Jeuk Na het Zonnen: Oorzaken en Oplossingen

Na het zonnen kan je last krijgen van een vervelende jeuk. Het is bovendien een van de meest voorkomende klachten in zonnestudio’s. 

Jeuk na het zonnen kan uren aanhouden tot zelfs dagenlang. Daarnaast hebben mensen vaak ook last van een uitslag of witte vlekken. 

Om er wat aan te doen is het goed om te weten waar de jeuk precies door veroorzaakt wordt. 

Dit artikel vertelt je veelvoorkomende oorzaken van jeuk na zonnen inclusief handige tips om de jeuk te verlichten.

jeuk zon zonneuitslag uitslag huiduitslag

1. Droge huid

Jeuk na het zonnen kan veroorzaakt worden door een droge huid. De zon zapt als het ware het vocht uit je buitenste huidlaag. 

En zoals je hebt gemerkt gaan jeuk en droogheid vaak samen. Dit kan door meerdere factoren veroorzaakt worden.

Kijk bijvoorbeeld naar eczeem of koude weersomstandigheden. Zo hebben mensen vaak in de winter last van een jeukende huid.

Maar hoe kan een droge huid deze jeuk veroorzaken?

Je huid staat in nauw contact met het zenuwstelsel. Een droge huid kan de zenuwuiteinden stimuleren en zo jeuk veroorzaken. Kortom, er is een interactie tussen het zenuwstelsel en je droge huid.

Het kan erg vervelend zijn. Gelukkig heeft jeuk ook voordelen. Dankzij jeuk kan je muggen en parasieten opsporen.

Naast jeuk kan uitdroging ervoor zorgen dat je huid minder lang bruin blijft. Je kan met een vochtinbrengende crème je bruine kleur al verbeteren. Ook kan pure aloëveragel de jeuk en roodheid verzachten.

2. Overmatige UV-blootstelling 

Mogelijk ben je te lang in de zon of onder een zonnebank geweest. UV-irritatie kan een dag lang aanhouden. De huid kan hierbij ook pijn doen. 

Als de jeuk optreedt na roodheid en gevoeligheid ben je mogelijk verbrandt. Zo kan een lichte zonnebrand tot erg veel jeuk leiden. Dit kan 8 – 24 uur lang aanhouden.

Daarnaast kan teveel UV-licht ook bultjes veroorzaken. Deze klachten wil je natuurlijk niet verergeren.

Vermijd daarom extra zonblootstelling. Als je naar buiten moet is het verstandig om een zonnebrandcrème van tenminste factor 30 aan te brengen. 

Je kan dit helpen voorkomen door de meest intense zonuren te vermijden.

3. Chemische irritatie 

Er zijn een aantal oorzaken waar je misschien niet zo snel aan zult denken.

cosmeticaHet UV-licht kan namelijk reageren met de verschillende chemicaliën in huidverzorgingsmiddelen zoals vochtinbrengende crèmes en parfums.

Als gevolg kan je huid gaan jeuken. Als je bij een zonnebank langsgaat kan het ook zijn dat je met een schoonmaakmiddel in contact bent gekomen.

Ook kunnen zonloze bruiners en zelfbruinende producten jeuk veroorzaken.

4. Zonnebank hygiëne

Als je onder de zonnebank bent geweest kan het ook aan iets anders liggen. Hoewel de meeste zonnebanken schoon zijn kunnen er soms problemen ontstaan.

Bij het schoonmaken van zonnebanken worden bepaalde chemicaliën gebruikt. Mogelijk ben je hier gevoelig voor.

Echter, mogelijk zijn ze in de zonnebankstudio niet hygiënisch te werk gegaan en is de zonnebank tussen de behandelingen niet op een correcte wijze schoongemaakt. Gelukkig komt dit zelden voor.

5. Geneesmiddelen

Er kan ook jeuk ontstaan door bepaalde medicijnen zoals antibiotica. Het kan je namelijk gevoeliger maken voor UV-licht.

Voordat je de zon ingaat is het daarom verstandig om met je arts te praten. 

Zonnen is niet altijd de hoofdoorzaak. Zo kunnen ook NSAID’s en anticonceptiepillen jeuk veroorzaken.

Minder jeuk door zon

Na het zonnen kun je dus last krijgen van jeuk. Maar zon kan ook juist een jeukende huid helpen verlichten. 

Zo kunnen patiënten met allergische dermatitis, atopische dermatitis, alopeca, vitiligo en een jeukende huid baat hebben bij lichttherapie. Dit blijkt uit een studie.

Take home message

Na het zonnen wil je natuurlijk geen vreselijke jeuk ervaren. Het kan zo frustrerend zijn dat je het liefst je huid eraf wilt schilferen. Maar waarom heb je na het zonnen jeuk?

Uitslag en jeuk wordt vaak veroorzaakt door een droge huid of overmatige zonlicht blootstelling.

Daarnaast kan de jeuk ook ontstaan door chemische irritatie, bIjvoorbeeld door vochtinbrengende cremes en parfums.

Bovendien kan er jeuk ontstaan door zonloze bruiners en zelfbruinende producten. Wat je precies moet doen bij jeuk na het zonnen hangt af van de oorzaak. 

Met een vochtinbrengende crème kan je het verloren vocht weer aanvullen. Als je verbrandt bent is het verstandig om het zonlicht te vermijden of een hoge zonnefactor te gebruiken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Yosipovitch, G. (2004). Dry skin and impairment of barrier function associated with itch–new insights. International journal of cosmetic science, 26(1), 1-7.