Is Vechtsport gezond? Voor- en Nadelen

Na een MMA- of kickbokswedstrijd is het niet de vraag of de vechters geblesseerd zijn, maar welke en hoeveel blessures ze hebben. Ze gaan vaak direct naar het ziekenhuis voor controle. 

Dit waren twee extreme voorbeelden en uiteraard zijn de meeste mensen geen wedstrijdvechters, maar dit beeld kleeft soms wel aan de vechtsport terwijl het ook hele gezonde kanten heeft. Bovendien zijn er veel verschillende soorten vechtsporten.

Dus is vechtsport gezond?

KORT ANTWOORD

Vechtsporten zorgen voor zowel lichamelijke als geestelijke gezondheidsvoordelen. Het is een full-body workout die je cardiovasculaire gezondheid bevordert, je spieren sterker maakt, de mobiliteit, flexibiliteit en balans bevordert en je stofwisselingssnelheid nog uren na je training verhoogt. Vechtsporten verminderen stress, angst, agressieve gevoelens en maakt je emotioneel stabieler. Er zijn echter ook risico’s aan verbonden. Je kunt hoofd- en nekletsel oplopen bij risicovolle bewegingen zoals (herhaaldelijke) directe klappen op het hoofd en verstikking. Er is een interessant alternatief. Met bijvoorbeeld cardioboksen bevorder je zowel je gezondheid terwijl je geen klappen op het hoofd incasseert.

Dit artikel zal de voor- en nadelen van vechtsporten overzichtelijk in kaart brengen.

vechtsporters in de ring

Lichamelijke voordelen van vechtsport

1. Gewichtsverlies

Vechtsporten helpen je met afvallen en kunnen daarmee je lichaamssamenstelling positief beïnvloeden. Vechtsporten vallen namelijk onder de hoge intensiteit training.

Afhankelijk van de precieze intensiteit kun je in een half uur maar liefst 300 calorieën verbranden. Je verbrandt niet alleen vet, je bouwt ook nog eens spieren op. 

Deze spieren kunnen je bovendien je stofwisselingssnelheid in rust verhogen omdat het onderhoud van spieren nou eenmaal veel calorieën vereist.

Kortom, met vechtsporten bouw je vetvrije massa op, precies de massa die je wilt hebben.

2. Flexibiliteit

Om bijvoorbeeld hoge trappen te geven bij karate, kickboksen en taekwondo zul je erg flexibel moeten zijn. Dankzij de flexibiliteit kun je blessures helpen voorkomen.

Ook bij de langzamere sport tai chi zul je met je benen, nek en armen vloeienden en precieze bewegingen moeten maken.

3. Verbeterde focus

Door het beoefenen van vechtsporten kun je je focus een boost geven. Zo heeft een onderzoek in 2018 aangetoond dat mensen die aan vechtsporten doen een betere focus hebben.

Ook stond het aantal jaren dat je de vechtsport beoefend in verband met de intensiteit van de alertheid. Kortom, hoe langer je aan vechtsporten doet hoe beter je focus.

Bovendien bevorderen vechtsporten het geheugen.

4. Minder botbreuken en valpartijen

Zo heeft een studie uit 2010 aangetoond dat mensen met osteoporose (botontkalking) baat kunnen hebben bij vechtsporten.

Zo leren ouderen met behulp van vechtsport valoefeningen hoe ze veilig kunnen vallen. Bovendien bevorderen vechtsporten je evenwicht waardoor je een val kan voorkomen.

Het sporten zelf kan de botten mogelijk ook sterker maken. Spieren trekken aan je botten waardoor de botdichtheid hoger wordt. Dit kan mogelijk van pas komen bij mensen met broze botten (osteoporose). 

Kortom, door broze botten kun je sneller botbreuken oplopen, maar vechtsporten kunnen dit helpen voorkomen.

Denk dus twee keer na als je ruzie zoekt met de ouderen onder ons!

