Jeuk door Warm Water: 3 Oorzaken

Het is je misschien opgevallen dat warm water jeuk veroorzaakt. Veel mensen vinden jeuk erger dan pijn. 

Erg vervelend, want warm water zou juist fijn moeten zijn. Dus waarom heb je jeuk door warm water?

KORT ANTWOORD

Heet water kan jeuk veroorzaken. Door een hete douche kunnen je zogeheten mestcellen histamine aan de huid loslaten waardoor je jeuk krijgt. 

Weken in heet water is daarnaast een veelvoorkomende oorzaak van een droge huid die vervolgens voor jeuk kan zorgen.

Houd ook rekening met irriterende stoffen zoals zeep. Mogelijk heb je contactdermatitis (huidontsteking) en als je dan met zeep in aanraking komt kan je jeuk over je gehele lichaam krijgen.

Dit artikel vertelt je waarom je jeuk door warm water kan hebben, de verschillende mogelijke oorzaken en wat je er allemaal tegen kunt doen.

jeuk

Tips om jeuk door warm water te verminderen:

 1. Vermijd te heet water: Probeer de watertemperatuur tijdens het douchen te verlagen om histamine-afgifte te verminderen en jeuk te voorkomen.
 2. Korter douchen: Langdurig weken in warm water kan de huid uitdrogen. Houd je douchetijd dus kort om uitdroging en jeuk te voorkomen.
 3. Gebruik milde reinigingsmiddelen: Kies voor zeepvrije, hypoallergene reinigingsmiddelen die de huid niet irriteren en de kans op contactdermatitis verminderen.
 4. Hydrateer je huid: Breng na het douchen een vochtinbrengende crème of lotion aan om je huid gehydrateerd te houden en jeuk te verminderen.
 5. Raadpleeg een dermatoloog: Als je regelmatig last hebt van jeuk door warm water en deze tips niet helpen, kan het raadzaam zijn om een dermatoloog te raadplegen voor een professionele diagnose en behandeling.

Hoe warm water jeuk veroorzaakt

 1. Histamine-afgifte: Een hete douche kan de mestcellen in je huid stimuleren om histamine vrij te geven, wat jeuk kan veroorzaken.
 2. Droge huid: Langdurig weken in heet water kan leiden tot een droge huid, wat op zijn beurt jeuk kan veroorzaken.
 3. Contactdermatitis: Als je al last hebt van contactdermatitis (huidontsteking), kan het gebruik van zeep tijdens het douchen leiden tot jeuk over je hele lichaam.

De oorzaken van jeuk

Jeuk is al helemaal erg als je er overal last van hebt. Zo zijn er een aantal triggers die  gegeneraliseerde jeuk kunnen veroorzaken zoals:

 1. droge huid
 2. stress
 3. ouderdom, huidveroudering
 4. irriterende stoffen
 5. hormonale veranderingen
 6. allergische reactie
 7. inwendige ziekten

Bij mensen van 65 jaar en ouder is gegeneraliseerde jeuk de meest voorkomende huidklacht. 

Dit komt doordat de huidbarrière minder goed functioneert waardoor er stoffen in de huid kunnen belanden.

De huid staat in nauw contact met je zenuwstelsel. De volgende huidaandoeningen die jeuk veroorzaken:

 1. droge huid
 2. dermatitis (eczeem)
 3. psoriasis
 4. dyshidrotisch eczeem
 5. folliculitis
 6. schurft
 7. brandwonden
 8. littekens
 9. netelroos
 10. seborroïsche dermatitis
 11. gordelroos

Stress kan door zowel hormonale schommelingen als veranderingen in het zenuwstelsel jeuk veroorzaken. Stress kan op verschillende manieren aan jeuk bijdragen:

 1. zenuwstelsel gaat in een overdrive, wat jeuk kan veroorzaken.
 2. immuunsysteem gaat in een overdrive wat tot meer huidontstekingen leidt
 3. door het stresshormoon cortisol neemt de olieproductie in de talgklieren toe en een vettere huid is vatbaarder voor problemen
 4. stress kan bestaande huidproblemen zoals psoriasis, rosacea en eczeem verergeren

Inwendige ziekten die ernstige jeuk kunnen veroorzaken:

 1. leveraandoeningen
 2. zenuwproblemen
 3. nieren
 4. kanker
 5. schildklier

Er zijn dus meerdere aandoeningen die een droge huid en dus ook jeuk kunnen veroorzaken:

 1. traag werkende schildklier (hypothyreoïdie)
 2. nierfalen
 3. diabetes
 4. ondervoeding
 5. het syndroom van Sjögren

Jeuk verzachten

Weersta de verleiding om te krabben. Een dokter kan de oorzaak achterhalen en met de volgende tips kun je de jeuk hopelijk verzachten:

 1. bevochtig je huid
 2. ijs packs
 3. natte koude doek
 4. havermoutbad
 5. verkoelende middelen zoals calamine, menthol
 6. uitwendige verdovingsmiddelen met pramoxine

Take home message 

Iedereen heeft wel eens jeuk, maar de pret van een warme douche bederft al snel als je elke keer last van jeuk krijgt. Dus waarom heb ik jeuk door warm water?

Door het hete water kunnen mestcellen histamine aan je huid afgeven, wat vervolgens jeuk kan veroorzaken.

Het zou aan het hete water kunnen liggen, want weken in heet water is een veelvoorkomende oorzaak van een droge huid en een droge huid kan vervolgens jeuk veroorzaken.

Het zou ook aan zeep kunnen liggen (irriterende stoffen). Misschien heb je contactdermatitis en als je dan zeep aanraakt kan er jeuk over je gehele lichaam ontstaan.

Jeuk en droogheid gaan vaak, want in de meeste gevallen ontstaat jeuk door een droge huid. In de winter is het luchtvochtigheid lager waardoor de huid droger wordt en mensen vaak een jeukende huid krijgen.

Mensen die ouder zijn dan 65 jaar hebben vaker een droge huid en jeuk. Dit komt doordat de huid van oudere mensen dunner wordt en minder vocht vasthoudt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Arck, P., & Paus, R. (2006). From the brain-skin connection: the neuroendocrine-immune misalliance of stress and itch. Neuroimmunomodulation, 13(5-6), 347-356.

Golpanian, R. S., Kim, H. S., & Yosipovitch, G. (2020). Effects of stress on itch. Clinical therapeutics, 42(5), 745-756.

Shevchenko, A., Valdes-Rodriguez, R., & Yosipovitch, G. (2018). Causes, pathophysiology, and treatment of pruritus in the mature patient. Clinics in dermatology, 36(2), 140-151.