Jeuk Van Binnenuit: 2 Oorzaken

Jeuk is een van de meest vervelende sensaties, al helemaal als het van binnenuit komt en je niet kan krabben. Dus waarom heb ik jeuk van binnenuit?

KORT ANTWOORD

Een mogelijk oorzaak van ‘’interne jeuk’’ is darmjeuk. Onderzoekers zijn er namelijk achter gekomen dat het jeukmechanisme in de huid ook in de darmen voorkomt. De jeukreceptoren MrgprA3, MrgprC11 en Tgr5 die betrokken zijn bij het irritatie-sensorsysteem, kunnen zowel in de huid als in de darmen geactiveerd worden. Darmjeuk wordt vaker gezien bij mensen met het prikkelbare darm syndroom omdat ze meer van de hiervoor besproken jeukreceptoren in de darmen hebben. 

Dit artikel vertelt je hoe jeuk van binnenuit kan ontstaan, twee mogelijke oorzaken en toekomstperspectief.

vrouw met jeuk

Oorzaken jeuk van binnenuit

Sommige mensen hebben een jeukend gevoel van binnenuit. Wetenschappers zijn tot een interessante ontdekking gekomen. De jeukreceptoren zitten niet alleen in je huid maar ook van binnen. 

Darmjeuk

Dezelfde receptoren die op de huid worden aangetroffen bevinden zich ook in de darmen. Zo kunnen mensen met het prikkelbare darm syndroom naast darmpijn ook last hebben van darmjeuk. 

Deze receptoren lijken dus vaker voor te komen bij mensen met een prikkelbare darm. De hoeveelheid receptoren lijkt in verband te staan met de intensiteit van de klachten.

Zo wordt soms ook chronische darmpijn met deze jeuk door de elkaar gehaald. 

“Hell’s itch’’

Als de jeuk van binnenuit na een zonnebrand is opgetreden is er mogelijk sprake van “Hell’s itch. Dit is namelijk een pijnlijke en diepe jeuk die ongeveer 1 – 3 dagen na de verbranding optreedt. 

In veel gevallen zit deze diepe jeuk op de schouders en bovenrug. Het is dus niet echt een jeuk van binnenuit maar de jeuk kan wel diep aanvoelen.

Overige oorzaken van interne jeuk

Naast interne jeuk zijn er ook een aantal onderliggende gezondheidsproblemen die van binnenin het lichaam jeuk over het gehele lichaam kunnen veroorzaken. 

  1. diabetes
  2. bloedarmoede
  3. nierziekte
  4. leverziekte
  5. multipel myeloom
  6. schildklierproblemen
  7. lymfeklierkanker

Waar zitten jeukreceptoren?

Als je weet waar je jeukreceptoren zich bevinden weet je ook hoe jeuk van binnenuit veroorzaakt kan worden. 

Je dorsale wortel ganglia detecteert pijn en jeuk.

Jeukreceptoren zijn zenuwuiteinden die een jeukende sensatie kunnen waarnemen. Dit worden ook wel pruriceptoren genoemd. Pruritus is namelijk de medische term van jeuk.

De mechanismen en betrokken eiwitten in de huid zijn de MrgprA3 en MrgprC11 en Tgr5. Bepaalde zenuwcellen in de huid kunnen deze mechanismen activeren. 

Dezelfde complexe mechanismen zijn ook in de dikke darm (colon) betrokken. Zo blijkt dat ook dikke darm neuronen de Tgr5, MrgprA3 en MrgprC11 kunnen activeren. 

Dit toont het bestaan van een irritatie-sensorsysteem in de dikke darm aan.

Beperkt wetenschappelijk onderzoek 

Jeuk op de huid kan je vaak gemakkelijker wegkrabben. In vergelijking met jeuk van binnenuit is dat een luxe positie.

Jammer genoeg is er maar weinig bekend over jeuk van binnenuit. Hoewel wetenschappers jeukreceptoren in de darmen hebben ontdekt is er verder nog niet zoveel over bekend.

De studie die de jeukreceptoren heeft ontdekt biedt wel hoop voor patiënten. Reguliere pijnbehandeling voor deze klachten met bijvoorbeeld opiaten kan in de toekomst mogelijk vervangen worden. Er is namelijk een ander aangrijpingspunt.

Online stellen genoeg mensen er vragen over, maar antwoorden zijn er helaas nog niet. 

En om mensen met interne jeuk goed te kunnen helpen moeten alle onderliggende oorzaken in kaart gebracht worden.

Uit toekomstig onderzoek zal moeten blijken hoe deze patiëntengroep het beste geholpen kan worden. 

Take home message

Van binnenuit krabben lukt niet, dit is erg vervelend als je jeuk van binnenuit hebt. 

Mogelijk heb je last van darmjeuk, een klacht waar mensen met het prikkelbare darm syndroom wel eens last van hebben.

De receptoren op je huid die de vervelende jeuk klachten veroorzaken zijn ook in de darmen aangetroffen. 

Darmjeuk wordt soms ook in de war gehaald met klachten van chronische darmpijn.

Dit maakt nogal uit aangezien de klachten door jeukreceptoren veroorzaakt kunnen worden. De behandeling zal dus mogelijk op een ander punt moeten aangrijpen.

Er is nog maar weinig bekend over interne jeuk. In de toekomst kunnen mensen met darmjeuk hopelijk beter geholpen worden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Castro, J., Harrington, A. M., Lieu, T., Garcia-Caraballo, S., Maddern, J., Schober, G., … & Brierley, S. M. (2019). Activation of pruritogenic TGR5, MrgprA3, and MrgprC11 on colon-innervating afferents induces visceral hypersensitivity. JCI insight, 4(20).