Is Wandelen Goed voor Hamstring? 5 Positieve Effecten.

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord dat wandelen goed is voor je gezondheid. En aangezien je tijdens het wandelen je benen gebruikt, vraag je je misschien af of het ook specifiek goed is voor je hamstrings.

Dus is wandelen goed voor hamstring?

KORT ANTWOORD

Wandelen kan goed zijn voor de hamstrings. Door regelmatig te wandelen, worden de spieren in de benen geactiveerd en gestimuleerd, wat kan leiden tot versterking van de hamstrings. Dit kan helpen bij het verbeteren van de spierkracht en flexibiliteit, en kan bijdragen aan het verminderen van pijn en het voorkomen van blessures.

Dit artikel vertelt je hoe wandelen kan bijdragen aan het versterken van de hamstrings en het voorkomen van blessures.

wandelen en afvallen

Waarom wandelen goed is voor de hamstring

Wandelen kan op verschillende manieren bijdragen aan het versterken van de hamstrings. Hieronder staan enkele redenen waarom.

 1. Activering van de spieren. Tijdens het wandelen worden de spieren in de benen actief gebruikt, inclusief de hamstrings. Door deze spieren regelmatig te activeren, worden ze gestimuleerd om sterker en flexibeler te worden.
 2. Verbeterde doorbloeding. Wandelen zorgt voor een verhoogde doorbloeding van het lichaam. Dit betekent dat er meer zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren worden getransporteerd, waardoor ze beter kunnen functioneren en herstellen.
 3. wandelenLaag-impactoefening. Wandelen is een laag-impactoefening, wat betekent dat het lichaam relatief weinig stress en impact ervaart tijdens het uitvoeren ervan. Dit is vooral gunstig voor mensen die last hebben van blessures of pijn in de hamstrings.
 4. Versterkte bilspieren. Tijdens het wandelen worden ook de bilspieren geactiveerd, die belangrijk zijn voor het ondersteunen van de hamstrings. Door deze spieren te versterken, wordt de belasting op de hamstrings verminderd en kunnen ze beter herstellen.
 5. Gewichtsverlies. Als je regelmatig wandelt als onderdeel van een gezonde levensstijl, kan dit bijdragen aan gewichtsverlies. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met overgewicht, omdat het verlichten van de belasting op de gewrichten en spieren kan helpen bij het voorkomen van blessures en pijn in de hamstrings.

Kortom, wandelen kan bijdragen aan het versterken van de hamstrings door de spieren te activeren en stimuleren, de doorbloeding te verbeteren, de impact op het lichaam te verminderen en de bilspieren te versterken. 

Het is echter belangrijk om op te merken dat wandelen alleen niet voldoende is om de hamstrings volledig te versterken, en dat het belangrijk is om een ​​verscheidenheid aan oefeningen en activiteiten in je routine op te nemen.

Straks gaan we in op enkele andere oefeningen die je kunt doen om de hamstrings te versterken en hoe je blessures kunt voorkomen tijdens het wandelen.

Tips voor sterkere hamstrings

Hier zijn enkele tips om het beste uit je wandelroutine te halen en de hamstrings te versterken:

 1. Begin langzaam en bouw op. Als je nieuw bent met wandelen, begin dan langzaam en bouw geleidelijk op. Begin bijvoorbeeld met 10 tot 15 minuten per dag en voeg elke week een paar minuten toe. Dit helpt je lichaam te wennen aan de activiteit en voorkomt blessures.
 2. Focus op de techniek. Bij het wandelen is de juiste techniek belangrijk om je hamstrings effectief te gebruiken. Let op je houding en zorg ervoor dat je rechtop staat met je schouders ontspannen. Zet je voeten neer op de grond met de hiel eerst en rol vervolgens af naar de bal van je voet en tenen.
 3. Kies een uitdagende route. Kies een route die uitdagend genoeg is om de hamstrings te stimuleren, maar niet te moeilijk is. Een licht heuvelachtig terrein kan bijvoorbeeld helpen om de hamstrings extra te activeren, terwijl te steile hellingen of oneffen terrein juist tot blessures kunnen leiden.
 4. Verhoog de intensiteit. Als je wilt blijven werken aan de kracht van je hamstrings, kun je de intensiteit van je wandelroutine verhogen door bijvoorbeeld bergopwaarts te lopen of intervaltraining te doen. Hierbij wissel je korte perioden van sneller lopen af met rustiger wandelen.
 5. Combineer met andere oefeningen. Wandelen kan goed gecombineerd worden met andere oefeningen die gericht zijn op het versterken van de hamstrings, zoals squats en lunges. Deze oefeningen helpen de hamstrings nog beter te versterken en te ondersteunen.

Door deze tips in acht te nemen, kun je een wandelroutine opzetten die gericht is op het versterken van je hamstrings en het gezond houden van je lichaam. 

Vergeet niet om regelmatig te wandelen en te blijven variëren in je wandelroutes en intensiteit. 

En als je last krijgt van pijn of blessures, stop dan met wandelen en raadpleeg een arts of fysiotherapeut voor advies.

Andere oefeningen voor de hamstrings

Naast wandelen zijn er nog vele andere oefeningen die je kunt doen om de hamstrings te versterken en blessures te voorkomen. Hier zijn een paar voorbeelden:

 1. Deadlifts. Deadlifts zijn een effectieve oefening voor het versterken van de hamstrings. Hierbij til je halters of dumbbells van de grond, waarbij je je knieën licht buigt en je rug recht houdt.
 2. Lunges. Lunges zijn een goede oefening voor het versterken van de hamstrings en het verbeteren van de flexibiliteit. Sta met een been voor je uitgestrekt en zak door je knieën, waarbij je gewicht op de hiel van je voorste voet blijft.
 3. Glute bridges. Glute bridges zijn een geweldige oefening voor het versterken van de bilspieren en de hamstrings. Ga op je rug liggen met gebogen knieën en til je heupen omhoog terwijl je je bilspieren en hamstrings aanspant.
 4. Swiss ball hamstring curls. Swiss ball hamstring curls zijn een oefening waarbij je op je rug ligt en je voeten op een fitnessbal plaatst. Hef je heupen omhoog en rol de bal langzaam naar je toe terwijl je je hamstrings aanspant.
 5. Step-ups. Zijn een eenvoudige en effectieve oefening voor het versterken van de hamstrings. Plaats een bankje of een verhoogd oppervlak voor je en stap erop met één been. Til jezelf op en stap terug, waarbij je je hamstrings en bilspieren aanspant.

Door deze oefeningen regelmatig te doen, kun je de hamstrings versterken en blessures voorkomen. 

Zorg er wel voor dat je de juiste techniek gebruikt en begin met lichte gewichten of een laag aantal herhalingen als je nieuw bent met deze oefeningen. 

Raadpleeg ook een arts of fysiotherapeut als je last hebt van pijn of blessures.

Take home message

Wandelen is een uitstekende manier om de hamstrings te versterken en blessures te voorkomen, vooral als je de juiste techniek gebruikt en rekening houdt met de intensiteit en frequentie. 

Naast wandelen zijn er ook andere oefeningen die je kunt doen om de hamstrings te versterken, zoals deadlifts, lunges, glute bridges, Swiss ball hamstring curls en step-ups. 

Het is belangrijk om deze oefeningen op de juiste manier uit te voeren en op te bouwen, en om een ​​arts of fysiotherapeut te raadplegen als je last hebt van pijn of blessures. 

Door regelmatig te wandelen en andere oefeningen te doen, kun je de hamstrings gezond houden en helpen voorkomen dat je geblesseerd raakt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen