Is Warm Water Goed voor je Gezicht? 3 Voor- en Nadelen.

Je hebt misschien al gehoord dat warm water je poriën kan openen, maar je wilt natuurlijk voorkomen dat je huid uitdroogt.

Dus is het wel verstandig? Is warm water goed voor je gezicht?

KORT ANTWOORD

Warm water op je gezicht kan de poriën openen, de bloedcirculatie verbeteren en ontspanning bieden. Zorg ervoor dat het water niet te heet is, doe het niet te vaak en wees voorzichtig bij een gevoelige huid, omdat overmatig gebruik of te hete temperaturen de huid kunnen uitdrogen of irriteren.

Anderzijds kan water drinken een aantal huidproblemen helpen verminderen zoals een droge huid, eczeem, puistjes, psoriasis en rimpels. Water zorgt namelijk voor een goede hydratatie, een sterke vochtbarrière van je huid en water bevordert ook nog eens de eliminatie van gifstoffen. Daarnaast kan water je huid ook nog eens een gezonde gloed geven.

Dit artikel vertelt je of warm water goed voor je gezicht is, andere voordelen van warm water drinken inclusief de algemene gezondheidsvoordelen van water drinken.

Wel of geen warm water op je gezicht?

Voordelen van warm water voor je gezicht:

 1. Het kan de poriën helpen openen: Het wassen van je gezicht met warm water kan helpen bij het openen van de poriën. Dit kan helpen bij het verwijderen van vuil, overtollige olie en andere onzuiverheden die zich in de poriën ophopen.
 2. Verbeterde bloedcirculatie: Warm water kan de bloedvaten in de huid verwijden, waardoor de bloedcirculatie verbetert. Dit kan leiden tot een gezondere en stralendere huid.
 3. Ontspanning: Warm water op de huid kan ontspannend zijn en stress verminderen. Dit kan indirect bijdragen aan een gezondere uitstraling van de huid.

Belangrijke overwegingen:

 1. Vermijd te heet water: Hoewel warm water voordelen kan hebben, is het belangrijk om te voorkomen dat het water te heet wordt. Heet water kan namelijk de huid uitdrogen en irritatie veroorzaken. Kies voor lauw-warm water in plaats van kokend heet water.
 2. Gebruik in combinatie met een milde reiniger: Het gebruik van warm water alleen is mogelijk niet voldoende om alle onzuiverheden van de huid te verwijderen. Combineer het gebruik van warm water met een milde gezichtsreiniger die geschikt is voor jouw huidtype.
 3. Niet te vaak: Overmatig wassen met warm water kan de huid uitdrogen en de natuurlijke oliën verwijderen die de huid beschermen. Het wordt over het algemeen aanbevolen om je gezicht niet meer dan twee keer per dag te wassen.
 4. Pas op bij gevoelige huid: Mensen met een gevoelige huid kunnen mogelijk negatief reageren op warm water. Het kan roodheid, irritatie of een branderig gevoel veroorzaken. Als je een gevoelige huid hebt, is het raadzaam om lauw-warm water te gebruiken en te zien hoe je huid erop reageert.

Het is belangrijk om naar je eigen huid te luisteren en te kijken hoe je reageert op warm water.

Gezicht met warm of koud water wassen?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is heet water niet het beste voor je huid. 

Je kunt je gezicht het beste met lauw water wassen. Dit is het advies van the American Academy of Dermatology. 

Lauw water wordt als de perfecte middenweg voor alle huidtypes beschouwd. Heet water kan namelijk je huid van de beschermende oliën beroven.

En zonder deze vitale natuurlijke oliën kun je last krijgen van verschillende problemen zoals uitdroging en verhoogde gevoeligheid. 

Warm water kan ook verschillende huidproblemen doen opflakkeren zoals eczeem of rosacea.

Heet water kan ook een acne-uitbraak veroorzaken en bestaande acne verergeren. Dit komt doordat droogte de productie van talg kan verhogen.

Kortom, was je gezicht dus niet met heet water maar met lauw water.

De gezondheidsvoordelen van warm water drinken

De mogelijke gezondheidsvoordelen van warm water drinken:

 1. verhoogde doorbloeding
 2. spierontspanning
 3. afbreken van vetophopingen
 4. pijnverlichting
 5. verlichting van neusverstopping
 6. betere vertering

Het lijkt erop dat veel mensen er baat bij hebben, met name als je het voor het slapen innemen om in de ochtend. 

Jammer genoeg zijn er maar weinig studies specifiek naar warm water verricht. De gezondheidsvoordelen zijn dus grotendeels op anekdotische rapporten gebaseerd.

Om deze reden kunnen we geen keiharde uitspraken doen over de gezondheidsvoordelen van water water.

Hoewel warm water de bloedvaten verwijdt zijn er geen onderzoeken die aantonen dat warm water je bloedtoevoer ook op de lange termijn kan verbeteren. 

Optimale temperatuur

Je wilt van de vermeende gezondheidsvoordelen profiteren zonder dat je je mond verbrandt. Dus hoe warm zou het water dan moeten zijn?

Waarschijnlijk ligt de optimale temperatuur van warme dranken tussen de 54 en 71°C. Hogere temperaturen kunnen tot brandwonden leiden.

10 algemene Gezondheidsvoordelen van water drinken

Water houdt je natuurlijk in leven, maar water kan nog zo veel meer:

 1. goede hydratatie 
 2. energieniveau
 3. optimale fysieke en mentale prestaties
 4. optimale lichaamsfuncties zoals hersenfunctie, lichaamstemperatuur, smering van gewrichten en het functioneren van je organen. 
 5. gemakkelijker afvallen: water is 100% calorievrij, water onderdrukt de eetlust verhoogt het verzadigd gevoel en stimuleert de calorieverbranding
 6. kan verschillende huidproblemen verminderen
 7. kan bij verschillende klachten helpen zoals hoofdpijn, constipatie, en misselijkheid.

Probeer dus elke dag genoeg water te drinken. Volgens gezondheidsexperts zou je dagelijks ongeveer twee liter water moeten drinken. Dit zijn ongeveer acht glazen water. 

Als je een glas water saai vindt kun je het altijd nog smaakvoller maken met:

 1. citroen
 2. limoen
 3. sinaasappelschijfjes
 4. gember, basilicum, koriander, rozemarijn 
 5. verse muntblaadjes
 6. komkommerplakjes
 7. verse ananas, bessen, of meloen
 8. bruisend water

Maar pas op. Ga niet te veel water drinken want dit kan verschillende gevaren met zich meebrengen zoals:

 1. misselijkheid
 2. hoofdpijn
 3. verstoorde elektrolytenbalans
 4. verstoorde hersenfunctie
 5. intoxicatie
 6. watervergiftiging

Take home message 

Regulier water is van levensbelang, maar warm water komt mogelijk met een aantal extra voordelen.

Warme temperaturen verwijden de bloedvaten, wat je doorbloeding kan bevorderen. Dus is warm water goed voor je gezicht?

Ga je huid niet in heet water wassen want dit kan je huid van natuurlijke oliën beroven waardoor je huid kan uitdrogen. Zonder beschermende oliën kun je het vocht namelijk niet vasthouden. En een droge huid kan vervolgens de vochtbarrière aantasten, wat huidproblemen weer kan verergeren. 

Aan de andere kant kan het drinken van water een aantal huidproblemen helpen verminderen zoals een droge huid, puistjes, eczeem, psoriasis en rimpels. 

Je hebt water nodig om gehydrateerd te blijven, voor het reguleren van de lichaamstemperatuur om dus af te kunnen koelen en om helder na te denken.

Water kan het afvallen zelfs gemakkelijker maken, verschillende huidproblemen helpen bestrijden zoals een droge huid, eczeem, psoriasis, puistjes, en rimpels.

Wist je dat water bij verschillende problemen kan helpen zoals hoofdpijn, misselijkheid en constipatie.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Stookey, J. D., Constant, F., Gardner, C. D., & Popkin, B. M. (2007). Replacing sweetened caloric beverages with drinking water is associated with lower energy intake. Obesity, 15(12), 3013-3022.