Is Testosteron een Androgeen?

Testosteron speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van bepaalde seksuele geslachtskenmerken, zoals de groei van de baard, de stemverlaging en de ontwikkeling van spieren en botten. 

Ook is het betrokken bij seksueel gedrag en de productie van sperma. Dus is testosteron een androgeen?

KORT ANTWOORD

Testosteron is een androgeen. Androgenen zijn hormonen. Ze zijn bij mannen en vrouwen betrokken, bij de ontwikkeling en groei van seksueel bepaalde geslachtskenmerken. Bij mannen is testosteron de belangrijkste androgeen, terwijl bij vrouwen oestrogeen de belangrijkste is. Bij mannen wordt testosteron geproduceerd in de testikels, terwijl bij vrouwen het in kleine hoeveelheden in de eierstokken wordt geproduceerd. 

Testosteronniveaus variëren van persoon tot persoon en kunnen veranderen gedurende de levensduur. Zo zijn testosteronniveaus het hoogst in de puberteit en dalen geleidelijk naarmate een persoon ouder wordt.

Te veel of te weinig testosteron kan leiden tot gezondheidsproblemen. Te veel testosteron kan bijvoorbeeld leiden tot acne, gynaecomastie (vergroting van de borsten bij mannen) en onvruchtbaarheid. Te weinig testosteron kan leiden tot verminderde seksdrive, spiermassaverlies en osteoporose.

Dit artikel vertelt je of testosteron een androgeen is inclusief meer informatie over androgenen.

dokter en verpleegkundigen

Testosteron weetjes

Testosteron wordt vaak geassocieerd met mannelijkheid, maar het wordt ook geproduceerd in kleine hoeveelheden bij vrouwen.

Testosteron speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van spieren en botten. Hoge niveaus van testosteron kunnen helpen bij het verhogen van spiermassa en sterkte.

Testosteron speelt ook een rol in seksueel gedrag en libido. Mannen met lage niveaus van testosteron kunnen problemen ondervinden met seksuele functie en libido.

Testosteronniveaus variëren van persoon tot persoon en kunnen veranderen gedurende de levensduur. Testosteronniveaus zijn het hoogst in de puberteit en dalen geleidelijk naarmate een persoon ouder wordt.

Testosteronniveaus kunnen ook fluctueren gedurende de dag. De hoogste niveaus van testosteron worden vaak gevonden in de ochtend en de laagste niveaus worden vaak gevonden ’s avonds.

Er zijn medicijnen die beschikbaar zijn om de testosteronniveaus te verhogen, maar deze worden meestal alleen voorgeschreven aan mannen met lage niveaus van testosteron die symptomen van een gebrek aan testosteron hebben.

Overmatige niveaus van testosteron kunnen leiden tot ongewenste symptomen zoals acne, baardgroei en gynaecomastie. Overmatige testosteronniveaus kan in sommige gevallen behandeld worden met geneesmiddelen, of door te werken aan een gezonde levensstijl

Andere androgenen

Er zijn naast testosteron meerdere androgenen. De andere belangrijke androgeen is dihydrotestosteron (DHT). 

DHT wordt geproduceerd uit testosteron door de 5-alfa-reductase-enzymen en speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van seksueel bepaalde geslachtskenmerken bij mannen, zoals baardgroei en prostaatvergroting.

Andere androgenen zijn Dehydroepiandrosteron (DHEA), androstenedione en androstenediol. 

DHEA is een voorloperhormoon van testosteron en oestrogeen, en wordt geproduceerd in de bijnieren. 

Androstenedione en androstenediol zijn ook voorloperhormonen van testosteron en oestrogeen, en worden geproduceerd in de gonaden en de bijnieren.

Deze androgenen zijn minder bekend dan testosteron en DHT en spelen een minder belangrijke rol in de ontwikkeling van seksueel bepaalde geslachtskenmerken en seksueel gedrag, maar kan wel bijdragen aan het regulieren van diverse biologische processen

Het tegenovergestelde van androgenen

Het tegenovergestelde van androgenen zijn oestrogenen. 

Oestrogenen zijn hormonen die betrokken zijn bij de ontwikkeling en groei van seksueel bepaalde geslachtskenmerken bij vrouwen. 

Oestrogenen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de borst, de regelmaat van de menstruatiecyclus en het uitbreiden van baarmoeder tijdens de zwangerschap. 

Oestrogenen worden voornamelijk geproduceerd in de eierstokken en in kleine hoeveelheden in de bijnieren.

Terwijl androgenen een anabole (bouwende) rol hebben in de ontwikkeling van seksueel bepaalde geslachtskenmerken bij mannen, hebben oestrogenen een katabole (afbrekende) rol in de ontwikkeling van seksueel bepaalde geslachtskenmerken bij vrouwen.

Het hebben van te veel of te weinig oestrogenen kan leiden tot gezondheidsproblemen. 

Bijvoorbeeld, te veel oestrogenen kan leiden tot endometriose en baarmoederkanker. Te weinig oestrogenen kan leiden tot osteoporose en hart- en vaatziekten.

Net als bij androgenen, als je vragen heeft of denkt dat uw oestrogeenniveau verstoord is, raden we je aan om contact op te nemen met je arts voor advies.

Take home message

Testosteron is dus een belangrijk hormoon voor zowel mannen als vrouwen. 

Het speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van seksueel bepaalde geslachtskenmerken en seksueel gedrag. 

Ook is het van groot belang voor de groei van spieren en botten, en in het algemeen voor de gezondheid.

Echter, net zoals bij elk hormoon, kan een verstoring in de hoeveelheid testosteron leiden tot gezondheidsproblemen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen