Is Scheren Slecht voor je Huid? 6 Negatieve Effecten.

Met scheren kun je ongewenste haartjes verwijderen. Veel mensen scheren hun gezicht, benen, oksels en bikinilijn. 

Hoewel scheren een snelle en eenvoudige manier is om haargroei te verwijderen, kan het ook problemen veroorzaken voor je huid. 

Dus is scheren slecht voor je huid?

KORT ANTWOORD

Scheren kan leiden tot huidirritatie en ontstekingen, zoals scheeruitslag, rode bultjes, schilfers en ingegroeide haren. Dit komt doordat scheren de bovenste laag van de huid verwijdert, waardoor de huid gevoeliger wordt voor irritatie. Scheren kan ook een droge huid veroorzaken, omdat het de natuurlijke oliën van de huid verwijdert.

Dit artikel vertelt je de nadelige effecten op je huid van scheren en wat je kunt doen om huidirritatie te voorkomen of te verminderen.

man scheert buik

De negatieve effecten van scheren op je huid

Scheren kan dus een aantal negatieve effecten hebben op je huid. Hier zijn enkele van de mogelijke negatieve effecten:

 1. Huidirritatie. Scheren kan leiden tot huidirritatie en ontstekingen, zoals scheeruitslag, rode bultjes en schilfers. Dit komt doordat scheren de bovenste laag van de huid verwijdert, waardoor de huid gevoeliger wordt voor irritatie.
 2. Droge huid. Scheren kan ook een droge huid veroorzaken, omdat het de natuurlijke oliën van de huid verwijdert.
 3. Ingegroeide haren. Ingegroeide haren ontstaan wanneer haren die zijn afgeschoren of afgeknipt, zich weer in de huid beginnen te groeien. Dit kan leiden tot rode bultjes en ontstekingen.
 4. Pigmentatie. Scheren kan ook pigmentatieproblemen veroorzaken, zoals donkere vlekken of verkleuringen op de huid.
 5. Beschadiging van de huid. Gebruik van een botte scheermes kan leiden tot beschadiging van de huid, waardoor het gevoeliger wordt voor irritatie en infectie.
 6. Bacteriële infectie. Scheren kan de kans op bacteriële infectie verhogen, vooral als je scheermes niet goed wordt ontsmet.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle mensen dezelfde ervaringen zullen hebben met scheren. 

Als je regelmatig last hebt van huidirritatie of andere problemen na het scheren, is het raadzaam om contact op te nemen met een dermatoloog voor advies.

Huidproblemen na scheren voorkomen

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om de negatieve effecten van scheren op je huid te helpen voorkomen. Hier zijn enkele tips die je kunt overwegen:

 1. Maak je huid goed vochtig. Zorg ervoor dat je huid goed vochtig is voordat je gaat scheren. Gebruik een scheergel of scheerschuim om de haren zacht te maken en de huid te beschermen.
 2. Gebruik een scherp scheermes. Gebruik een scherp scheermes en verander het regelmatig. Hierdoor voorkom je dat je huid wordt beschadigd door botte messen.
 3. Vermijd het scheren tegen de haargroeirichting. Scheer altijd in de richting waarin de haren groeien om huidirritatie te verminderen.
 4. Vermijd het overmatig scheren. Probeer het aantal keer dat je je scheert te beperken, vooral als je last hebt van huidirritatie.
 5. Verzorg je huid na het scheren. Gebruik een aftershave of lotion om de huid te kalmeren en te hydrateren. Ook kun je een lotion of crème gebruiken die is gemaakt voor de verzorging van de huid na het scheren.
 6. Overweeg andere haarverwijderingsmethoden. Als je last hebt van ingegroeide haren, kun je overwegen om een andere methode van haarverwijdering te gebruiken, zoals harsen, threaden of laserontharing. Deze methoden zijn vaak minder irriterend voor de huid.
 7. Overleg met een dermatoloog. Als je regelmatig last hebt van huidirritatie of andere problemen na het scheren, is het raadzaam om contact op te nemen met een dermatoloog voor advies.

Kan scheren goed zijn voor je huid?

Er zijn een aantal voordelen van scheren die kunnen bijdragen aan de gezondheid van de huid.

 • Huid: Het verwijderen van ongewenste haargroei kan bijdragen aan een zachte, gladde huid.
 • Exfoliatie: Scheren kan ook een vorm van exfoliatie zijn, waarbij dode huidcellen worden verwijderd. Dit kan helpen bij het verminderen van een doffe huid en het verbeteren van de huidtextuur.
 • Irritatie verminderen: Als je last hebt van haargroei in gebieden zoals de oksels of bikinilijn, kan scheren helpen bij het verminderen van irritatie die kan ontstaan door wrijving van kleding of sportactiviteiten.
 • Hygiëne: Scheren kan ook helpen bij het verbeteren van de hygiëne, vooral in gebieden waar haargroei de neiging heeft om vocht vast te houden, zoals de oksels en bikinilijn.
 • Minder ingegroeide haren: Als je regelmatig scheert, kan het helpen bij het verminderen van ingegroeide haren.

Take home message

Scheren is dus een veelgebruikte methode om ongewenste haargroei op het lichaam te verwijderen, maar het kan ook huidproblemen veroorzaken zoals huidirritatie, ingegroeide haren en droge huid. 

We hebben ook besproken hoe je de negatieve effecten van scheren kunt helpen voorkomen door de juiste voorbereidingen te treffen en de juiste verzorging te gebruiken.

Daarnaast hebben we gezien dat scheren ook een aantal voordelen kan hebben voor de huid, zoals haarverwijdering, exfoliatie, irritatie verminderen, hygiëne en vermindering van ingegroeide haren.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle mensen dezelfde ervaringen zullen hebben met scheren en dat elke huid anders reageert. 

Het is daarom belangrijk om te experimenteren met verschillende technieken en producten om te zien wat het beste werkt voor jouw huid. 

Als je regelmatig last hebt van huidirritatie of andere problemen na het scheren, is het raadzaam om contact op te nemen met een dermatoloog voor advies.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen