Kan Beentraining je Bovenlichaam laten groeien?

De benen zijn de grootste spieren in het lichaam, en als je ze traint worden er groeihormonen en testosteron afgescheiden. 

Daarom denken veel mensen dat beentraining je bovenlichaam zal laten groeien. Maar klopt dat wel?

KORT ANTWOORD

Onderzoek heeft aangetoond dat zware beentraining hormonen zoals groeihormoon en testosteron tijdelijk kan verhogen. Dit heeft echter geen invloed op de spiergroei van het bovenlichaam. Als deze hormonen al helpen, is het effect minimaal. Training verhoogt deze hormonen niet genoeg om vergelijkbaar te zijn met steroïden, die zelfs zonder training spieropbouw bevorderen. Kortom, squats, deadlifts en leg presses hebben geen magische impact op je algemene groei, want die wordt lokaal bepaald. Dus als je grotere armen wilt, zul je die specifiek moeten trainen.

Dit artikel geeft je een uitgebreid inzicht in het effect van beentraining op je gehele lichaam.

volwassen gespierde man doet deadlift in sportschool

Groeit je Bovenlichaam door Beentraining? Feiten en Mythes Ontmaskerd

Wanneer het gaat om fitness en krachttraining, zijn er talloze adviezen en meningen die circuleren. 

Een van de meest besproken onderwerpen is de relatie tussen zware beentraining en hormonale respons, met name de impact ervan op de spiergroei van het bovenlichaam. 

Sommigen beweren dat zware beentraining de productie van hormonen zoals groeihormoon en testosteron kan verhogen, wat indirecte voordelen zou kunnen opleveren voor de spiergroei elders in het lichaam. 

Maar wat zegt het onderzoek hier eigenlijk over?

Allereerst moeten we begrijpen dat hormonen zoals groeihormoon en testosteron cruciaal zijn voor spiergroei en herstel. 

Ze fungeren als signaalmoleculen die het lichaam vertellen om spieren op te bouwen en zich aan te passen aan de belastingen die tijdens de training worden opgelegd. 

Het is waar dat bepaalde vormen van lichaamsbeweging, waaronder zware beentraining, een tijdelijke toename van deze hormonen kunnen veroorzaken. 

Dit fenomeen is echter niet exclusief voor beentraining en kan optreden bij verschillende soorten intensieve oefeningen.

Maar hier komt het interessante deel: hoewel zware beentraining kan leiden tot een tijdelijke piek in hormonale niveaus, heeft onderzoek aangetoond dat dit geen significante invloed heeft op de spiergroei van het bovenlichaam. 

Met andere woorden, als je streeft naar grotere armen, zullen squats, deadlifts en leg presses op zichzelf niet voldoende zijn om dat doel te bereiken.

Waarom is dat zo? Het draait allemaal om de manier waarop het lichaam reageert op training. 

Spiergroei is een zeer lokale en specifieke reactie op de belasting die op een bepaalde spiergroep wordt uitgeoefend. 

Terwijl hormonen zoals groeihormoon en testosteron een rol spelen in dit proces, zijn hun effecten op de spiergroei eerder indirect en algemeen van aard.

Om dit in perspectief te plaatsen, laten we eens kijken naar steroïden. Steroïden zijn krachtige hormonen die spiergroei direct stimuleren, zelfs zonder training. 

Dit is een belangrijk onderscheid ten opzichte van natuurlijke hormonale reacties op training. 

Zelfs wanneer zware beentraining de productie van hormonen verhoogt, is dit niet voldoende om op te wegen tegen de effecten van steroïden.

Met andere woorden, het idee dat squats, deadlifts en leg presses een magische impact hebben op de algemene spiergroei is een misvatting. 

Ja, deze oefeningen kunnen waardevol zijn voor krachtontwikkeling, algehele stabiliteit en functionele fitheid, maar als het doel gericht is op het vergroten van specifieke spiergroepen, is gerichte training essentieel.

Dus, wat is de beste aanpak als je grotere armen wilt? 

Het antwoord is simpel: train ze specifiek. Richt je op oefeningen die de biceps, triceps en schouders isoleren en intensief stimuleren. 

Denk aan oefeningen zoals bicep curls, tricep extensions, en shoulder presses. 

Door consistent en gericht te trainen, kun je de spieren in je bovenlichaam effectief ontwikkelen en de gewenste groei bereiken.

Kortom, terwijl zware beentraining zeker zijn voordelen heeft voor kracht en algehele fitheid, is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over de impact ervan op de spiergroei van het bovenlichaam. 

Spiergroei is een complex proces dat wordt beïnvloed door verschillende factoren, en hoewel hormonen een rol spelen, is gerichte en specifieke training de sleutel tot succes. 

Dus, als grotere armen op je verlanglijstje staan, vergeet dan niet om ze de aandacht te geven die ze verdienen in je trainingsroutine.

Welke spieren groeien als je je benen traint?

Wanneer je denkt aan benentraining, komen waarschijnlijk oefeningen zoals squats, deadlifts en leg presses direct in je op. 

Deze oefeningen staan bekend om hun vermogen om de beenspieren te versterken en te ontwikkelen. 

Maar wat veel mensen zich niet realiseren, is dat deze oefeningen niet alleen de benen aanspreken, maar ook een cascade van spieren activeren door het hele lichaam. 

Laten we eens dieper ingaan op de verschillende spiergroepen die betrokken zijn bij deze populaire beenoefeningen.

Quadriceps (Voorkant van het bovenbeen): Squats, deadlifts en leg presses zijn allemaal uitstekende oefeningen om de quadriceps te trainen. De quadriceps, bestaande uit de rectus femoris, vastus lateralis, vastus medialis en vastus intermedius, worden allemaal geactiveerd tijdens deze bewegingen. Ze zijn verantwoordelijk voor het strekken van de knie en spelen een cruciale rol bij het uitvoeren van bewegingen zoals lopen, rennen en springen.

Hamstrings (Achterkant van het bovenbeen): Terwijl de quadriceps de knie strekken, zijn de hamstrings verantwoordelijk voor het buigen van de knie en het strekken van de heup. Deadlifts zijn vooral effectief voor het activeren van de hamstrings, aangezien ze betrokken zijn bij het naar achteren brengen van de heup tijdens het rechtop komen vanuit de gebogen positie.

Gluteus Maximus (Bilspieren): De gluteus maximus, de grootste spier in het lichaam, wordt intensief geactiveerd tijdens squats en deadlifts. Deze spier is verantwoordelijk voor het strekken van de heup en speelt een cruciale rol bij het behouden van de stabiliteit van de romp tijdens zware liftbewegingen.

Adductoren (Binnenzijde van het bovenbeen): De adductoren zijn een groep spieren aan de binnenzijde van het bovenbeen die verantwoordelijk zijn voor het naar binnen brengen van het been. Tijdens oefeningen zoals squats en leg presses moeten deze spieren samenwerken om de knieën in lijn te houden en stabiliteit te bieden tijdens de beweging.

Kuiten (Kuitspieren): Hoewel ze minder betrokken zijn bij squats, deadlifts en leg presses, worden de kuitspieren nog steeds geactiveerd als stabilisatoren tijdens deze oefeningen. Vooral bij squats, waarbij de voeten stevig op de grond moeten blijven om evenwicht te bewaren, komen de kuitspieren in actie om de enkels stabiel te houden.

Core (Rompspieren): Een sterke core is essentieel voor het behouden van een goede houding en stabiliteit tijdens zware liftbewegingen. Squats en deadlifts activeren de core-spieren, inclusief de rectus abdominis, obliques en transversus abdominis, om de wervelkolom te stabiliseren en te beschermen.

Door squats, deadlifts en leg presses op te nemen in je trainingsroutine, train je dus niet alleen je benen, maar activeer je ook een breed scala aan spieren door je hele lichaam. 

Deze oefeningen bieden een uitstekende manier om kracht op te bouwen, spieren te ontwikkelen en functionele fitheid te verbeteren. 

Take home message

Benentraining, zoals squats, deadlifts en leg presses, wordt vaak geassocieerd met een verhoogde productie van groeihormonen en testosteron, waardoor sommigen geloven dat het ook de groei van het bovenlichaam kan bevorderen. 

Echter, onderzoek toont aan dat hoewel deze hormonen tijdelijk kunnen toenemen na zware beentraining, dit geen significante invloed heeft op de spiergroei van het bovenlichaam. 

Zelfs als deze hormonen enige invloed hebben, is het effect minimaal in vergelijking met steroïden, die spieropbouw bevorderen zonder training. 

Het is belangrijk om te begrijpen dat spiergroei voornamelijk lokaal wordt bepaald, wat betekent dat het trainen van de benen niet automatisch resulteert in groei van het bovenlichaam. 

Dus, als je specifiek grotere armen wilt, moet je ze gericht trainen. 

Jouw steun is cruciaal om educatief materiaal over onderwerpen zoals deze en gratis beginnersgidsen beschikbaar te houden. 

Gezondheid is van onschatbare waarde en toegang tot betrouwbare informatie moet voor iedereen mogelijk blijven. 

Neem ook een kijkje op mijn YouTube-kanaal waarin ik de meest gestelde vragen over gezondheid in slechts 1 minuut beantwoord.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

West, D. W., & Phillips, S. M. (2012). Associations of exercise-induced hormone profiles and gains in strength and hypertrophy in a large cohort after weight training. European journal of applied physiology, 112, 2693-2702.

Vann, C. G., Sexton, C. L., Osburn, S. C., Smith, M. A., Haun, C. T., Rumbley, M. N., … & Roberts, M. D. (2022). Effects of high-volume versus high-load resistance training on skeletal muscle growth and molecular adaptations. Frontiers in Physiology, 13, 857555.

Tarpenning, K. M., Wiswell, R. A., Hawkins, S. A., & Marcell, T. J. (2001). Influence of weight training exercise and modification of hormonal response on skeletal muscle growth. Journal of science and medicine in sport, 4(4), 431-446.