Kan Corona op Spullen Zitten?

In de media is een aantal keer vermeld dat corona zich mogelijk via oppervlakten verspreid. Dus kan corona op spullen zitten?

KORT ANTWOORD

Corona kan op spullen zitten. Uit onderzoek blijkt dat corona op oppervlakken kan overleven variërend van 2 uur tot maar liefst 9 dagen. Corona kan op plastic en roestvrij staal tot wel 72 uur overleven. Op karton tot 24 uur en op koper tot vier uur. Echter, de kans dat je corona vervolgens oploopt via oppervlakken of spullen is minder dan 1 op 10.000. Om corona besmetting via spullen te voorkomen, is het belangrijk dat je je handen regelmatig en grondig reinigt. 

Dit artikel vertelt je hoe lang corona op verschillende soorten spullen en materialen kan blijven zitten en of je via verpakkingen en voedsel besmet kan raken.

vrouw desinfecteert bureau

Kan corona op oppervlakken overleven?

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe lang corona op oppervlakken kan overleven. Het lijkt er wel op dat COVID-19 zich net zoals andere coronavirussen gedraagt.

Recente onderzoeken vonden een grote variabiliteit in de overleving van corona op oppervlakken. Deze overleving kan variëren van 2 uur tot maar liefst 9 dagen.

Deze overlevingstijd is afhankelijk van verschillende factoren: 

  1. de temperatuur
  2. het soort oppervlak
  3. specifieke virusstam
  4. relatieve vochtigheid

Overlevingskans verschilt per materiaal

Een recentelijke studie heeft de overleving van corona op verschillende oppervlakken en materialen onderzocht. Hier zit een grote variatie in:

  1. Metaal: 5-9 dagen
  2. Glas: tot 5 dagen
  3. Keramiek: 5 dagen
  4. Hout: 4 dagen
  5. Plastic en roestvrij staal: 72 uur
  6. Karton: 24 uur
  7. Koper: vier uur
  8. Aluminium: 2 tot 8 uur

Corona kan op het metaal van juwelen, deurknoppen en zilverwerk tot maar liefst 5 tot 9 dagen overleven. 

Kan corona op verpakkingen zitten?

In coronatijd worden er veel pakjes via de post bezorgd. Aangezien er meerdere mensen aan dit proces hebben meegewerkt vraag je je al snel af of je corona via een pakketje kan oplopen. 

Om deze reden zijn er experimenten uitgevoerd op karton in gecontroleerde omgevingen met relatieve temperaturen en vochtigheid. 

Uit de experimenten bleek dat het virus 24 uur op karton kan overleven. Echter, momenteel is er geen bewijs van corona-overdracht via deze besmette pakjes. 

Desalniettemin wordt je aanbevolen om je handen altijd goed te reinigen nadat je een pakje hebt aangeraakt. 

Wees je ervan bewust dat de omstandigheden van dit onderzoek geen rekening houden met de omstandigheden in de praktijk. Daar komt nogal veel bij kijken.

Hoe raak je door corona op spullen besmet?

Corona kan dus op spullen zitten. De logische vervolgvraag is hoe je dan besmet kan raken. 

Als je met corona besmette oppervlakken aanraakt en je vervolgens je neus, ogen of mond aanraakt zonder dat je daarvoor je handen hebt gereinigd, kan je besmet raken. 

Het is nog niet helemaal duidelijk welke situaties het meest risicovol zijn. Om meer inzicht te verkrijgen wordt er momenteel onderzoek naar gedaan.

Kortom, reinig in de tussentijd dus goed je handen. 

Kan corona zich via voedsel verspreiden?

Gezien de besmettelijkheid van corona vragen veel mensen zich af of het zich via voedingsmiddelen kan verspreiden.

Op dit moment lijkt dat niet het geval te zijn. Er is geen bewijs dat mensen via het voedsel met corona besmet raken. 

Er is in Europa geen melding van een coronabesmetting via voedsel of via het aanraken van voedselverpakkingen. De kans op coronabesmetting via voedsel wordt dus als zeer laag beschouwd.

Hier is een goede verklaring voor. De temperatuur waarbij corona wordt gedood is vergelijkbaar met die van andere virussen en bacteriën. 

Blijf wel voorzichtig en houd je aan de elementaire hygiënische voorzorgsmaatregelen zoals het wassen van de handen na aanraken van verpakkingen en vóór en na het bereiden van voedsel.

Kortom, het is erg onwaarschijnlijk dat je corona via het voedsel kan oplopen. De belangrijkste besmettingsroute van coronavirussen is via de inademing van ademhalingsdruppeltjes.

Take home message

We weten dat we onszelf goed moeten besmetten, maar hoe zit dat met oppervlakken, kan corona op spullen zitten?

Hoewel er een paar gevallen van gemeld zijn, is de kans op overdracht via spullen minder dan 1 op 10.000. 

Corona kan dan wel erg lang op oppervlakken overleven, van 2 uur tot 9 dagen. Maar dit betekent nog niet dat je besmet raakt. 

In de praktijk lijkt deze overdrachtsvorm niet vaak voor te komen. Je kan coronabesmetting via oppervlakken voorkomen door je handen regelmatig en grondig te reinigen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Marquès, M., & Domingo, J. L. (2020). Contamination of inert surfaces by SARS-CoV-2: Persistence, stability and infectivity. A review. Environmental Research, 110559.

Band, D. S. H. S. E. (2020). Mask Machine 6. Kampf G, Todt D, Pfaender S, Steinmann E. Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and their inactivation with biocidal agents. J Hosp Infect, 104(3), 246-51.