepen, zowel positieve als negatieve. Sommige mensen kunnen gevoeliger zijn voor de negatieve emoties die bepaalde muziekgenres of -teksten kunnen opwekken, zoals verdriet, woede of angst.

Het is belangrijk op te merken dat de meeste van deze nadelen en negatieve effecten vooral optreden wanneer muziek op een ongepaste manier wordt gebruikt, zoals bij overmatig volume of excessief gebruik. 

Gematigd en verstandig luisteren naar muziek kan over het algemeen als positief worden beschouwd en kan zelfs verschillende gezondheidsvoordelen bieden, zoals stressvermindering en het bevorderen van een positieve gemoedstoestand.

Muziek kan verslavend zijn

Wist je dat muziek verslavend kan zijn net als fastfood, alcohol en geld? Dit blijkt uit een studie aan de McGill University.

Muziek kan namelijk het beloningscentrum activeren, om precies te zijn je nucleus accumbens. 

Gelukkig kan muziek luisteren goed voor je zijn. En je zult natuurlijk ook niet zomaar een overdosis muziek oplopen.

Muziek kan je gezondheid op een aantal bijzondere manieren bevorderen.

Muziek luisteren is meestal gezond

Uit studies blijkt dat muziek verschillende gezondheidsvoordelen kan opleveren waaronder:

 1. oppeppen van je humeur, tegengaan van depressie
 2. minder stresshormonen zoals cortisol
 3. verbeterde bloeddoorstroming 
 4. pijnverlichting
 5. verbeterde operatie resultaten wanneer er voor de operatie naar muziek wordt geluisterd

In pijnlijke situaties zoals tijdens operaties kan muziek voor pijnverlichting zorgen. Muziek kan dus net als medicijnen de pijn verzachten.

Weetje

Wist je dat de verbeterde bloeddoorstroming door muziek met statines vergelijkbaar is?

Het geestelijk welzijn kan door dagelijks naar muziek te luisteren flink verbeteren.

Op onze zwaarste momenten kan muziek onze grootste vriend zijn. Dankzij muziek kunnen we de zwaarste beproevingen doorkomen. 

Welke muziek is goed voor je?

Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord dat klassieke muziek je concentratie en efficiëntie kan bevorderen. 

Dit wordt ook wel het Mozart-effect genoemd. Zo zou klassieke muziek de hersenactiviteit kunnen versterken en je gezondheid verbeteren.

Andere gezonde muzieksoorten:

 1. favoriete muziek: verbetert de productiviteit en stemming
 2. natuurmuziek: verbetert de concentratie en het cognitief functioneren
 3. gamemuziek: kan je zintuigen en focus versterken
 4. cinematische filmmuziek: verbetert concentratie en productiviteit 
 5. ritme tussen de 50-80 bpm: stimuleert en versterkt creativiteit en leren

Take home message

Van de muziek uit onze koptelefoons tot de muziek op festivals en in winkelcentra, muziek vormt een belangrijk onderdeel van ons leven. Maar is muziek luisteren slecht voor je?

Muziek kan slecht voor je zijn als je te vaak en naar te harde muziek luistert. Bovendien kunnen sommige muziekgenres zoals dril rap criminaliteit aanmoedigen. Het volume moet dus binnen de perken blijven en vermijd muziek met een slechte invloed. 

Anderzijds kan het natuurlijk ook goed voor je zijn.

Naar muziek luisteren kan je gezondheid namelijk op meerdere vlakken bevorderen. Muziek kan namelijk je humeur oppeppen en depressie tegengaan.

Het zorgt ook voor minder stresshormonen zoals cortisol, verbeterde bloeddoorstroming, pijnverlichting en verbeterde operatieresultaten wanneer er voor de operatie naar muziek wordt geluisterd.

Voor elke gemoedstoestand is een nummer dat jouw gevoelens het beste kan beschrijven. Dankzij je favoriete nummers ben je vast heel wat zware momenten doorgekomen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen