Is Muziek Tijdens het Slapen Goed?

Bepaalde muzieksoorten werken kalmerend, dus kan het ook je nachtrust bevorderen? Is muziek luisteren tijdens het slapen goed?

KORT ANTWOORD

Muziek kan bepaalde delen van je autonome zenuwstelsel kalmeren en daarmee je slaap verbeteren. Hierdoor wordt je hartslag en bloeddruk lager en wordt je ademhaling trager.

Instrumentale, langzame of klassieke muziek kan ook nog eens de stresshormonen verlagen en de polsslag vertragen.

Anderzijds kan muziek tijdens het slapen ook je nachtrust verslechteren omdat je hersenen de melodie alsmaar moeten verwerken.

Dit artikel vertelt je waarom muziek tijdens het slapen goed kan zijn, wat voor muziek je het beste op kunt zetten, welk ritme en welke muziek je het beste kunt vermijden.

vrouw slaap in bed

Waarom muziek tijdens het slapen goed zou kunnen zijn

Muziek kan een positieve invloed hebben op de kwaliteit van slaap en ontspanning. Hier zijn enkele positieve effecten van het luisteren naar muziek tijdens het slapen:

  1. Ontspanning: Muziek kan helpen om een ontspannen sfeer te creëren, waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen en stress te verminderen.
  2. te weinig slaap om af te vallen met periodiek vastenVerbetert slaapkwaliteit: Het luisteren naar rustgevende muziek voor het slapengaan kan helpen om de duur en kwaliteit van de slaap te verbeteren, waardoor je frisser en energieker wakker wordt.
  3. Kalmerend effect: Muziek kan de hartslag en ademhaling vertragen, wat een kalmerend effect heeft op het lichaam en de geest.
  4. Vermindert angst en depressie: Het luisteren naar rustige muziek kan helpen om angstgevoelens en symptomen van depressie te verminderen, waardoor een meer rustgevende slaap mogelijk is.
  5. Verbetert de concentratie: Voor mensen die moeite hebben met in slaap vallen door een overactieve geest, kan het luisteren naar rustgevende muziek helpen om de concentratie te verleggen en de gedachten tot rust te brengen.

Welke muziek tijdens het slapen?

Hier zijn enkele soorten muziek die vaak als rustgevend en geschikt voor het slapen worden beschouwd:

  1. Klassieke muziek: Componisten zoals Mozart, Bach en Debussy hebben muziekstukken geschreven die als ontspannend en rustgevend worden ervaren.
  2. Natuurgeluiden: Geluiden uit de natuur, zoals regen, golven, vogelgezang of een kabbelende beek, kunnen een rustgevend effect hebben.
  3. Ambientmuziek: Langzame, elektronische muziek met atmosferische geluiden en weinig vocale elementen kan zeer rustgevend zijn om naar te luisteren.
  4. Instrumentale muziek: Instrumentale soundtracks, pianomuziek of zachte gitaarmuziek zonder opvallende ritmes en harde geluiden kunnen helpen ontspannen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat iedereen verschillend is en dat muziekvoorkeuren subjectief zijn.

Muziek kan slecht zijn tijdens het slapen

Muziek luisteren kan voor het slapengaan je nachtrust ook verslechteren. Dit blijkt uit onderzoek. Dit kan tot zogeheten langdurige oorwormen leiden.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science heeft aangetoond dat als je voor het slapengaan muziek luistert, je hersenen tijdens de slaap de melodie blijven verwerken.

Ga dus niet zomaar een willekeurige playlist opzetten. Er zijn namelijk specifieke genres en ritmes die de slaap niet ten goede kunnen komen.

Wat voor muziek tijdens het slapen?

Het tempo van de muziek maakt nogal uit. Je gaat natuurlijk geen hardcore luisteren voor het slapengaan, maar wat dan wel?

In een studie moesten de deelnemers drie kwartier voor het slapengaan naar ontspannende deuntjes luisteren waaronder klassieke muziek.

Met ontspannende klassieke muziek kunnen zelfs slaapproblemen minder worden. Dit is ook door een studie aangetoond. Om deze reden zou het een effectieve en goedkope manier kunnen zijn om slapeloosheid te behandelen.

Ook het ritme maakt uit. Het blijkt dat een ritme van 60 bpm je in slaap helpt te vallen. Dit is door gerenommeerde studies aangetoond.

Weetje

Wist je dat je slapende brein soms zelfs dingen kan leren? Het slapende brein is namelijk verre van inactief.

Een nieuwe vaardigheid aanleren of complexe informatie opnemen is echter zo goed als onmogelijk. Maar dat zal je vast niet verbazen.

Sommige mensen vinden muziek ‘s avonds ook mooier klinken. Dit heeft waarschijnlijk te maken met minder geluidsoverlast waardoor je minder afgeleid bent en je je beter op de muziek kunt focussen.

Zo hoor je overdag bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden, luide buren, luide muziek en hard verkeer.

Podcast voor het slapengaan

Een podcast of gesprek opzetten tijdens het slapen lijkt voor sommigen ook heel goed te werken. Wel op een laag volume dat je het net kunt horen. Niet dat het volume je bij een paar pieken wakker maakt.

Naast muziek en podcasts zijn er ook natuurlijke manieren om beter te slapen.

Waarom je muziek wilt luisteren

Een van de veelvoorkomende oorzaken van niet kunnen slapen is het niet uit kunnen zetten van je gedachten.

Ga daarom bij jezelf even na waarom je muziek tijdens het slapen wilt luisteren. Bevordert het je slaap of kun je je gedachten daarmee beter uitschakelen?

Als je gedachtes je dwars zitten kun je daar misschien wat aan doen. Veel mensen hebben hier last van, maar gelukkig kan het effectief verminderd worden.

Take home message

Veel mensen nemen hun telefoon mee naar bed, een echte no-go als je je slaap wilt verbeteren. Dit is al helemaal funest voor je slaap als je blauwe licht nog aanstaat.

Kan muziek aan de andere kant je slaap wel bevorderen?

Muziek kan je nachtrust ten goede komen omdat het bepaalde delen van het autonome zenuwstelsel kan kalmeren.

Hierdoor wordt je ademhaling trager, de bloeddruk lager en je hartslag lager.

Instrumentale, langzame of klassieke muziek helpt je ontspannen waardoor je beter kunt slapen. Zo kan het ook de stresshormonen verlagen en je polsslag helpen vertragen.

Jammer genoeg kan muziek de slaap ook verslechteren. Dit komt doordat je hersenen de melodie moeten blijven verwerken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Harmat, L., Takács, J., & Bódizs, R. (2008). Music improves sleep quality in students. Journal of advanced nursing, 62(3), 327-335.