Is Vegetarisch Eten Gezonder?

Er komen steeds meer vegetarisch producten en vleesvervangers op de markt. Maar is dit per se beter? Kortom, is vegetarisch eten gezonder?

KORT ANTWOORD

Het volgen van een vegetarisch dieet brengt na verloop van tijd veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Vegetariërs hebben een lager LDL-cholesterol, een lagere BMI en een lagere bloeddruk. Daarnaast is het percentage diabetes type 2 en hypertensie onder de vegetariërs lager. Bovendien hebben de mensen die een plantaardig dieet volgen minder kans op chronische ziekten en een lager algemeen kankerpercentage. Afhankelijk van het soort voedsel dat je eet kan vegetarisch eten voor een slanker lichaam zorgen. Echter, dit betekent niet per definitie dat vegetarisch eten gezonder is. Zo zijn veel vleesvervangers sterk bewerkt en bevatten ze bijvoorbeeld ‘’vegetarische’’ geraffineerde suiker. Daarnaast lopen vegetariërs een hoger risico op tekorten aan onder andere zink en vitamine D. Er wordt ook vaker anemie onder de vegetariërs waargenomen. Kortom, met alleen plantaardig eten ben je er nog niet.

Dit artikel vertelt je zowel de gezondheidsvoordelen als nadelen van vegetarisch eten.

vrouw met heel veel groente in de supermarkt

Gezondheidsvoordelen van vegetarisch eten

Lager cholesterol

In vergelijking met vleeseters hebben vegetariërs over het algemeen een lager LDL-cholesterolgehalte. 

LDL-cholesterol, oftewel het lage dichtheid lipoproteïne cholesterol is het ongezonde cholesterol. HDL, het lage dichtheid lipoproteïne cholesterol is juist het goede cholesterol.

Minder hart- en vaatziektes 

Uit onderzoek blijkt dat vegetariërs in vergelijking met vleeseters minder diabetes type 2 en minder hypertensie hebben. Daarnaast blijken ze een lagere bloeddruk te hebben. 

Minder ziekten

Vegetariërs hebben een lager risico op chronische ziekten. Bovendien ligt het kankerpercentage over het algemeen lager.

Slanker lichaam 

Onderzoekers hebben vastgesteld dat vegetariërs in vergelijking met niet-vegetariërs slanker en magerder zijn. 

Vegetariërs hebben een gezonder BMI, een laag cholesterolgehalte en een goede gecontroleerde bloeddruk.

Afhankelijk van wat je precies eet kan een vegetarisch dieet op de lange termijn voor een slanker lichaam zorgen. Daarnaast bevordert het gewichtsbehoud zodat je minder drastische diëten hoeft te volgen. 

Minder verzadigde vetten

In vergelijking met dierlijke vetten zijn plantaardige vetten beter voor de gezondheid van je hart en bloedvaten. Echter, mager vlees zoals kip en kalkoen bevat weinig vet.

Nadelen vegetarisch eten

Zoals elk dieet heeft ook het vegetarisch dieet nadelen en kan het in bepaalde gevallen ook ongunstig zijn voor de gezondheid.

Tekorten

Het volgen van een vegetarisch dieet verhoogt de kans op een vitamine D-tekort. Je kan dit voorkomen door de juiste plantaardige bronnen te kiezen en eventueel een supplement te nemen. 

Als vegetariër loop je ook een verhoogde kans op een zinktekort. Lamsvlees en rundvlees bevatten namelijk de hoogste gehaltes aan zink.

Meten is weten. Om er zeker van te zijn dat je geen tekorten hebt, is het belangrijk om regelmatig bloed te laten prikken. 

Met name vrouwen die een vegetarisch dieet volgen lopen een verhoogd risico op een ijzertekort. 

Zorg er als vegetariër ook voor dat je voldoende, calcium en vitamine B12 binnenkrijgt. 

Ziekten 

Er zijn een aantal aandoeningen waar je als vegetariër meer risico op loopt: 

  1. anemie (bloedarmoede) door een ijzertekort 
  2. depressie
  3. angst
  4. eetstoornissen

Genoeg eiwitten 

Niet elke vegetariër krijgt voldoende eiwitten binnen. Met een plantaardig dieet kan je zeker aan je eiwitbehoefte voldoen. 

Je zal er misschien wel iets meer je best voor moeten doen. Zorg er daarom voor dat je bij elke maaltijd genoeg eiwitten binnenkrijgt zoals soja, bonen of noten.

Dus is vegetarisch eten gezonder?

Een vegetarisch dieet kan de gezondheid dus op meerdere vlakken gunstig beïnvloeden en het risico op verschillende aandoeningen verlagen. Echter, dit heeft niet alleen met plantaardige producten te maken. 

Als vegetariër ben je over het algemeen ook bewuster met voeding bezig, je zal het voedingsetiket vaker doornemen.

Vegetariërs vermijden mogelijk vaker de schadelijke verzadigde vetten en transvetten. Vetten die je in principe als vleeseter ook kan vermijden.

Vegetariër zijn brengt vaak ook een hele andere levensstijl met zich mee. Dit zijn punten waar rekening mee gehouden moet worden.

Na verloop van tijd hebben vegetariërs en veganisten minder chronische ziekten. Dit hebben verschillende onderzoeken aangetoond.

Echter, om je gezondheid te verbeteren zul je meer moeten doen dan alleen vegetarisch te eten. 

Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en zorg voor een gezond en evenwichtig dieet waarin je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Gebruik eventueel supplementen. 

Een gezond dieet omvat onder andere groenten, vruchten, volkoren granen, zaden, noten en bonen. Vermijd toegevoegde suikers en zorg dat je voldoende vezels binnenkrijgt.

Take home message 

Iedereen lijkt over te stappen op een plantaardig dieet. Doen ze dit voor de dieren of is het zo goed voor de gezondheid? Door alle gezondheidstrends wordt het al snel onduidelijk wat nou precies wel of niet gezond is. Kortom, is vegetarisch eten gezonder?

Mensen die een plantaardig dieet volgen hebben over algemeen minder suikerziekte, een lager cholesterol, minder hart- en vaatziektes en minder chronische ziektes. Uit studies blijkt dat vegetariërs een lagere BMI hebben

Echter, vegetarische en veganistische diëten zijn niet automatisch gezonder. Vegetariërs lopen risico op tekorten en bewerkte vegetarische voedingsmiddelen zijn niet altijd even gezond. 

Vegetariërs lopen een hoger risico op vitaminetekorten, anemie, depressie, angst en eetstoornissen.

Er zijn maar weinig mensen die die strikt vegetarisch of veganistisch zijn. Gelukkig kan je ook van de gezondheidsvoordelen profiteren als je de consumptie van dierlijke producten vermindert. 

Daarnaast heb je mogelijk ethische of milieuredenen. Kortom, een poging om vaker vegetarisch te eten is de moeite waard.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Key, T. J., Davey, G. K., & Appleby, P. N. (1999). Health benefits of a vegetarian diet. Proceedings of the Nutrition Society, 58(2), 271-275.

Pilis, W., Stec, K., Zych, M., & Pilis, A. (2014). Health benefits and risk associated with adopting a vegetarian diet. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 65(1).

Marsh, K., Zeuschner, C., & Saunders, A. (2012). Health implications of a vegetarian diet: a review. American Journal of Lifestyle Medicine, 6(3), 250-267.

Leitzmann, C. (2005). Vegetarian diets: what are the advantages?. Diet diversification and health promotion, 57, 147-156.