Is Vitamine D-Spray Effectiever dan een Pil?

Steeds meer mensen geven de voorkeur aan vitamine D-spray. Zo hoef je geen tabletten en capsules door te slikken en bovendien zou een spray sneller opgenomen worden. Maar klopt dat wel? En is een spray überhaupt wel effectief?

Dit artikel vertelt je hoe vitamine D-spray precies werkt, of het effectiever en sneller is dan een pil of tablet inclusief de bestanddelen.

vrouw vitamine d spray in mond

Hoe werkt vitamine D-spray?

Vitamine D-spray neem je via de mond in waarna het onder je tong wordt opgenomen. Het wordt daarom ook wel een sublinguale (onder de tong) spray genoemd.

De mond is zo rood omdat het een rijke bloedtoevoer heeft. Onder de tong zit slechts een dunne laag cellen waaronder minuscule bloedvaatjes liggen.

De ingrediënten worden dus snel in de bloedstroom opgenomen. Al binnen enkele minuten zal de orale vitamine D-spray  in de actieve vorm van vitamine D worden omgezet.

Vervolgens kan de actieve vitamine D-vorm aan de vitamine D-receptoren hechten en zijn heilzame effecten uitoefenen.

Zo bevordert het de calcium- en fosforopname wat belangrijk is voor sterke botten en bevordert het je immuunfunctie. Het is bovendien betrokken bij de stemmingsregulatie.

Dan komen we al snel uit bij de HAMvraag.

Is vitamine D-spray effectiever dan een pil?

hoe lang duurt herstel vitamine d tekorthoe lang duurt herstel vitamine d tekorthoe lang duurt herstel vitamine d tekortUit onderzoek blijkt dat vitamine D-spray even effectief is als capsules. Zo kan een sublinguale vitamine D-spray de vitamine D-spiegel net zo effectief verhogen als de capsules.

Een andere studie aan de Universiteit van Sheffield bevestigde deze resultaten. Een orale vitamine D-spray is net zo effectief als een tablet. 

Een belangrijk onderzoek aangezien de Universiteit van Sheffield met de industrie samenwerkt en de orale vitamine D-sprays uitvoerig test.

Kortom, in de winter kan een vitamine D-spray zorgen dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt.

Maar de vitamine D-spray heeft een extra voordeel.

Vitamine D-spray werkt mogelijk sneller

Veel mensen zijn overgestapt op vitamine D-spray omdat ze denken dat het sneller werkt. De Nationale Technische Universiteit in Athene heeft dit onderzocht.

Uit de proeven bleek dat de vitamine D-opname via een orale vitamine D-spray ten minste 50% sneller was dan gewone vitamine D tabletten en capsules.

Kortom, vitamine D-spray is in dit opzicht zeker effectiever.

Weetje

Wist je dat 37% moeite heeft met het nemen van reguliere voorgeschreven pillen? Sprays kunnen mogelijk uitkomst bieden.

Kortom, vitamine D-spray is even effectief als een vitamine D-capsule, maar een vitamine D-spray werkt wel veel sneller. 

Voordat je een vitamine D-spray aanschaft is het goed om te weten wat er allemaal in zit en welke sprays de beste zijn.

Bestanddelen vitamine D-spray

Veel mensen vragen zich af wat er precies in vitamine D-spray zit. Dit zijn meestal de ingrediënten:

 • vitamine D3 in kokosolie (cholecalciferol)
 • gezuiverd water
 • natuurlijke stabilisator (acaciagom) 
 • natuurlijke zoetstof (xylitol)
 • pepermuntolie
 • zonnebloemlecithine (tricalciumfosfaat, rijstmeel)
 • natuurlijk conserveermiddel (kaliumsorbaat)
 • citroenzuur

De vitamine D-sprays van DLux 3000 zijn vegatarisch en ook beschikbaar in verschillende sterktes.

Gezondheidsvoordelen vitamine D

Het is belangrijk dat je een goede vitamine D-spiegel handhaaft. Vitamine D zorgt voor meerdere gezondheidsvoordelen:

 1. versterkt het immuunsysteem
 2. zorgt voor sterke botten en tanden
 3. kan sommige kankers remmen waaronder dikke darm-, borst-, en prostaatkanker
 4. biedt bescherming tegen diabetes
 5. vermindert pijn
 6. verhoogt energielevels
 7. remt ontstekingen
 8. verlaagt de kans op hypertensie
 9. kan voedselallergieën verminderen
 10. kan de bloeddruk verlagen
 11. sterkere spieren
 12. verlaagt de kans op cognitieve achteruitgang
 13. goed voor de stemming

Met een vitamine D-spray kan je van deze gezondheidsvoordelen profiteren.

Take home message

Steeds meer mensen stappen over op vitamine D-spray. Niet gek. Meer dan een derde van de mensen heeft moeite met het doorslikken van pillen.

Het is dus gemakkelijker omdat je geen pil met water op hoeft te drinken en er wordt gedacht dat het sneller opgenomen wordt. Dus is vitamine D-spray effectiever dan een vitamine D-capsule?

Vitamine D-spray is even effectief als een traditioneel vitamine D-supplement. Beide kunnen ze de vitamine D-spiegel verhogen. Er is echter wel een verschil.

Zo wordt het vitamine D in vitamine D-spray maar liefst 50% sneller opgenomen. Dit klinkt erg goed, maar in de praktijk maakt dat waarschijnlijk niet echt uit.

Het is dus een kwestie van persoonlijke voorkeur. Kies dus wat jij het fijnste vindt. Vitamine sprays worden in ieder geval steeds populairder.

‘s Ochtends is een goed moment om de vitamine D-spray in te nemen. Het komt vaak beter uit en het is bovendien een makkelijk moment om te onthouden. Overdag kan je het in alle drukte nogal eens vergeten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Lucas, R. M., & Ponsonby, A. L. (2006). Considering the potential benefits as well as adverse effects of sun exposure: can all the potential benefits be provided by oral vitamin D supplementation?. Progress in biophysics and molecular biology, 92(1), 140-149.

Palermo, N. E., & Holick, M. F. (2014). Vitamin D, bone health, and other health benefits in pediatric patients. Journal of pediatric rehabilitation medicine, 7(2), 179-192.

Shuler, F. D., Wingate, M. K., Moore, G. H., & Giangarra, C. (2012). Sports health benefits of vitamin D. Sports health, 4(6), 496-501.