Is Testosteron Slecht voor je Hart? 6 Negatieve Effecten.

Er is veel discussie over de mogelijke effecten van testosteron op het hart, want als testosteron je spieren beïnvloedt, moet het toch ook effect hebben op je hartspieren? 

Dus is testosteron slecht voor je hart?

KORT ANTWOORD

Sommige studies suggereren dat het testosteronsupplementen het risico op hart- en vaatziekten verhogen, terwijl andere studies geen duidelijk verband hebben aangetoond. Onthoud dat elk individu uniek is en dat de effecten van testosteron kunnen variëren van persoon tot persoon.

Er zijn bepaalde groepen mensen waarvoor testosteron supplementen specifiek problematisch kunnen zijn. Bijvoorbeeld personen met een bestaande hart- of vaatziekte, of met een familiegeschiedenis daarvan, zouden hun arts moeten raadplegen voordat ze beginnen met een testosteronsupplement. Ook personen met prostaatkanker zouden zich hiertegen moeten beschermen.

Weet ook dat de meeste studies die een link tussen testosteron en hart- en vaatziekten hebben aangetoond, bij mannen zijn uitgevoerd die al een verhoogd risico hadden op hart- en vaatziekten. Bij gezonde mannen kan een normale of lagere testosteronniveau de kans op hart- en vaatziekten verhogen. Dit kan leiden tot hart- en vaatziekten als symptomen van hypogonadisme.

Het is daarom belangrijk om te beseffen dat een goede testosteron balans essentieel is voor een gezonde levensstijl, en dat het gebruik van testosteron supplementen enkel aanbevolen wordt na raadpleging van een arts.

Dit artikel vertelt je of testosteron slecht voor je hart is, de mogelijke negatieve effecten en bij hoeveel testosteron.

vrouw geeft hart aan dokter

De effecten van testosteron op je hart

Er zijn verschillende effecten van testosteron op het hart die wetenschappelijk zijn onderzocht. 

Hier is een lijst van enkele van de belangrijkste effecten die zijn aangetoond:

 1. Verhoogde hartslag: Hoge niveaus van testosteron zijn geassocieerd met een verhoogde hartslag, wat kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
 2. Verhoogde bloeddruk: Sommige studies suggereren dat testosteron supplementen kunnen leiden tot een verhoogde bloeddruk, waardoor de kans op hart- en vaatziekten kan toenemen.
 3. Verhoogde cholesterol: Hoge niveaus van testosteron kunnen leiden tot een verhoogd LDL-cholesterol (het “slechte” cholesterol) en een verlaagd HDL-cholesterol (het “goede” cholesterol), wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.
 4. Verhoogde bloedstolling: Sommige studies suggereren dat testosteron supplementen kunnen leiden tot verhoogde bloedstolling, waardoor het risico op hart- en vaatziekten kan toenemen.
 5. Vermindering van endotheliale functie: Testosteron supplementen kunnen leiden tot een afname van de functie van de endotheliale cellen, dat kan verminderen de bloedtoevoer naar het hart en bijdragen aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.
 6. Verhoogde ontsteking: sommige studies suggereren dat testosteron kan leiden tot verhoogde ontsteking in het lichaam, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

Hoeveel testosteron kan slecht zijn voor je hart?

Het is belangrijk om te weten dat het effect van testosteron op het hart afhangt van verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid testosteron en de gezondheidstoestand van de persoon.

Er is geen specifieke hoeveelheid testosteron die als “slecht” voor het hart kan worden beschouwd, aangezien de effecten kunnen variëren van persoon tot persoon. 

In feite kan een laag testosteronniveau ook geassocieerd zijn met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Er zijn een aantal factoren die kunnen beïnvloeden hoeveel testosteron slecht is voor je hart, Hier zijn enkele belangrijke zaken om op te letten:

 1. Gezondheid: Personen met een bestaande hart- of vaatziekte of met een familiegeschiedenis daarvan, zouden hun arts moeten raadplegen voordat ze beginnen met een testosteron supplement, aangezien hun risico op hart- en vaatziekten groter kan zijn dan bij gezonde personen.
 2. Leeftijd: Oudere mannen kunnen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van testosteron supplementen.
 3. Dosering: Bij gebruik van testosteron supplementen is het belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en te overleggen met een arts over de veiligheid van de dosering en de duur van gebruik.
 4. Duur van gebruik: Langdurig gebruik van testosteron supplementen kan meer risico’s hebben dan kortdurend gebruik.
 5. Prostaatkanker: Personen met prostaatkanker zouden zich hiertegen moeten beschermen door overleg met hun artsen en geen testosteron supplementen te gebruiken

Kan testosteron ook goed zijn voor je hart?

Er is bewijs dat suggereert dat een normale testosteron balans belangrijk is voor een gezonde levensstijl, inclusief een gezonde hartfunctie. 

Hier zijn enkele manieren waarop testosteron kan bijdragen aan een gezond hart:

 1. Verbetering van hartspierfunctie: Sommige studies hebben aangetoond dat testosteron supplementen kunnen leiden tot een verbetering van de hartspierfunctie bij mannen met hartfalen.
 2. Vermindering van hartspierbeschadiging: Testosteron supplementen kunnen leiden tot een afname van hartspierbeschadiging na een hartaanval.
 3. Vermindering van ontsteking: Testosteron kan helpen ontstekingen te verminderen in het lichaam, wat kan bijdragen aan een gezond hart.
 4. Vermindering van triglyceriden: Testosteron supplementen kunnen leiden tot een vermindering van triglyceriden, een soort vetten in het bloed die kan bijdragen aan hart- en vaatziekten.
 5. Verbetering van insulinegevoeligheid: testosteron kan helpen verbeteren van insulinegevoeligheid, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.
 6. Minder obesitas: Testosteron supplementen kunnen leiden tot gewichtsverlies, wat kan bijdragen aan een gezond hart.

Take home message

Testosteron speelt een belangrijke rol in de gezondheid van mannen en een normale testosteron balans is essentieel voor een gezonde levensstijl. 

Er zijn echter bepaalde risico’s geassocieerd met het gebruik van testosteron supplementen, vooral bij mannen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Daarnaast zijn er studies die suggereren dat testosteronsupplementen kunnen bijdragen aan een gezonde hartfunctie, zoals verbetering van hartspierfunctie, vermindering van hartspierbeschadiging en vermindering van ontsteking.

Het is belangrijk om te benadrukken dat elk individu uniek is en dat de effecten van testosteron kunnen variëren van persoon tot persoon. 

Daarom is het raadzaam om eerst te overleggen met een arts alvorens testosteron supplementen te nemen, om te beoordelen of dit een geschikte optie is en welke dosering en duur van gebruik veilig is.

In het algemeen is een goede testosteron balans belangrijk voor de algehele gezondheid en welzijn.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen