Is Pure Chocolade Goed voor je Huid? 5 Positieve Effecten

Chocolade is een delicatesse, maar is pure chocolade goed voor je huid? 

Pure chocolade, met een hoog percentage cacao, bevat antioxidanten en flavonoïden die kunnen helpen bij het verminderen van huidproblemen zoals rimpels en een doffe teint. 

In dit artikel zullen we dieper ingaan op hoe pure chocolade goed kan zijn voor je huid.

De gezonde effecten van pure chocolade op de huid

 1. Jongere huid. Ten eerste bevat pure chocolade flavonoïden, die bekendstaan als krachtige antioxidanten. Deze stoffen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen, die verantwoordelijk zijn voor huidveroudering. De antioxidanten in chocolade kunnen ook helpen bij het verminderen van rimpels en fijne lijntjes, waardoor de huid er jonger uitziet.
 2. Elastische huid. Daarnaast bevat pure chocolade ook magnesium, wat belangrijk is voor een gezonde huid. Magnesium helpt bij de aanmaak van collageen, een eiwit dat verantwoordelijk is voor de elasticiteit van de huid. Een tekort aan magnesium kan leiden tot een doffe teint en een droge huid.
 3. Minder huidirritatie. Pure chocolade kan ook helpen bij het verminderen van huidirritatie en roodheid. De stof theobromine in chocolade heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van huidirritaties zoals eczeem en psoriasis.

Onthoud wel dat pure chocolade nog steeds een snoepgoed is en je het niet in grote hoeveelheden moet eten. 

Ook moet je letten op het suikergehalte, als de chocolade te veel suiker bevat kan het juist slecht zijn voor je huid.

Negatieve effecten van chocolade op je huid

Hoewel pure chocolade veel gezonde voordelen voor de huid heeft, zijn er ook enkele negatieve effecten waar je rekening mee moet houden. Hieronder een lijst met enkele van die effecten:

 1. Chocolade kan leiden tot uitslag, vooral bij mensen met een gevoelige huid of een chocolade-allergie.
 2. Het kan ook leiden tot gewichtstoename, wat kan bijdragen aan huidproblemen zoals cellulitis en striae.
 3. Een overmatige inname van chocolade kan leiden tot een verhoogd suikergehalte in het bloed, wat kan leiden tot huidproblemen zoals acne en een ongezonde huidteint.
 4. Chocolade is vaak rijk aan cafeïne, wat kan leiden tot een droge huid en een onrustige huid.
 5. Chocolade kan een grote hoeveelheid suiker bevatten, wat kan leiden tot ontstekingen en huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis kan verergeren.

Deze negatieve effecten van chocolade zijn meestal het gevolg van overmatig gebruik of door chocolade met een laag cacaopercentage. 

Het is belangrijk om een ​​gezonde balans te vinden tussen het genieten van chocolade en het behoud van een gezonde huid.

Zijn de effecten merkbaar?

Of de positieve en negatieve effecten van chocolade merkbaar zijn, hangt af van een aantal factoren. Hieronder een lijst met enkele van deze factoren:

 1. Hoeveelheid chocolade: Hoe meer chocolade je eet, des te groter de kans op negatieve effecten zoals gewichtstoename en huidproblemen. Aan de andere kant, een kleine hoeveelheid pure chocolade kan leiden tot merkbare positieve effecten zoals een stralende huid.
 2. Cacaopercentage: Hoe hoger het cacaopercentage, des te groter de kans op positieve effecten zoals antioxidanten en magnesium. Chocolade met een lager cacaopercentage zal minder voordelen voor de huid bieden.
 3. Individuele gevoeligheid: Sommige mensen zijn gevoeliger voor chocolade-allergieën of uitslag, waardoor de negatieve effecten van chocolade merkbaar zijn. Aan de andere kant, sommige mensen zullen de positieve effecten van chocolade sneller opmerken dan anderen.
 4. Overige factoren: zoals gebruik van andere producten, dieet, huidtype, enz. kunnen ook van invloed zijn op hoe merkbaar de effecten van chocolade zijn.

De effecten van chocolade op de huid zijn vaak subtiel en niet altijd direct zichtbaar. 

Het kan enige tijd duren voordat de voordelen zichtbaar worden, en het is belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen het genieten van chocolade en het behoud van een gezonde huid.

Take home message

Dus is pure chocolade goed voor je huid

Pure chocolade, met een hoog percentage cacao, kan veel voordelen hebben voor je huid door de aanwezigheid van antioxidanten, flavonoïden, magnesium en theobromine. 

Echter, het is wel belangrijk om het in matige hoeveelheden te eten en op te letten voor het suikergehalte.

De heilzame eigenschappen van chocolade:

 1. Pure chocolade bevat antioxidanten zoals flavonoïden, die de huid kunnen beschermen tegen schade door vrije radicalen.
 2. Het bevat ook magnesium, wat helpt bij het reguleren van de celgroei en regeneratie en kan helpen bij het verminderen van rimpels en fijne lijntjes.
 3. De theobromine in chocolade kan de bloedcirculatie verbeteren, wat kan bijdragen aan een gezonde en stralende huid.
 4. Chocolade kan ook helpen bij het hydrateren van de huid, omdat het vetzuren bevat die de huidbarrière versterken en de huid zachter maken.
 5. Het kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en roodheid in de huid, dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen.

Het is belangrijk op te merken dat de bovengenoemde gezondheidsvoordelen alleen worden waargenomen bij pure chocolade die meer dan 70% cacao bevat. 

Melkchocolade en chocolade met toegevoegde suikers hebben deze voordelen voor de huid niet.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen