Kan Cupping Massage Cellulitis Tegengaan?

Steeds meer vrouwen gebruiken cuppingmassage voor cellulitis op de dijen, billen en heupen. 

Maar wat zegt de wetenschap, kan cuppingmassage cellulite verminderen?

KORT ANTWOORD

Studies hebben aangetoond dat cuppingmassage cellulitis kan verminderen. Hoewel het onderzoek beperkt is lijkt cuppingmassage cellulitis op korte termijn te kunnen verbeteren. Het massageproces bevordert namelijk de lymfedrainage waardoor stoffen zoals lipiden afgevoerd worden waardoor de rimpeligheid van de cellulitis afneemt. Daarnaast zorgen de zuigende cups ervoor dat de cellulitis kuiltjes uitgerekt worden. Bovendien kunnen herhaalde cuppingmassages de huidtextuur veranderen. Na 5 weken en 10 droogbewegende cuppingmassagesessies kan de cellulitisgraad effectief verminderd zijn.

Dit artikel vertelt je of je met cuppingmassage cellulitis kan verminderen inclusief instructies hoe je de cups voor cellulitis moet gebruiken.

cuppingmasage bij de billen

Waarom cuppingmassage tegen cellulite?

Cuppingmassage werd traditioneel voor genezing en ontgifting gebruikt. Tegenwoordig staan de anticellulitisvoordelen meer op de voorgrond.

Om de potentiële voordelen van cuppingmassage voor cellulitis uit te leggen volgt er wat korte achtergrondinformatie over cellulitis.

De meeste mensen hebben in meer of mindere mate cellulitis. Het vormt een deel van ons lichaam en heeft in tegenstelling tot wat veel mensen denken heel weinig met gewicht te maken.

Cellulitis kan veroorzaakt worden door lymfatische problemen, een slechte bloedcirculatie, hormonale onevenwichtigheden en het vasthouden van vocht.

Dat gezegd hebbende, zullen degene die het willen veranderen vaak voor dure crèmes en lasers gaan die ook nog eens pijnlijk kunnen zijn.

Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Cuppingmassage voor cellulitis kan een uitkomst bieden. 

Tijdens een cuppingmassage pakt de therapeut met vacuümzuigende cups probleemgebieden aan. Hierdoor worden de beschreven oorzaken van cellulitis effectief vermindert.

Cupping massage vermindert cellulitis op 6 manieren

Afvoer toxines. Het vacuüm in de cups creëert een negatieve druk. Als gevolg ontstaat er een zuigkracht waardoor de afvoer van opgehoopte gifstoffen (toxines), vloeistoffen, en andere chemische verbindingen verbetert. Alle opgehoopte stoffen zullen van de  interstitiële vloeistof verplaatst worden naar de lymfatische haarvaten en het bloed. Hierbij worden ook de lipiden in cellulite afgevoerd.

Lymfedrainage. Uit onderzoek blijkt dat je met massage cellulitis kan verminderen. Dit is onder andere te danken aan de toegenomen lymfedrainage. Het massageproces vormt het belangrijkste onderdeel. Door de toegenomen lymfestroom gaat de huid er mogelijk ook gladder en slanker uitzien.

Rekking. Daarnaast rekt cuppingmassage het huidweefsel waardoor de cellulitiskuiltjes uitgerekt worden. Het rekt niet alleen het huidweefsel op, het zorgt mogelijk ook voor ontspanning waardoor de huid elastischer wordt en de rimpeligheid van de cellulitis afneemt.

Verbeterde bloedsomloop. Cupping verhoogt de doorbloeding en brengt je bloed in beweging. De vochtophoping zal verminderen. Dit zijn een van de unieke eigenschappen waarmee cuppingmassage cellulitis kan verminderen.

Verbetert huidtextuur.  Bij herhaald gebruik zal de zuigkracht van de cups je cellulitis afbreken en de huidstructuur veranderen.

Pakt probleemgebieden aan. Ieder lichaam is anders dus elk persoon heeft andere specifieke probleemgebieden zoals de dijen of de billen. Met een dieet kan je geen specifieke lichaamsdelen aanpakken. Met cupping is dit wel mogelijk. De kracht van cuppingmassage is dat je de cups op zeer specifieke gebieden kan aanbrengen.

Snel resultaat. Wanneer ga je de resultaten van cupping massage zien? Uit onderzoek blijkt dat 10 droogbewegende cuppingmassagesessies op het dijbeen na 5 weken de cellulitisgraad effectief kan verminderen.

Met cuppingmassage kan je je dus mogelijk ontdoen van cellulitis. We moeten hier wel bij vermelden dat de beschikbare studies van lage kwaliteit waren. Toekomstig onderzoek zal nodig zijn voor definitieve conclusies.

Hoe werkt cuppingmassage

Aangezien cuppingmassage cellulite kan tegengaan wil je er natuurlijk zo snel mogelijk gebruik van maken. Dit doen therapeuten tijdens een cuppingmassage: 

  1. breng een crème of olie op de te behandelen lichaamszone aan 
  2. plaats de cup door te knijpen en los te laten
  3. maak cirkelvormige bewegingen met de cup en glijd 
  4. vervolg deze bewegingen minstens 15 minuten
  5. herhaal dit wekelijks ongeveer drie keer

Het is belangrijk dat de juiste hoeveelheid zuigkracht wordt creëert. Als de cup te hard naar beneden geduwt wordt, kan er te veel zuigkracht ontstaan en kan het pijn gaan doen. In dat geval moet de cup verwijderd worden en opnieuw worden aangebracht.

Take home message 

Hoewel cellulitis je gezondheid niet zal aantasten willen veel vrouwen om schoonheidsredenen cellulitis verminderen. Aangezien crèmes en lasers zowel duur als pijnlijk kunnen zijn, wenden steeds meer vrouwen zich tot een veelgeprezen cuppingmassage.

Door de impact die cuppingmassage op de huid heeft, ga je je al snel afvragen of cuppingmassage cellulitis kan verminderen.

Uit studies blijkt dat cuppingmassage cellulitis kan verminderen. Het massageproces bevordert de lymfedrainage waardoor verschillende stoffen afgevoerd worden. De zuigende cups zorgen er daarnaast voor dat de cellulitiskuiltjes uitgerekt worden. 

De beschikbare studies waren helaas van lage kwaliteit. Om definitieve uitspraken te kunnen maken zal er hoogwaardig onderzoek uitgevoerd moeten worden.

Voor het behandelen van cellulitis begin je met drie wekelijkse sessies van 15 minuten en werk je toe naar 10 minuten durende dagelijkse sessies. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Arslan, M., Kutlu, N., Tepe, M., Yilmaz, N. S., Ozdemir, L., & Dane, S. (2015). Dry cupping therapy decreases cellulite in women: A pilot study.

Baryluk, A., Łuniewska, M., Garczyński, W., Gębska, M., & Weber-Nowakowska, K. (2017). Anti-cellulite and slimming effect of vacuum massage-a case study. Journal of Education, Health and Sport, 7(11), 215-227.