Kan Biceps Niet Aanspannen: 3 Oorzaken

Mensen die recent begonnen zijn met gewichtheffen kunnen soms hun biceps niet meer aanspannen.

Hoe kan het dat je geen enkele herhaling meer kan uitvoeren? Ik kan biceps niet aanspannen, hoe komt dat?

KORT ANTWOORD

Als het fysiek niet mogelijk is om de biceps samen te trekken heb je je pees mogelijk gescheurd. Het is belangrijk dat je dan direct naar de dokter gaat. Zo kan littekenvorming zowel je herstel en eventueel genezingsproces van de operatie beïnvloeden. 

Een peesblessure is ook mogelijk waarbij je lichaam aangeeft dat je je spier niet meer moet bewegen. Er zijn ook een aantal andere mogelijk oorzaken zoals een verrekking, een overwerkte biceps of een slechte mind-muscleconnectie.

Dit artikel vertelt je 3 mogelijke oorzaken waarom je je biceps niet kan aanspannen.

oudere man wijst met linker arm naar zijn aangespannen biceps

1. Peesblessure

Mogelijk heb je je pees geblesseerd en ben je doorgegaan met trainen. Wanneer je zware gewichten heft, ontstaan er microscopische scheurtjes in je pezen. Je kunt ook scheurtjes krijgen als je te veel gewicht aan het verplaatsen bent. 

Bij een gescheurde pees zal je brein een signaal afgeven en het gewricht als het ware blokkeren, waardoor je je biceps niet meer volledig kunt bewegen. Het is dus een beschermingsmechanisme.

2. Overwerkte biceps

gespierde arm met dumbbellEen andere mogelijke verklaring is een overwerkte biceps. Zo is de spierbalans bij veel mensen uit evenwicht.

Het kan zijn dat je tijdens je trainingen de ene arm zwaarder belast dan de ander waardoor de spier vermoeider wordt. Er is nog een andere mogelijke oorzaak.

3. Slechte mind-muscleconnectie

Misschien heb je geen peesprobleem maar is er sprake van een slechte mind-muscleconnectie van de biceps. Het brein en de spieren werken natuurlijk nauw samen.

Als beginner zijn je spieren nog zwak en onderontwikkeld en ben je nog niet in staat om krachtige contracties te bewerkstelligen.

4. Andere oorzaken

Er zijn ook andere mogelijke oorzaken voor het niet kunnen aanspannen van de biceps:

  1. Zenuwbeschadiging: Schade aan de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het aansturen van de biceps kan leiden tot het onvermogen om de spier volledig aan te spannen. Dit kan bijvoorbeeld optreden als gevolg van een trauma, zoals een gebroken arm of een beknelde zenuw.
  2. Spierzwakte of atrofie: Als de biceps gedurende langere tijd niet actief zijn gebruikt of als gevolg van een medische aandoening, kan er sprake zijn van spierzwakte of atrofie (verlies van spiermassa). In dergelijke gevallen kan de biceps niet voldoende kracht genereren om volledig aan te spannen.
  3. Neurologische aandoeningen: Bepaalde neurologische aandoeningen, zoals spierdystrofie, amyotrofische laterale sclerose (ALS) of een hernia in de nek, kunnen de spierfunctie beïnvloeden en leiden tot beperkingen in het aanspannen van de biceps.
  4. Medische aandoeningen: Verschillende medische aandoeningen, zoals een schildklieraandoening, metabole stoornissen of auto-immuunziekten, kunnen spierzwakte veroorzaken en de functionaliteit van de biceps beïnvloeden.
  5. Medicatiegebruik: Bepaalde medicijnen, zoals spierverslappers of bepaalde bloeddrukmedicatie, kunnen spierzwakte veroorzaken en daardoor het aanspannen van de biceps beïnvloeden.

Het is belangrijk om op te merken dat deze lijst niet volledig is en dat het raadplegen van een medische professional essentieel is om een nauwkeurige diagnose te stellen als je problemen hebt met het aanspannen van je biceps.

Maar wat kun je allemaal nog precies?

Welke bewegingen kun je nog maken?

De biceps niet kunnen aanspannen is nogal een vage term waar verschillende dingen mee bedoeld kunnen worden.

Minder ernstig:

  1. Biceps doet enkel pijn tijdens het trainen, maar functioneert wel.
  2. Je bent nog wel in staat om een herhaling zonder gewicht uit te voeren.

Ernstig:

  1. Je onderarm niet meer omhoog kunnen tillen.
  2. De bicep functioneert helemaal niet meer.

Dit zijn allemaal belangrijke vragen om de precieze oorzaak en ernst in te schatten. Een dokter kan ook nog specifieke testen uitvoeren en de klacht en omvang in kaart brengen.

En in de tussentijd moet je natuurlijk stoppen met trainen.

Bij heftige pijn stop je met trainen

Bij een peesblessure is het uiteraard belangrijk dat je je stopt met trainen. Als je weer volledig wilt kunnen bewegen, heb je mogelijk ook therapie nodig.

Als je geen volledige rust neemt kun je je peesvezels makkelijker afscheuren. 

Als je biceps helemaal niet meer functioneert heb je mogelijk iets gescheurd. Je kunt daar alleen achter komen als je langs de dokter gaat.

Een gescheurde pees zal operatief hersteld moeten worden.

Kortom, als je fysiek je biceps niet meer kan samentrekken, kan de pees dus afgescheurd zijn en moet je direct naar de arts. Je wilt natuurlijk niet dat littekenvorming het herstel negatief beïnvloedt.

Take home message

Wat is er aan de hand als je je biceps niet kan aanspannen?

Mogelijk heb je een peesblessure of heb je zelfs je pees gescheurd. Het is daarom belangrijk dat je naar de dokter gaat als je je biceps niet meer goed of onvolledig kan bewegen.

Het kan ook zijn dat je pees een beetje verrekt is of overwerkt. Je moet in ieder geval zeker naar een dokter gaan.

Houd ook rekening met een slechte mind-muscleconnectie. Beginners kunnen nou eenmaal nog geen krachtige spiersamentrekkingen starten. 

En dit was nog niet eens de volledige lijst aan oorzaken. Alleen een dokter kan tussen de verschillende oorzaken differentiëren, bewegingsonderzoek uitvoeren en de juiste diagnose stellen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Sarda, P., Qaddori, A., Nauschutz, F., Boulton, L., Nanda, R., & Bayliss, N. (2013). Distal biceps tendon rupture: current concepts. Injury, 44(4), 417-420.

Schamblin, M. L., & Safran, M. R. (2007). Injury of the distal biceps at the musculotendinous junction. Journal of shoulder and elbow surgery, 16(2), 208-212.