5. Hartgezondheid

Hoe intensiever je training, hoe meer zuurstof je nodig hebt, en dus hoe harder je hart moet werken om al het zuurstofrijke bloed rond te pompen.

Het is dus goed voor het hart. Zo heeft een studie uit 2018 aangetoond dat je het risico op hart- en vaatziekten in slechts 16 weken aanzienlijk kan verlagen.

Vechtsporten kunnen de gezondheid van het hart bevorderen. Je zult een hoge hartslag krijgen om al je spieren van voldoende zuurstof te voorzien.

Zelfs na de training zal calorieverbranding nog een boost hebben. Bij veel vechtsporten zoals kickboksen zal het eerste deel van de training uit veel cardio-oefeningen bestaan.

Kortom, vechtsporten helpen je hart te pompen en verlagen de kans op hart- en vaataandoeningen.

6. Behendigheid en snelheid

Aanvankelijk zullen de technieken nog niet zo vloeiend verlopen, maar na verloop van tijd wordt je erg behendig.

Bovendien zul door de snelle stoten en bewegingen je snelle spiervezels ontwikkelen. Dit bevordert ook je reflexen.

Psychologische voordelen van vechtsport

Je kan de leer van de krijgskunst op meerdere aspecten van het leven toepassen waar je misschien nog niet stil bij had gestaan.

1. Goed voor de geestelijke gezondheid

Vechtsporten brengen psychologische voordelen met zich mee:

  1. minder stress en angst 
  2. emotionele stabiliteit (beheersing van emoties en geest)
  3. verhoogd gevoel van eigenwaarde
  4. zelfvertrouwen
  5. assertiviteit
  6. minder agressieve gevoelens

De angstbeheersing bevordert ook het zelfvertrouwen, dit blijkt uit een onderzoek uit 2012. Bovendien integreert tai chi ook meditatieve technieken in de training zoals zoals diepe ademhaling. 

Kortom, lichamelijke uitdagingen versterken zowel je lichaam als geest. ‘’When your body moves, your mind grooves.”

Je leert jezelf beter uit te drukken en het is goed voor karaktervorming. Maar er zijn nog meer bijzondere voordelen die in het dagelijkse leven erg van pas komen.

2. Weerbaarheid

Van mentale tot fysieke obstakels, het leven is een gevecht en iedereen van jong tot oud voert zijn eigen strijd zowel van binnen als buiten.

Zo leert kind leert een kind voor zichzelf op te komen en zichzelf te beschermen. Dit komt erg van pas als kinderen naar de middelbare school gaan. 

Volwassenen komen ook in meerdere conflicten terecht waarin je sterk moet zijn en op moet staan als je valt.

Bovendien zal het zelfvertrouwen wat je opdoet in veel situaties van pas komen en veel conflicten bij voorhand voorkomen.

Vechtsporters zoeken geen gevechten op, ze gaan het uit de weg. En mensen hebben al snel door dat je gevechtservaring hebt.

Je leert ook beter met confrontaties omgaan, je hebt bij elke wedstrijd immers een confrontatie. Iemand die aan vechtsporten doet kan dus heel anders door het leven gaan.

Het is een mooie gemeenschap die elkaar stimuleert. Met sparren maak je jezelf en trainingspartner sterker. Het zorgt ook nog eens zorgt voor vertrouwen, discipline en acceptatie.

3. Uitlaatklep

Een studie uit 1999 bracht vechtsport training in verband met minder agressie. Dit is misschien ook niet zo gek.

De gehele dag bouw je spanning in je lichaam op. Vechtsporten zijn een uitlaatklep waarmee de spanningen losgelaten kunnen worden.

Kinderen hebben heel veel uitlaatkleppen maar volwassenen moeten hun spanningen op het werk vaak onderdrukken, je wilt elkaar natuurlijk niet de gehele dag lastig vallen en professioneel blijven.

