Is Popcorn Gezond? 4 Voordelen.

Popcorn wordt nog wel eens als een strategie voor gewichtsverlies genoemd. Dan vraag je je al snel af hoe dat precies werkt.

Popcorn in de bioscoop heeft dan wel niet zo’n goede reputatie, maar hoe zit het met luchtgepofte, ongezoute en ongezoete popcorn? Is popcorn gezond?

Dit artikel vertelt je 4 gezondheidsvoordelen van popcorn.

popcorn op tafel

1. Gewichtsvriendelijk

Van nature is popcorn laag in calorieën. De energiedichtheid van popcorn is erg laag. Een kopje lucht gepofte popcorn bevat slechts 31 calorieën. In vergelijking met veel populaire snacks zijn dit veel minder calorieën. 

Bovendien heeft popcorn een hoog verzadigingsgehalte, dit is te danken aan de vezels. Dit maakt popcorn gewichtvriendelijk voedsel. Het zal je verbazen hoeveel vezels erin zitten.

2. Vezelrijk

Popcorn is rijk aan vezels die je een vol gevoel geven. Zo bevat 100 gram popcorn maar liefst 13 gram aan voedingsvezels (50% van de dagelijkse behoefte).

Dan vraag je je waarschijnlijk af hoe vezels je een vol gevoel kunnen geven. Het duurt namelijk langer voordat vezels verteert zijn. Vezels zorgen ook nog eens voor volume.

3. Vitaminen en mineralen

Popcorn bevat vitamine B6 en levert bij een portie van 100 gram 15% van je dagelijkse behoefte. 

Popcorn bevat ook de mineralen magnesium en ijzer waarbij een portie van 100 gram respectievelijk  30% en 16% van de dagelijkse behoefte levert. 

4. Antioxidanten

Popcorn is een goede bron van antioxidanten genaamd polyfenolen. Deze antioxidanten worden met meerdere gezondheidsvoordelen in verband gebracht:

  1. gezonde spijsvertering
  2. betere bloedsomloop
  3. mogelijk lager risico op sommige kankers

Dus is popcorn gezond?

Popcorn kan een relatief gezonde snackoptie zijn wanneer het op een bepaalde manier wordt bereid. 

Popcorn die luchtgepoft is, zonder toegevoegde boter of overmatig zout, kan een snack zijn die laag is in calorieën en rijk aan vezels. 

Het is een volkoren product en bevat enkele nuttige voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten.

De gezondheid van popcorn kan echter afhangen van de manier waarop het wordt bereid en de gebruikte ingrediënten.

Magnetronpopcorn of popcorn zoals je die in de bioscoop vindt, bevat vaak toegevoegde oliën, zout en smaakstoffen, wat het calorie- en natriumgehalte kan verhogen. 

Deze toegevoegde ingrediënten kunnen de algehele gezondheid van popcorn verminderen. 

Het is belangrijk om het voedingslabel te lezen en opties te kiezen met minimale toevoegingen als je je zorgen maakt over de gezondheidsaspecten.

Bovendien kunnen sommige mensen specifieke voedingsbehoeften of allergieën hebben die van invloed zijn op hun vermogen om van popcorn te genieten. 

Bijvoorbeeld, mensen met bepaalde spijsverteringsstoornissen kunnen vinden dat het hoge vezelgehalte in popcorn ongemak veroorzaakt. 

Het is altijd een goed idee om rekening te houden met je persoonlijke gezondheidsbehoeften en dieetbeperkingen bij het bepalen of popcorn een geschikte snack voor je is.

Samengevat kan luchtgepofte popcorn zonder toevoegingen een gezonde snackkeuze zijn, maar let op de manier waarop het wordt bereid en eventuele extra toegevoegde ingrediënten.

De juiste bereiding

Popcorn kan dus wel degelijk een gezond tussendoortje zijn mits je het op de juiste manier bereidt.

Luchtgepofte popcorn waar je geen suikers en zouten en toevoegt is rijk aan vezels, vitaminen en mineralen.

Voeg dus geen suiker, boter en zout toe aan popcorn, want dan zal het een ongezond tussendoortje gaan worden.

Is suiker of zout gezonder bij popcorn?

De meeste mensen geven de voorkeur aan suiker en minder dan 25% geeft de voorkeur aan zoute popcorn.

De oudere generaties lijken in vergelijking met de jongere generaties minder van zoute of zoete popcorn te houden.

De hoge hoeveelheid zout of suiker in popcorn is nooit gezond. Maar als je moet kiezen en niet te veel wilt aankomen, is zoute popcorn de beste optie.

Take home message

Is popcorn gezond?

Popcorn kan gezond en gewichtsvriendelijk zijn.

Luchtgepofte popcorn is namelijk caloriearm, rijk aan vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen. Echter, als je er boter, zout en suiker aan toevoegt zal het ongezond worden.

Het is dus helemaal afhankelijk van de bereiding of popcorn gezond is.Mits je het bij luchtgepofte popcorn kan houden, zou het een prima snack kunnen zijn.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.