Is Scheten Inhouden Ongezond? 5 Nadelige Effecten.

Wist je dat je elke dag 13-21 scheten laat? Op een dagelijkse basis is dit nogal een hoop volume. Stel je eens voor dat al die gassen zich ophopen.

Als je een scheet te lang in houdt, kan het darmgas een oncontroleerbare scheet veroorzaken. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. 

Maar het inhouden van al dat gas kan toch niet goed zijn? Dus is scheten inhouden ongezond?

KORT ANTWOORD

Meestal zal het inhouden van scheten niet tot nadelige gezondheidseffecten leiden. Echter, scheten inhouden kan de beweeglijkheid van je darmen belemmeren. Dit kan vervolgens leiden tot spijsverteringsongemakken, pijn en constipatie. 

Er kunnen zelfs luchtzakken ontstaan in je spijsverteringsstelsel als je scheten regelmatig inhoudt. Deze luchtzakken kunnen ontstoken of geïnfecteerd raken, wat tot diverticulitis kan leiden. Kortom, houd je dikke darm gelukkig door het gas te laten ontsnappen.

Dit artikel vertelt je waarom scheten inhouden slecht kan zijn inclusief de oorzaken van overmatige winderigheid.

man-houdt-handen-op-de-buik

Waarom scheten inhouden slecht kan zijn

Het inhouden van scheten kan nadelige effecten hebben op het lichaam. Normaal gesproken worden scheten regelmatig vrijgelaten, omdat het ophopen van gas in het spijsverteringsstelsel ongemak kan veroorzaken. Hier zijn enkele mogelijke nadelige effecten van het inhouden van scheten:

 1. Opgeblazen gevoel: Wanneer gassen in het spijsverteringsstelsel worden vastgehouden, kan dit leiden tot een opgeblazen gevoel, waarbij de buik zich uitstrekt en ongemak veroorzaakt.
 2. buikpijnBuikpijn: Het ophouden van scheten kan druk uitoefenen op de darmen en buikpijn veroorzaken. Dit kan variëren van milde tot ernstige pijn, afhankelijk van de hoeveelheid gas en de individuele gevoeligheid.
 3. Winderigheid: Als scheten niet worden vrijgelaten, kunnen ze zich ophopen en uiteindelijk resulteren in overmatige winderigheid wanneer ze uiteindelijk worden vrijgelaten. Dit kan gênant zijn en ongemak veroorzaken.
 4. Terugvloeiing van maagzuur: Het inhouden van scheten kan mogelijk ook leiden tot een ophoping van gas in de maag, wat de druk in de buikholte kan verhogen. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan de terugvloeiing van maagzuur en brandend maagzuur veroorzaken.
 5. Darmobstructie: In zeldzame gevallen kan het langdurig ophouden van scheten mogelijk leiden tot een darmobstructie, waarbij de passage van voedsel en gas door de darmen wordt belemmerd.

Hoe scheten ontstaan

Elke dag laat iedereen windjes, maar bij overmatige winderigheid is er misschien wat meer aan de hand. Er zijn namelijk meerdere redenen waarom extra lucht zich kan gaan ophopen.

Extra gasvorming. Bij het verteren van voedsel komen er gassen vrij zoals kooldioxide, waterstof en methaan, met name als je moeilijk verteerbaar voedsel eet. Er zijn echter een aantal beruchte voedingsmiddelen.

Trage darmbewegingen. Door trage bewegingen hebben de bacteriën in je darm meer tijd om gas te vormen

Lucht inslikken. Als je eet en drinkt slik je kleine hoeveelheden lucht in, maar als je meer lucht dan normaal inslikt kun je last krijgen van overmatige winderigheid. Oorzaken hiervan zijn te snel drinken, te snel eten, kauwgom, koolzuurhoudende dranken, zuigen op voorwerpen en roken.

Prikkelbaredarmsyndroom. Bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) zijn je darmen prikkelbaarder voor stress of spanningen wat tot een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, diarree, constipatie en stoelgangveranderingen kan leiden.

Voedselintolerantie. Bij een voedselintolerantie mis je bijvoorbeeld bepaalde enzymen waardoor je het voedsel niet tolereren (verdragen). Een goed voorbeeld is lactose-intolerantie waarbij je lactose in melk niet goed kan verteren. 

Gezondheidsprobleem. Verschillende gezondheidsproblemen kunnen winderigheid veroorzaken zoals coeliakie, zure reflux, ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, gastro-enteritis, constipatie, diabetes, slaapapneu, eetstoornissen, gastroparese en peptische zweren.

Leefstijltips voor minder scheetjes

Met de volgende dieet- en leefstijlaanpassingen kun je overmatige winderigheid meestal tegengaan.

Tips tijdens het eten en drinken:

 1. langzaam drinken en langzaam eten
 2. frequente kleine maaltijden
 3. rechtop zitten
 4. minder kruisbloemige groenten (kool, spruitjes, bloemkool, broccoli en asperges)
 5. voedingsmiddelen vermijden die winderigheid veroorzaken en vervang koolhydraten

Levensstijlaanpassingen:

 1. regelmatige lichaamsbeweging ( 3-4 keer per week voor 30 minuten)
 2. gehydrateerd blijven om zo constipatie te voorkomen
 3. minder lucht inademen
 4. probiotica (bevordert de vertering)
 5. identificeer bepaalde voedingsmiddelen en voedingspatronen met bijvoorbeeld een voedseldagboek

Scheten laten is gezond

Het is geen wonder dat we scheten moeten laten. Elke dag slikken we namelijk lucht in en daarnaast verzamelt er zich lucht tijdens de voedselvertering.

Scheten zijn dus een teken dat je spijsverteringsstelsel goed functioneert omdat je met windjes het ingeslikte lucht en de opgehoopte gassen kunt vrijlaten.

Take home message

Scheten is normaal gesproken een natuurlijk verschijnsel. Het duidt op een goed functionerend spijsverteringsstelsel. 

Door windjes te laten ontdoen we onszelf van de ingeslikte lucht en de opgehoopte gassen die tijdens de spijsverteringsprocessen zijn ontstaan.

Aangezien we elke dag zo’n 13-21 scheten laten, vraag je je al snel af of het wel goed is als je al die lucht in zou houden.

Kortom, is scheten inhouden ongezond?

Het inhouden van windjes kan de beweeglijkheid van je darmen belemmeren, wat spijsverteringsongemakken, pijn en constipatie kan veroorzaken. 

Bovendien zijn er een aantal oorzaken die voor een overmatige winderigheid kunnen zorgen. Erg vervelend want dit kan voor een opgeblazen gevoel en buikpijn zorgen.

De hierboven beschreven tips kunnen je daar hopelijk een handje bij helpen. Uiteraard kan alleen een arts de juiste diagnose stellen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Lasser, R. B., Bond, J. H., & Levitt, M. D. (1975). The role of intestinal gas in functional abdominal pain. New England Journal of Medicine, 293(11), 524-526.