Of je nou een vechtsport doet of een andere sport, het is goed om die opgebouwde spanning met een uitlaatklep te laten verdwijnen.

Weetje

Wist je dat er zelfs ruimtes zijn waarin je met honkbalknuppels van alles kapot kunt slaan? Er is dus een heuse uitlaatklepindustrie!

4. Levenslessen

Vechtsporten geven je verschillende normen en waarden mee zoals het respect hebben voor de tegenstander door elkaar voor en na het gevecht te groeten.

Het wederzijdse respect na een intensief gevecht is erg bijzonder. Dankzij het gevecht zijn beide sporters wijzer geworden en kunnen ze gewoon weer door 1 deur. 

Iets wat in de samenleving vaak juist niet gebeurt waarin mensen jarenlang een conflict kunnen hebben en er maar niet uitkomen.

Naast levenslessen bevordert het ook je sociale en communicatieve vaardigheden

Andere levenslessen van vechtsporten:

  1. met discipline kun je je dromen waarmaken
  2. met kleine verberteringen behaal je langetermijn resultaten
  3. moed is iets wat je kunt ontwikkelen
  4. je kunt alles bereiken
  5. we blijven altijd leren

Vechtsporten nadelen

Afhankelijk van de precieze vechtsport loop je risico op bepaalde blessures. Bij sommige vechtsporten en oefeningen loop je een hoger risico op:

  1. hersenschudding
  2. wervelkolomschade
  3. slagaderbreuk
  4. verstikking

Bij sommige vechtsporten kun je na verloop van tijd bloemkooloren ontwikkelen.

Echter, dit is niet per se anders in vergelijking met andere sporten. Andere sporten kunnen nog blessuregevoeliger zijn.

Bij bijvoorbeeld voetbal loop je veel meer risico op kruisbandblessures omdat je met je noppen aan het veld vastgenageld zit. 

Als je vervolgens je bovenbeen beweeg ten opzichte van je onderbeen kun je nare blessures oplopen. Ook bij voetbal zul je door het koppen trauma’s oplopen.

Kortom, het is maar net welke vechtsport je beoefend en waarmee je het vergelijkt.

Take home message

Van zelfverdediging tot ontspanning, iedereen doet vechtsport om een andere reden. Je kunt het uiteraard ook om gezondheidsredenen doen om bijvoorbeeld af te vallen of je cardiovasculaire gezondheid te trainen. Maar al die klappen op het hoofd kunnen toch niet goed zijn?

Je kunt dus niet zo 1, 2, 3 zeggen of vechtsport gezond is. Er zijn meerdere elementen die in ogenschouw genomen moeten worden zoals welke vechtpoort, bescherming, aantal klappen op het hoofd en of je ook aan wedstrijden doet.

Als je erg voorzichtig bent zijn er nog steeds mooie middenwegen. Cardioboksen is geen full-contact waarbij je klappen op het hoofd vermijdt en nog steeds veel gezondheidsvoordelen meepakt.

Vechtsporten worden al duizenden jaren beoefend om jezelf te verdedigen en de gezondheid te bevorderen. 

Ga voor een vechtsport die als gezond wordt beschouwd. Vermijd repetitieve klappen op het hoofd en zorg voor de juiste bescherming. 

Al met al kunnen vechtsporten de gezondheid bevorderen mits je voorzichtig bent en rekening houdt met de hierboven beschreven tips en gevaren. 

Kies de de (vecht) sport die je leuk vindt en maak het een integraal onderdeel van je leven.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Bu, B., Haijun, H., Yong, L., Chaohui, Z., Xiaoyuan, Y., & Singh, M. F. (2010). Effects of martial arts on health status: a systematic review. Journal of Evidence‐Based Medicine, 3(4), 205-219.

Burke, D. T., Al-Adawi, S., Lee, Y. T., & Audette, J. (2007). Martial arts as sport and therapy. Journal of sports medicine and physical fitness, 47(1), 96.