Is Netelroos Besmettelijk?

Als reactie op een infectie kan er netelroos ontstaan waarbij je overal op het lichaam jeukende, rode bulten kunt krijgen. 

Bovendien wordt de meest wijdverspreide netelroos door een virale infectie veroorzaakt. Dan vraag je je al snel af of netelroos van persoon op persoon overdraagbaar is.

Dus is netelroos besmettelijk?

KORT ANTWOORD

Netelroos is niet besmettelijk. Je zult dus geen netelroos krijgen als je de uitslag van iemand anders aanraakt. Althans de netelroos is van zichzelf niet besmettelijk. De onderliggende oorzaak van netelroos kan namelijk wel besmettelijk zijn zoals een streptokokkeninfectie. Deze infectie kan zich naar andere mensen verspreiden. Het zal dan natuurlijk niet per se tot netelroos leiden.

Dit artikel vertelt je waarom mensen denken dat netelroos besmettelijk is en de oorzaken ervan.

man bij dokter

Waarom denken mensen dat netelroos besmettelijk is?

Mensen kunnen denken dat netelroos besmettelijk is vanwege verschillende redenen:

  1. Uiterlijke gelijkenis: Netelroos, ook wel bekend als urticaria, is een aandoening waarbij jeukende en rode bultjes op de huid ontstaan. Deze bultjes kunnen lijken op een allergische reactie of huiduitslag die besmettelijk kan zijn, zoals waterpokken of mazelen. Mensen kunnen ten onrechte denken dat netelroos op dezelfde manier wordt verspreid.
  2. Misverstanden over de oorzaak: Omdat netelroos vaak wordt geassocieerd met allergische reacties, kunnen mensen ten onrechte denken dat het wordt veroorzaakt door contact met een besmettelijke stof, zoals een virus of bacterie. In werkelijkheid kan netelroos echter worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder allergieën, stress, medicijnen, insectenbeten en auto-immuunreacties.
  3. Onwetendheid: Sommige mensen hebben mogelijk geen juiste kennis over netelroos en de oorzaken ervan. Hierdoor kunnen ze onterecht aannemen dat het besmettelijk is, simpelweg omdat ze niet beter weten.

Het is belangrijk om te begrijpen dat netelroos zelf niet besmettelijk is. Het is een aandoening die voornamelijk te maken heeft met een reactie van het immuunsysteem. 

Als je netelroos hebt, hoef je je geen zorgen te maken dat je anderen ermee besmet. 

Het is echter altijd een goed idee om een ​​arts te raadplegen als je symptomen van netelroos ervaart, zodat de juiste diagnose kan worden gesteld en passende behandeling kan worden voorgeschreven.

Wat netelroos is

Netelroos is een allergische huidreactie waarbij je een rode, jeukende uitslag kunt krijgen. Vaak treedt het na een infectie of allergische reactie op. 

Een aantal bekende allergische reacties zijn op voedsel, insectenbeten of medicijnen. 

Hierbij kun je overal op het lichaam jeukende, rode bulten krijgen. Je kunt ook last hebben van een brandend of stekend gevoel.

Van een paar millimeter tot meerdere centimeters, de netelroosbulten komen in verschillende maten. Over tijd kunnen ze vanzelf verdwijnen.

De bulten zijn gladde, verheven gebieden die vaak in het centrum geblancheerd zijn.

Hoe de huiduitslag ontstaat

Bij netelroos is je immuunsysteem betrokken. Je immuunsysteem denkt namelijk dat er een bedreiging is.

Als reactie op de bedreiging gaat je immuunsysteem de IgE-antistoffen activeren die vervolgens op je mestcellen gaan zitten.

De mestcellen geven histamine af wat vervolgens tot de jeukende bultjes en verheven plekjes leidt.

Wat netelroos kan veroorzaken

Oorzaken van netelroos:

  1. bepaalde voedingsmiddelen: met name pinda’s, noten, schaaldieren en eieren
  2. insectenbeten of -steken 
  3. pollen
  4. huidschilfers van dieren
  5. geneesmiddelen: antibiotica, ibuprofen en aspirine
  6. fysieke prikkels: warmte, kou, druk, zonlichtblootstelling of lichaamsbeweging
  7. latex
  8. bloedtransfusies

Naast allergieën kan netelroos ook ontstaan door:

  1. strakke kleding
  2. infecties en ziekten
  3. stress
  4. lichaamsbeweging 

Er is sprake van chronische netelroos als de bulten langer dan zes weken aanhouden en terugkomen in de loop van maanden of jaren.

De klachten van roodheid, zwelling en jeuk kunnen enkele uren tot zelfs maanden voortduren. Meestal verdwijnt netelroos zonder behandeling.

Het kan sneller verdwijnen met corticosteroïden of antihistaminica en medicijnen kunnen ook nog eens nieuwe netelroos voorkomen.

Wat betekent netelroos?

Netelroos wordt ook wel urticaria genoemd. Urticaria is namelijk Latijns voor brandnetel, omdat het lijkt alsof je door brandnetels bent geprikt. 

Roos staat niet voor de rode bloemachtige verschijning, maar het komt van de naam belroos wat voor bobbel, blaasje of gezwel staat.

Netelroos is dus een beschrijvende term.

Take home message

Netelroos kan een rode, jeukende uitslag veroorzaken. Het is een huidreactie dat na een allergie, irriterende stof of infectie kan ontstaan. Het kan op het hele lichaam voorkomen.

Netelroos is niet besmettelijk, maar hier moet echter wel een kanttekening bij gemaakt worden, omdat de onderliggende oorzaak zoals een infectie wel besmettelijk kan zijn.

Netelroos kan veroorzaakt worden door huidschilfers van dieren, bepaalde voedingsmiddelen, insectenbeten of -steken, geneesmiddelen, fysieke prikkels en bloedtransfusies.

Het wordt niet altijd door een allergie veroorzaakt. Het kan ook veroorzaakt worden door strakke kleding, stress, ziekten en lichaamsbeweging.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Amar, S. M., & Dreskin, S. C. (2008). Urticaria. Primary Care: Clinics in Off