Is Popcorn Keto?

Op een ketodieet moet je de voedingsmiddelen die je uit ketose (vetverbranding) halen vermijden. 

Popcorn is een aantrekkelijke snack. Een portie popcorn bevat slechts 90 calorieën en in plaats van suiker kun je de zoute variant nemen.

Dit klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Dus hoe zit dat met popcorn, is popcorn keto?

KORT ANTWOORD

100 gram popcorn bevat 74 gram aan koolhydraten. Dit zal de bloedsuiker verhogen waardoor het lichaam insuline aanmaakt en de ketose dus stopt. Echter, zo lang je de dagelijkse 50 gram aan netto koolhydraten niet overschrijdt, kun je het in je ketodieet passen. Luchtgepofte popcorn is het beste omdat het minder koolhydraten bevat. Een groot voordeel is dat je er nog steeds boter of olie aan toe mag voegen op het keto dieet.

Dit artikel vertelt je of popcorn keto is, de voedingswaarde van popcorn inclusief de gezondheidsvoordelen.

popcorn op tafel

Popcorn en keto: 4 Aandachtspunten

Popcorn is een interessante keuze voor mensen die een ketogeen dieet volgen, omdat het mogelijk is om popcorn op te nemen in een ketogeen eetpatroon, zelfs in de meer restrictieve vormen van het dieet.

 1. Koolhydraten beperken. Bij een ketogeen dieet is het belangrijk om de inname van koolhydraten te beperken, zodat het lichaam in een staat van ketose kan blijven. Ketose is een metabolische toestand waarin het lichaam vet als belangrijkste energiebron gebruikt in plaats van koolhydraten. Om in ketose te blijven, moeten mensen die het dieet volgen hun koolhydraatinname beperken tot een bepaalde limiet die voor hen werkt. Deze limiet kan per persoon verschillen, afhankelijk van factoren zoals lichaamsgewicht, streefgewicht en activiteitenniveau.
 2. Portiegrootte. Bij het consumeren van popcorn in een ketogeen dieet is het belangrijk om de portiegrootte in de gaten te houden, omdat popcorn wel koolhydraten bevat. Hoewel popcorn van nature een goede bron van vezels is, wat gunstig kan zijn voor de spijsvertering en verzadiging, bevat het ook een aanzienlijke hoeveelheid koolhydraten. Het is essentieel om de hoeveelheid popcorn die je eet af te stemmen op je individuele koolhydraatlimiet, zodat je in ketose blijft.
 3. Gezonde vetbronnen. Om popcorn keto-vriendelijker te maken, kun je gezonde vetbronnen toevoegen. Kokosolie en ghee (geklaarde boter) zijn enkele voorbeelden van vetten die passen binnen een ketogeen dieet. Deze vetten bevatten weinig koolhydraten en kunnen de smaak en voedingswaarde van popcorn verbeteren. Het toevoegen van een kleine hoeveelheid van deze vetbronnen aan luchtgepofte popcorn kan een heerlijke en keto-vriendelijke snack opleveren.
 4. Totaalplaatje. Het is belangrijk om te benadrukken dat de keto-status van een voedingsmiddel afhangt van de totale samenstelling en niet alleen van één enkel ingrediënt. Naast het beperken van koolhydraten, speelt ook de inname van eiwitten en vetten een rol in een uitgebalanceerd ketogeen dieet. Het is raadzaam om voedingsmiddelen te kiezen die passen binnen de algemene macro-nutriëntverdeling van het ketogeen dieet, waarbij de nadruk ligt op gezonde vetten, een gematigde eiwitinname en een beperkte koolhydraatinname.

De voedingswaarde van popcorn

Voedingswaarde popcorn (100 gram):

 • calorieën: 375
 • vetten: 4,3 gram (verzadigd: 0,6 gram)
 • koolhydraten: 74 gram (suikers: 0,9 gram)
 • voedingsvezels: 13 gram
 • eiwit: 11 gram
 • natrium: 7 milligram 
 • kalium: 274 milligram

Popcorn is dus van nature caloriearm. Het bevat ook nog eens meerdere gezonde bestanddelen zoals voedingsvezels en eiwitten. Maar er is nog meer.

Popcorn en gezondheid

Popcorn heeft geen goede reputatie, maar mensen gebruiken popcorn wel om af te vallen. Is popcorn dan gezonder dan het lijkt?

Er zit natuurlijk een groot verschil tussen de commerciële popcorn en luchtgepofte, ongezoute en ongezoete popcorn.

Gewichtsverlies. Popcorn is gewichtsvriendelijk. Hier zijn meerdere redenen voor. Popcorn is van zichzelf laag in calorieën. Zo bevat een kopje lucht gepofte popcorn slechts 31 calorieën. Daarnaast heeft popcorn dankzij de vezels een hoog verzadigingsgehalte.

Vitaminen en mineralen. 100 gram popcorn  levert 15% van je dagelijkse behoefte aan vitamine B6 en 30% van je dagelijkse behoefte aan magnesium. Het levert ook nog eens 16% van je dagelijkse behoefte aan ijzer.

Rijk aan vezels. 100 gram popcorn bevat maar liefst 13 gram aan voedingsvezel. die je een vol gevoel geven. Het verteren van vezels duurt namelijk langer en de vezels zorgen voor volume.

Antioxidanten. Bovendien is popcorn een goede bron van polyfenolen antioxidanten die meerdere gezondheidsvoordelen met zich mee kunnen brengen waaronder een gezonde spijsvertering, betere bloedsomloop en mogelijk lager risico op sommige kankers.

Kortom, popcorn is van nature caloriearm en juist rijk aan vezels. Het bevat ook nog eens vitaminen, mineralen en vezels.

Take home message

Het ketodieet is minder beperkend dan veel mensen denken. Dan ga je je al snel afvragen hoe dat met je favoriete snacks zit.

Popcorn is ketovriendelijk mits je de 50 gram aan netto koolhydraten niet overschrijdt. Zelfs mensen die meer beperkende vormen van keto volgen, kunnen popcorn in hun dieet opnemen. Je moet dan wel eerst weten hoeveel koolhydraten je maximaal mag consumeren voordat je uit ketose gaat.

Wat betreft de doeleinden en intenties wordt popcorn als ketovriendelijk voedsel beschouwd.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Evans, M. (2018). Keto diets: good, bad or ugly?. The Journal of physiology, 596(19), 4561.